Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ευρωπαϊκή κρίση είναι ένα θέμα που έχει… κουράσει… σύμφωνα με την Deutsche Bank, την Barclays και την Goldman Sachs – Οι επενδυτές περιμένουν πότε η Ισπανία θα μπει στον μηχανισμό αναζητώντας εκτός Ευρώπης ευκαιρίες

Η ευρωπαϊκή κρίση είναι ένα θέμα που έχει… κουράσει… σύμφωνα με την Deutsche Bank, την Barclays και την Goldman Sachs – Οι επενδυτές περιμένουν πότε η Ισπανία θα μπει στον μηχανισμό αναζητώντας εκτός Ευρώπης ευκαιρίες
Ως ένα θέμα που έχει… κουράσει αντιμετωπίζουν τελευταία την ευρωπαϊκή κρίση χρέους οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι πλέον οι επενδυτές έχουν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επηρεάζονται τόσο από τις εξελίξεις στην ζώνη του κοινού νομίσματος αλλά από τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρηματικών εξελίξεων.
Τους τελευταίους μήνες η ευρωπαϊκή κρίση ήταν ο κύριος καταλύτης για την πορεία των αγορών, κυρίως για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναφέρει η Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι πλέον είναι ένα θέμα τόσο τετριμμένο που έχει κουράσει. Οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη ενσωματωθεί στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ψάχνουν σε στοιχεία εκτός της Ευρώπης ακολουθώντας τον κανόνα: «τα νομίσματα με τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και τις ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης θα υποφέρουν σε βάρος των άλλων», προσθέτει η Deutsche Bank.
Την άποψη ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν είναι σημερινά αλλά έχουν βαθιές τις ρίζες τους, εκφράζει σε ανάλυση της η Βarclays, επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν φτάνει αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει μάχη για να μειωθεί το κόστος δανεισμού στη Ν. Ευρώπη.
Από τη μεριά της, η Barclays, θεωρεί ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να αρχίσει εκ νέου  το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ιδιωτών επενδυτών στην αγορά ομολόγων, είναι ένα θετικό βήμα που αντικατοπτρίζει μια πιο δυναμική πολιτική από την Κεντρική Τράπεζα». Ωστόσο  η πολιτική που ακολουθείται, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην παλιά ιστορία της κρίσης του ευρώ, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα προβλήματα ευρωζώνη είναι βαθιά ριζωμένα», προειδοποιεί.
«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη για τον περιορισμό υψηλών ελλειμμάτων σε μια εποχή που ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα και οι προοπτικές για την ταχεία ανάπτυξη των νέων κλάδων, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, βρίσκονται πολύ μακριά. Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν να δώσουν μια μεγάλη μάχη προκειμένου να μειωθεί το πολύ αυξημένο κόστος δανεισμού στη νότια Ευρώπη, προσθέτει η Barclays.
Ως εκ τούτου η Barclays καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «επίλυση προβλημάτων στην Ευρώπη είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να είναι μια μακροπρόθεσμη τραυματική  διαδικασία.
Όπως άλλωστε επισήμανε και πρόσφατα η Barclays, η διαρκής απειλή περί διάλυσης του ευρώ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής των ευρωπαϊκών κρατών για την επίλυση της κρίσης.
Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί, σε οικονομικούς όρους, η Ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα για την επίλυση της κρίσης. Το πρόβλημά της όμως είναι πως στο σύνολό της δεν είναι φερέγγυα.
"Οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης χρειάζονται τη σαφή ένδειξη πως η περιφέρεια εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα λιτότητας", σχολιάζει ο οίκος.
Το μήνυμα της Barclays Capital είναι σαφές: Η απειλή περί διάσπασης της Ευρωζώνης δεν πρέπει να εκλείψει. Αφορά έναν μηχανισμό επιβολής πειθαρχίας των ισχυρών της Ευρωζώνης προς τους αδύνατους.
Τέλος, η Goldman Sachs, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δύο προηγούμενες επενδυτικές, θεωρεί ότι και αυτήν την εβδομάδα η αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στις αποφάσεις της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να προσπαθούν για ακόμη μία φορά να διαγνώσουν τις εξελίξεις στην Ισπανία, και στο αν και πότε θα προσφύγει στο μηχανισμό. Δηλαδή τα ίδια σενάρια που υπάρχουν τα τελευταία δύο χρόνια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης