Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ΑΤΕ δεν έχει κεφάλαια και χάνει καταθέσεις ενώ το ΤΤ έχασε 420 εκατ σε κεφάλαια – Σε φθίνουσα πορεία οι τράπεζες

 Η ΑΤΕ δεν έχει κεφάλαια και χάνει καταθέσεις ενώ το ΤΤ έχασε 420 εκατ σε κεφάλαια – Σε φθίνουσα πορεία οι τράπεζες
Φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι κρατικές τράπεζες.
Η ΑΤΕ δεν έχει κεφάλαια και σε λίγο δεν θα έχει και ρευστότητα λόγω της εκροής καταθέσεων.
Το ΤΤ σε 6 μήνες έχασε 420 εκατ ευρώ σε κεφάλαια δηλαδή περίπου την πλειοψηφία της αύξησης κεφαλαίου των 525 εκατ ευρώ που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν το Ταμιευτήριο.
Τα αποτελέσματα τους συνεχίζουν να είναι ζημιογόνα...
Στην ΑΤΕ όπως αποδείχθηκε από τα stress tests δεν  περιορίζεται μόνο στα 242 δις ευρώ αλλά υπερβαίνει τα 900 εκατ ευρώ το  έλλειμμα κεφαλαίου.
Αν δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση που φαίνεται ότι επικροτεί η Τρόικα η επόμενη εναλλακτική πρόταση το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αυτό συνεπάγεται ότι θα κατατεθεί εντός 6μήνου σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
Σημαντική και αυτή η εξέλιξη καθώς η Τρόικα θα ήθελε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν το ελληνικό δημόσιο να  προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πάνω από τον αρχικό στόχο των 350 με 400 εκατ ευρώ ίσως φθάσουν και στα 600 εκατ ευρώ τα κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.

Εκροή καταθέσεων 3,2 δις ευρώ σε 8 μήνες στην ΑΤΕ


Στα 19,4 δις ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διαμορφώνονται οι καταθέσεις της ΑΤΕ την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τα 21,8 δις ευρώ που είχε στο α΄ τρίμηνο του 2010 ή 22,6 δις ευρώ στο τέλος του 2009.
Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων μειώθηκε στην κρίσιμη περίοδο Απριλίου με τέλη Ιουνίου όπου οι καταθέσεις κατήλθαν στα 20,7 δις ευρώ.
Όμως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο διάστημα τέλη Ιουνίου έως πολύ πρόσφατα οι καταθέσεις συνέχισαν να μειώνονται.

Το ΤΤ έχασε 420 εκατ ευρώ κεφάλαια

Με 17,5 δις ευρώ ενεργητικό, με 1 δις ευρώ κεφάλαια και με 2200 εργαζομένους το ΤΤ έχει μετατραπεί σε κάποιο βαθμό σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ωστόσο η μεγάλη του εξάρτηση από τα ομόλογα 5,3 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 30% του ενεργητικού.
Το μεγάλο και ισχυρό όπλο του ΤΤ είναι οι καταθέσεις και όχι τα κεφάλαια τα οποία μειώνονται, από 1,42 δις ευρώ σε 1 δις ευρώ σε διάστημα 6μηνών.
Οι καταθέσεις στα 12,5 δις και τα δάνεια στα 8 δις ευρώ δηλαδή καθαρή πλεονάζουσα ρευστότητα 4,5 δις ευρώ.
Το ΤΤ εμφανίζει μεγάλη εξάρτηση από ομόλογα και οι τόκοι των ομολόγων αποτελούν το 50% των τόκων και εξομοιούμενων εσόδων.
Την πλεονασματική ρευστότητα που διαθέτει την δανείζει  στην διατραπεζική και επιτυγχάνοντας  ένα έσοδο αλλά επί της ουσίας  υπάρχει στρατηγική;
Ποια είναι η στρατηγική του ΤΤ και σε αυτό ευθύνεται το ελληνικό δημόσιο ο μέτοχος ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης