Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί ενδιαφέρονται ειδικά για την good ATE Bank η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank; Το νέο σχήμα θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια ενώ επωφελούνται καίρια σε ρευστότητα – Μηδενικής αξίας η νέα good ATE Bank – Bonus 3-4 δισ στον αγοραστή

Γιατί ενδιαφέρονται ειδικά για την good ATE Bank η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank; Το νέο σχήμα θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια ενώ επωφελούνται καίρια σε ρευστότητα – Μηδενικής αξίας η νέα good ATE Bank – Bonus 3-4 δισ  στον αγοραστή
Ενδιαφέρον για την good ATE Bank έχουν εκδηλώσει η Πειραιώς που επισημοποίησε το ενδιαφέρον της αλλά και η Eurobank.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ και μάλλον προς το τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα business plan που θα παραδώσουν Πειραιώς και Eurobank καθώς και τα due diligence στις 4 συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ.

Το www.bankingnews.gr έχει αναφερθεί διεξοδικά στον τρόπο με τον οποίο θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα η ATE bank.
Ωστόσο το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ενδιαφέρονται η Πειραιώς και η Eurobank για την good ATE Bank;
Για να εξηγηθεί με πολύ απλό τρόπο γιατί ενδιαφέρονται ειδικά αυτές οι δύο τράπεζες για την καλή ΑΤΕ Bank θα πρέπει να αποτιμηθούν
1)Τι συνέβη στο παρελθόν όταν η Πειραιώς είχε εξαγοράσει την Proton bank
2)Να αξιολογηθεί η υφιστάμενη δομή κεφαλαίων και κεφαλαιακών αναγκών αλλά και ρευστότητας της Eurobank και της Πειραιώς.
Στο παρελθόν – πριν χρόνια – όταν η Proton bank ήταν ακόμη εύρωστη σε κάποιο βαθμό η Πειραιώς εξαγόρασε την τράπεζα επιτυγχάνοντας 1)να βελτιώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση.
2)Η Πειραιώς χρησιμοποίησε και την ρευστότητα της τράπεζας η οποία έβαινε μειούμενη λόγω της εκροής καταθέσεων.
Η Πειραιώς κυρίως εκμεταλλεύτηκε το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Μέσω της ενοποίησης βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα μείωσε τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Για να έχει αξία η εξαγορά της ΑΤΕ θα πρέπει να αποτιμηθεί τι θα περιλαμβάνει η νέα good bank ATE.
Η Good ATE Bank θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία του ισολογισμού ενεργητικού και παθητικού που είναι υγιή, ενήμερα δάνεια ενώ θα απομακρυνθούν οι μη δομικές οργανικές – τραπεζικές δραστηριότητες.
Π.χ. όλες οι θυγατρικές του μη χρηματοοικονομικού τομέα θα μεταφερθούν στην bad bank ή θα πωληθούν.
Με βάση ενδείξεις υπάρχει ενδεχόμενο στην Bad bank στην κακή τράπεζα που θα τεθεί σε εκκαθάριση να τοποθετηθούν περί τα 4-5 δις ευρώ πάσης φύσεως assets.
H κακή ΑΤΕ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση αλλά προκύπτει ένα νέο ζήτημα το ΤΧΣ θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ρευστότητα μεταξύ της απόκλισης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Η bad ATE θα είναι κομμάτι του ενεργητικού και ως γνωστό πάντα το ενεργητικό και το παθητικό είναι το ίδιο αριθμητικά.
Για να καλυφθεί το άνοιγμα ενεργητικού της Good ATE Bank το ΤΧΣ θα πρέπει να καταβάλλει τόσα κεφάλαια σε ρευστότητα ώστε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό που μπορεί να φθάσουν τα 3-4 δις ευρώ.
Αυτά τα 3-4 δις ευρώ θεωρούνται χαμένα χρήματα καθώς δεν θα επιστραφούν στο ΤΧΣ άρα μπορούν να θεωρηθούν bonus στον αγοραστή.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να αποτιμηθεί είναι με ποιο μοντέλο θα σπάσει η ΑΤΕ σε good και bad bank;
Θα σπάσει κατά τα πρότυπα της Proton bank δηλαδή με την δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος ή κατά τα πρότυπα της TBank που τέθηκε σε πώληση σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εν προκειμένω στο ΤΤ;
Ο τρόπος διαχωρισμού σε good και bad bank έχει μεγάλη σημασία γιατί τίθενται ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης και κάλυψης του χάσματος ρευστότητας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η ΑΤΕ να σπάσει σε good και bad bank και αν αποφασιστεί να πωληθεί να συγχωνευθεί με άλλη ενδιαφερόμενη τράπεζα την Πειραιώς ή την Eurobank.

Τι κερδίζουν η Πειραιώς και η Eurobank;


Οι 2 τράπεζες έχουν καλύψει ένα μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών μέσω των προκαταβολών που έχουν λάβει από το ΤΧΣ.
Η Πειραιώς ή η Eurobank δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έλαβαν για να εξαγοράσουν την ΑΤΕ Bank. Αυτό είναι απόλυτο.
Όμως αν αποφασιστεί μια εκ των δύο τραπεζών ότι θα απορροφήσει την good ATE Bank η νέα τράπεζα ο εξαγοράζων και η εξαγοραζόμενη good ATE Bank θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ.
Επειδή τα στοιχεία του ενεργητικού που θα προστεθούν στην Πειραιώς ή την Eurobank θα είναι υγιή η απαίτηση κεφαλαίων θα είναι μικρότερη.
Π.χ. αν η Πειραιώς χρειαζόταν μόνη της 6 δις και η ΑΤΕ μόνη της 4 δις μαζί στο νέο σχήμα και η ΑΤΕ ως good bank θα χρειαστούν 8 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς ή η Eurobank κερδίζουν σε υπερθετικό βαθμό σε ρευστότητα.
Η Πειραιώς έχει αντλήσει από την ΕΚΤ και το ELA της TτΕ 24 δις η Eurobank έχει αντλήσει 32 δις και η ΑΤΕ περίπου 6 δις ευρώ.
Όμως η ΑΤΕ θα διαθέτει περίπου 18 δις καταθέσεις και υγιή στοιχεία ενεργητικού που αυτό σημαίνει ότι θα αποδεσμεύσει τουλάχιστον 8-9 δις από την Πειραιώς ή την Eurobank όποια από τις δύο την εξαγοράσει.
Η Πειραιώς επειδή θέλει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας βρίσκεται σε προτιμητέα θέση στην διεκδίκηση της good ATE αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς να λεχθεί το οτιδήποτε καθώς αυτές είναι οι προθέσεις μπορεί να μην ολοκληρωθεί τελικά η πώληση της ΑΤΕ για πλείστους λόγους και μεταξύ αυτών και πολιτικούς.
Το βέβαιο είναι ότι τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank κερδίζουν σε ρευστότητα και σε κεφάλαια κυρίως σε ρευστότητα.

Πόσο αποτιμάται η good ATE Bank

Η νέα good ATE Bank μπορεί να έχει υγιή περιουσιακά στοιχεία καλά στοιχεία ενεργητικού και καταθέσεις ωστόσο η αξία μιας good bank είναι μηδέν.
Αν επιλεγεί η λύση αυτή το κράτος τι κερδίζει;
Διασώζει την ΑΤΕ που η Τρόικα θέλει να κλείσει.
Επενδύσει λιγότερα κεφάλαια μέσω του ΤΧΣ στην ΑΤΕ και διασφαλίζει και την συστημική τράπεζα που θα την εξαγοράσει.

Ο τρόπος διάσπασης σε good και bad bank της ΑΤΕ

Ένα σκληρό μεν αλλά αποτελεσματικό δε σχέδιο σωτηρίας φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί οι εμπλεκόμενοι για την ATE Bank.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να δήλωσε ότι θα διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ενώ θα δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση των δανείων προς τον Αγροτικό τομέα που αποτελούν το 10% του συνόλου των χορηγήσεων ή 2,2 δις ευρώ αλλά δεν ανέφεραν τον τρόπο.
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει αυτό το σχέδιο από τον Ιούνιο του 2012.
Η ΑΤΕ θα σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Στην good Bank θα ενταχθούν τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα – κατά την άποψη μας πολλά εξ αυτών είναι χαμηλής ποιότητας και κακώς θα ενταχθούν στην καλή τράπεζα – ορισμένα βασικά επιχειρηματικά δάνεια και μέρος της λιανικής.
Στην Bad bank θα ενταχθούν όλες οι συμμετοχές και θυγατρικές της ΑΤΕ που είναι σχεδόν χρεοκοπημένες ή ζημιογόνες, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα ύψους 190-200 εκατ ευρώ και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, όπως επίσης και όλα τα εναπομείναντα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.  
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα εταιρίες χρεοκοπημένες όπως ΕΒΖ και άλλες απομακρύνονται από τον ισολογισμό της ΑΤΕ Bank
Με βάση πρώτους υπολογισμούς στην bad bank στην κακή τράπεζα θα μεταφερθούν στοιχεία ενεργητικού και θυγατρικές ύψους 4-5 δις ευρώ.
Παράλληλα με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες θα κλείσουν 120-140 καταστήματα.
Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση προ της διάσπασης της σε good και bad bank η ΑΤΕ θα χρειαζόταν περίπου 4 δις ευρώ κεφάλαια.
Μετά το σπάσιμο της τράπεζας σε good και bad bank η Good Bank θα χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί 2 δις ευρώ αν και ακόμη αυτό είναι πολύ επισφαλής πρόβλεψη.

Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες και τα κεφάλαια που θα κληθούν να επιστρέψουν

Ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

ΑΜΚ

ΤΧΣ*

Πρόσθετα κεφάλαια για core tier 1 9%-10% και Blackrock

Συνολική αμκ ΤΧΣ +10% ελάχιστης συμμετοχής και με Blackrock***

Κεφάλαια που θα επιστραφούν στο μέλλον****

Εθνική

7.400

2.300

9.700

10.100

Alpha

1.900

2.700

4.600

5.100

Eurobank

4.000

3.100

7.100

7.350

Πειραιώς

4.700

1.700

6.400

6.400

Κύπρου

500

2.500

3.000

3.000

Λαϊκή

1.900

1.600

3.500

3.500

ATE**

3.900

-

3.900

3.900

TT**

2.500

-

2.500

2.700

Attica

150-200

100

250-300

350-400

Σύνολο

27.000

14.000

41.000

42.450

*Οι προκαταβολές του ΤΧΣ – Δεν περιλαμβάνονται οι Κυπριακές

** Για ΑΤΕ και ΤΤ θα ληφθούν αποφάσεις

***Περιλαμβάνεται το συνολικό ύψος ανακεφαλαιοποίησης

**** Στα κεφάλαια περιλαμβάνονται ΤΧΣ και προνομιούχες μετοχές χωρίς το 10% της ελάχιστης συμμετοχής

Κύπρου και ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το Κυπριακό δημόσιο

 

Ρευστότητα που έχουν αντλήσει από ΕΚΤ και ELA

Τράπεζες

Ρευστότητα από ΕΚΤ και ELA

Eurobank

32 δις ευρώ

Πειραιώς

24 δις ευρώ

ΑΤΕ

6 δις ευρώ

ΤΤ

3 δις ευρώ


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης