Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας ήπια πτώση -0,43% στο ΧΑ στις 633 μον. – Τζίροι στο ναδίρ και συσσώρευση πέριξ των 620-640 μον.

Εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας ήπια πτώση -0,43% στο ΧΑ στις 633 μον. – Τζίροι στο ναδίρ και συσσώρευση πέριξ των 620-640 μον.
Προβληματίζει η συνεχής απαξίωση και η συσσώρευση για τον Γενικό Δείκτη - Εμφανής η απουσία ξένων εδώ και μήνες
(upd13) Άνευρη πτώση καταγράφηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 633 μονάδες... με τη συσσώρευση πέριξ των 620 – 640 μονάδες να συνεχίζεται, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες τόσο στο γεωπολιτικό μέτωπο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως τέλη Αυγούστου 2020 η χρηματιστηριακή αγορά έχει διακύμανση 40-60 μονάδων απόδειξη της πρωτοφανούς απαξίωσης και επενδυτικής αδιαφορίας.

Στη χρηματιστηριακή αγορά διατηρούνται οι γεωπολιτικές εντάσεις και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, κάνουν τους επενδυτές απρόθυμους να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές.
Ειδικότερα στις τράπεζες, επικράτησαν μεικτές τάσεις, με τη Eurobank στο -3,1% και την Πειραιώς στο +1,5%.
Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή με +1,2%, αλλά και ο Μυτιληναίος με -2,1%
Οι προκλήσεις τις Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, με τον Tούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να πυροδοτεί το κλίμα και να κλιμακώνει την ελληνοτουρκική ένταση σε κάθε δημόσια εμφάνιση του.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan, από τους οποίους και ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ολοένα και κλιμακούμενη ένταση.
Ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 630 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες και με βασικό εμπόδιο την συναλλακτική απραξία ..
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στα επίπεδα των 320-330 μονάδων.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,09% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό  10ετές στο 0,98% και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Σταθερά πτωτικά κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Τραπεζικό Δείκτη να φτάνει έως και το -1,59% και τον Γενικό Δείκτη έως και το -0,70%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,43% στις 633 μονάδες έχοντας χαμηλό στις 631,40 μονάδες και υψηλό 637,64 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ, ο όγκος 11 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 630-635 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 325 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες.

UniCredit: Οι αγορές τρέχουν τυφλές σε ένα τούνελ πρωτοφανούς στην ιστορία αβεβαιότητας

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα ως αποτέλεσμα των τρεχουσών υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων.
Η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο.
Ακόμη και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα κρούσματα είχαν μειωθεί τους τελευταίους μήνες και οι οικονομίες τους άνοιξαν ξανά, έχουν εμφανιστεί νέα περιφερειακά κρούσματα.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η πρόβλεψη των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας καθώς και η πιθανή κυβερνητική αντίδραση έχει γίνει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση.
Αυτό αναφέρει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, ο οποίος τονίζει ότι «στα 30 χρόνια που είμαι οικονομολόγος που δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, το μέλλον της λειτουργίας της οικονομίας, της πολιτικής απάντησης και του φόβου των ανθρώπων».
«Τρέχουμε σε ένα σκοτεινό τούνελ αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι για τις προοπτικές», είπε.

Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα θα πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική έως το τέλος του 2020.
Μπορεί η τράπεζα να έστειλε επιστολή στην DGComp και απάντηση να μην πήρε αλλά στην πράξη το χρονικό πλαίσιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει τεθεί.
Έως τέλος του 2020 θα πρέπει η Εθνική τράπεζα να έχει πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική.
Το ζήτημα εδώ είναι ότι υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος το CVC, το οποίο προ κορωνοιού είχε υποβάλλει προσφορά 480 εκατ ευρώ.
Παράλληλα, σήμερα, 27 Αυγούστου 2020, αναμένεται η εκτίμηση για τον πιθανό αντίκτυπο στον εγχώριο τραπεζικό τομέα από τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα από την Deloitte ενώ για το σκοπό αυτόν πρόκειται να ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο ελληνικής καταγωγής Mistakidis ελέγχει το 5,14% της τράπεζας Πειραιώς, επενδύοντας 29-30 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία ανέρχεται σε 27 εκατ ευρώ, είχαμε τονίσει ότι έχει κάποιο σκοπό, όχι να αγοράσει την τράπεζα αλλά κάποιο σκοπό να κερδίσει υπεραξίες.
Για την ιστορία ο Paulson κατέχει το 6,62% και επένδυσε 500 εκατ που έχουν αξία 35 εκατ και ο Mistakidis επένδυσε 29-30 εκατ και έχουν αξία 27 εκατ. στην τράπεζα Πειραιώς.
Πληροφορούμαστε ότι ο Mistakidis έχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 200 εκατ ευρώ που πουλάει η τράπεζα Πειραιώς με εξασφαλίσεις ακίνητα σε Ψυχικό, Βούλα και Μύκονο.
Προφανώς ο Mistakidis όπως αποκαλύπτεται δεν είχε σκοπό να επενδύσει μόνο σε μετοχές αλλά να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες από διάφορα assets της Πειραιώς που βγαίνουν προς πώληση.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί ένας μέτοχος όπως ο Mistakidis με 5,14% στην Πειραιώς να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων ύψους 200 εκατ ευρώ;
Η απάντηση θα δοθεί μέσω της Pimco, είχε αποκτήσει πάνω από 5% στην Eurobank και διαπραγματευόταν να αγοράσει το Cairo ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων και για λόγους που έχουν αναλυθεί… τελικά το deal δεν προχώρησε και η Pimco ως αντίδραση πούλησε τις μετοχές που κατείχε στην Eurobank.
Άρα ο Mistakidis λοιπόν μπορεί να συμμετάσχει σε μια διαγωνιστική διαδικασία για να αγοράσει χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Η επόμενη ερώτηση είναι ο Mistakidis έχει ποτέ αγοράσει προβληματικά δάνεια;
Εδώ θα δυσκολευτούμε να δώσουμε πειστική απάντηση.
Εάν δεν έχει αγοράσει προβληματικά δάνεια, πως εμφανίζεται στην Πειραιώς να συμμετέχει σε μια διαδικασία;
Εάν έχει αγοράσει προβληματικά δάνεια έχει αποκτήσει τεχνογνωσία;
Όμως το κυριότερο όλων, υπάρχει μια αίσθηση ότι απλά ο Mistakidis εκμεταλλεύεται τον ρόλο του ως μέτοχος στην Πειραιώς για να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες καλές δουλειές της τράπεζας.
Ακόμη και εάν δεν ισχύει – που ισχύει – θα πρέπει η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου που όντως προσπαθεί πολύ να φέρει αποτελέσματα στην τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει σε deals όχι με το ποιος είναι μέτοχος αλλά ποιος κάνει την καλύτερη προσφορά.

Η επικαιρότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό έλλειμμα την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020, διαμορφώθηκε στα 10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23,841 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,231 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.
Την ίδια ώρα, στο κόκκινο είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει και να βιώσουμε μια ανεξέλεγκτη έξαρση των κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο.
Την ανησυχία αυτή πυροδότησε το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ των 293 μολύνσεων και η μεγάλη διασπορά του ιού που καταγράφεται όχι μόνο στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες ημέρες έως και την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές καθώς θα φανεί αν απέδωσαν τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 15Αύγουστου και το πώς διαμορφώνεται η επιδημία στην χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας και απευθύνουν έκκληση κυρίως στους νέους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το τι θα συμβεί με το άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα καθοριστεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία έως την 1η Σεπτεμβρίου, την ώρα που επισημαίνεται πως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα κρίνει και τι θα συμβεί το φθινόπωρο.
Είναι προφανές πως εάν οι αριθμοί των μολύνσεων παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά του ιού.
Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού φτάνουν τους 252, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους τρεις ακόμα συνάνθρωποι μας, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα οι δύο εξ αυτών προέρχονταν από γηροκομεία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις από Fed

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιδρούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές σήμερα 27/8, μετά την ομιλία του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) J. Powell στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, όπου περιέγραψε τις αλλαγές στην πολιτική της σχετικά με τον πληθωρισμό και την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης.
Σε μια κίνηση που ο πρόεδρος Jerome Powell χαρακτήρισε μια «ισχυρή αναβάθμιση» της πολιτικής της Fed, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν τον στόχο.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +0,5% στις 28.472 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη +0,03% στις 3.479 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση -0,4% στις 11.618 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX ενισχύεται στις 24,07 μονάδες.
Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση -0,26% στις 13.176 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του επικεφαλής της Federal Reserve στο συμπόσιο του Jackson Hole.
Ειδικότερα, στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ στο Χονκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 0,8%.
Ο Shanghai Composite κέρδισε 0,3%, ο Shenzhen Composite ενισχύθηκε κατά 0,8%, ενώ ο Kospi στη Σεούλ έχασε 0,4%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,6%.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole.

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται και με την Εθνική να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1650 ευρώ, με άνοδο +0,43% με όγκο 865 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5370 ευρώ, με πτώση -1,25%, με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 828 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,23 ευρώ, με άνοδο +1,49% με όγκο 430 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4050 ευρώ, με πτώση -3,11% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,51 ευρώ, με απώλειες -0,10% και με κεφαλαιοποίηση 226 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1768 ευρώ, με πτώση -0,90% και όγκο 67 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,18 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και έντονη μεταβλητότητα.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,46 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση στα 8,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,69 ευρώ με πτώση -0,07% και αποτίμηση 6,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,95 ευρώ, με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 916 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1950 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -2,13% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,24 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 916 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,17 ευρώ, με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,56 ευρώ, με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρέθηκε στα 7,77 ευρώ με πτώση 2,14% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρέθηκε στα 14,69 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,05 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0950 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 212 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρέθηκε στα 0,0510 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,09%, με την Ιταλία στο 0,98% - Αγορές στην Νότια Ευρώπη

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ειδικά σήμερα δεν ακολουθούν την τάση στην Νότια Ευρώπη όπου σημειώνονται επιλεκτικές αγορές με πτώση αποδόσεων και άνοδο τιμών.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 11 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,09% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,98%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,09% με το αμερικανικό 10ετές 0,59% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,14 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,44 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,88% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,83 και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,10% και απόδοση πώλησης 1,08%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,49 μονάδες βάσης και 1,30% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,07 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 152 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Αγορές στα ομόλογα της ευρωζώνης μετά τις πρόσφατες πωλήσεις

Αγορές καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, μετά τις πρόσφατες πωλήσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Αυγούστου 2020 στο 0,98%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/8/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,89%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης