Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες – Τα έξι πιθανότερα σενάρια της UBS

Συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες – Τα έξι πιθανότερα σενάρια της UBS
Ήρθε η ώρα για περαιτέρω συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών; Προς αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να πιέζουν κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά και τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, με την έλλειψη ρευστότητας και επενδύσεων και την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, τον ίδιο δρόμο δείχνουν στους τραπεζίτες..

Η έκθεση της UBS για την Ελλάδα εξέτασε τα πιθανότερα σενάρια συγχώνευσης ελληνικών τραπεζών ανάμεσα στις τέσσερις τράπεζες με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, την Εθνική, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Εθνική - Alpha: Deal με προϊστορία


Το ενδεχόμενο deal Εθνικής και Alpha Bank έχει αρνητικό ιστορικό προηγούμενο. Οι συζητήσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση το 2001 είχαν οδηγηθεί σε ναυάγιο, λόγω της αδιαλλαξίας της οικογένειας Κωστόπουλου κατά πολλούς.
Η συνέργεια των δύο τραπεζών φαντάζει πιο εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες και μια πιθανή συγχώνευση θα αποφέρει ένα επιπλέον 13% στην κεφαλαιοποίηση του νέου ομίλου. Βέβαια, κάτι τέτοιο προϋποθέτει μείωση κατά 15% των δαπανών της μικρότερης τράπεζας, δηλαδή εν προκειμένω της Alpha Bank, ως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τη UBS, πρόκειται για το deal με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ολοκλήρωσης. Δύο μεγάλες και ιστορικές τράπεζες της χώρας, με μακρά παράδοση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδος και πλουσιότατο δίκτυο καταστημάτων θα συνθέσουν την μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα όλων των εποχών με κεφάλαια που θα αγγίζουν τα 186 δισεκατομμύρια ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει ικανοποιητική ρευστότητα ανεξάρτητα από τη διευκόλυνση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης δανείων έναντι καταθέσεων εκτιμάται στο 109%. Ένα τέτοιο deal θα οδηγούσε ουσιαστικά στην “κρατικοποίηση” της Alpha Bank, καθώς στη νέα τράπεζα το κράτος θα κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο (17%).  Η UBS εκτιμά εκτός των άλλων ότι είναι από τα πιθανά ζευγάρια συγχωνεύσεων που θα δώσουν περιορισμένη ώθηση στις μετοχές των δύο τραπεζών.

Εθνική - Eurobank: Το πιο ενδιαφέρον - και αντικρουόμενο - σενάριο

Το δεύτερο σενάριο αφορά την συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank του ομίλου Λάτση. Είναι ελάχιστα πιθανό, σύμφωνα με τη UBS, ο όμιλος EFG να συναινέσει σε καθεστώς συνδιαχείρισης με το κράτος. Πρόκειται για ενδιαφέρον deal με κύριο μέτοχο την πολιτεία με 17% και μετά τον όμιλο EFG ΜΕ 15%. Μια πιθανή συγχώνευση θα προσέδιδε ένα επιπλέον 16% στην κεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας. Η συνέργεια των δύο θα απέδιδε ένα επιπλέον 30% της αξίας των δύο τραπεζών. Η Εθνική έχει περισσότερες χορηγήσεις σε ενυπόθηκα δάνεια ενώ η Eurobank ειδικεύεται σε δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά. Σημαντικές είναι και οι δραστηριότητες των δύο τραπεζών διεθνώς. Η Εθνική έχει επεκταθεί στην Τουρκία, ενώ η Eurobank στοχεύει περισσότερο σε Πολωνία,  Ρουμανία και Βουλγαρία. Ειδικά στην τελευταία μια πιθανή νέα τράπεζα θα είχε αυτομάτως το 25,3%, το μεγαλύτερο δηλαδή μερίδιο αγοράς στη χώρα, ποσοστό που στη Ρουμανία θα έφτανε το 10%. Η αναλογία δανείων – καταθέσεων θα βρισκόταν στο 110%.
Τα μειονεκτήματα αυτού του deal έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία των δύο τραπεζών. Αν και η Εθνική κινείται πια ανταγωνιστικά στην αγορά προσφέροντας καταναλωτικά προϊόντα, δεν προσεγγίζει τον σκληρά ανταγωνιστικό τρόπο εργασίας στη Eurobank. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό πάντως είναι η διάθεση του ομίλου Λάτση να δεχτεί το κράτος για κοινό παίκτη στην αγορά.

Εθνική - Πειραιώς: Η ρελάνς του δημοσίου

Το σενάριο συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Πειραιώς φαντάζει περισσότερο μακροπρόθεσμο. Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο να προκύψει ως ρελάνς σε μια κίνηση συγχώνευσης της Eurobank με την Alpha. Η Πειραιώς έχει ισχυρό έρεισμα στη δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μαζί την Εθνική μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι θα καλύπτουν όλο το φάσμα της τραπεζικής αγοράς. Ο Μιχάλης Σάλλας, με την πρόταση εξαγοράς της ATE Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, απέδειξε εμπράκτως ότι δεν τον τρομάζει η σύμπραξη με το δημόσιο. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη εξαγορά των ΑΤΕ και ΤΤ πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενο deal με την Εθνική, ίσως να δυσχεράνει την πιθανότητα μιας τελικής συμφωνίας καθώς το κράτος θα βρεθεί με πολύ μεγάλο ποσοστό στη νέα σύμπραξη, ενώ ενδέχεται να παρουσιαστούν και τεχνικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Σε περίπτωση συγχώνευσης πάντως το δίκτυο των 2646 καταστημάτων συνολικά που κατέχουν οι δύοω τράπεζες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, ξεφεύγοντας σε μεγέθη ακόμα κι αν απέναντι βρεθεί μια συνέργεια μεταξύ Eurobank και Alpha. Στη βουλγαρική αγορά η νέα τράπεζα θα φτάσει το μερίδιο του 21,5% ενώ θα κατέχει μερίδιο σε εννέα χώρες. Μειονέκτημα είναι η περιορισμένη επιρροή σε Ρουμανία και Σερβία. Μια ενδεχόμενη συγχώνευση προσκρούει στον επιχειρηματικό χαρακτήρα της Πειραιώς. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Εθνική κρατά πιο παραδοσιακή, άτεγκτη στάση αναμονής απέναντι στα δεδομένα της αγοράς, θα ήταν ενδιαφέρον  για κάποιον να παρατηρήσει την αντίδραση του εκρηκτικού χαρακτήρα του Σάλλα κόντρα στο 20% της τράπεζας που θα ανήκε στο κράτος. Η ανάπτυξη της τράπεζας υπολογίζεται να προσδώσει ένα επιπλέον 15% προστιθέμενης αξίας στην κεφαλαιοποίησή της.

Eurobank - Alpha: Αλλαγή ισορροπιών

Στο τετάρτο σενάριο, η οικογένεια Κωστόπουλου καλείται να τα... βρει με τον όμιλο Λάτση για την δημιουργία μιας νέας τράπεζας πρωταθλητισμού που θα έθετε εν αμφιβόλω την κυριαρχία της Εθνικής Τράπεζας στο μερίδιο της αγοράς. Σύμφωνα με τη UBS, πρόκειται για το πλέον προσοδοφόρο σενάριο και για τους δύο, αφού θα δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με κεφάλαια 155 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια πιθανή συγχώνευση Eurobank και Alpha θα προσδώσει κέρδη του 20% επί της συνολικής τους κεφαλαιοποίησης. Το νέο πιστωτικό ίδρυμα θα είναι άμεσα ανταγωνιστικό της Εθνικής με αυξημένη συμμετοχή σε όλα τα είδη δανείων, 2713 καταστήματα συνολικά και παρουσία σε 10 χώρες με το αξιοσημείωτο ποσοστό του 13% και 14% σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Το κακό είναι ότι σε καμία άλλη χώρα πλην Ελλάδας το μερίδιο αγοράς δεν θα ξεπερνά το 15%. Επίσης προβληματίζει και η ρευστότητα της νέας τράπεζας καθώς ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις θα κυμαίνεται στο 125%. Ωστόσο, η το νέο τραπεζικό σχήμα θα ήταν το πιο ευέλικτο επενδυτικά που θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Eurobank - Πειραιώς: Focus στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

Μια τράπεζα – κολοσσός στο επιχειρηματικό πεδίο με απολύτως κυρίαρχο ρόλο στην δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το αποτέλεσμα μιας πιθανής συγχώνευσης της Eurobank με την Πειραιώς. Η νέα τράπεζα θα δημιουργούσε νέες προοπτικές στην επιχειρηματικότητα και θα έθετε υψηλούς στόχους για την κοινή (;) μετοχή. Μια συνέργεια μεταξύ των δύο τραπεζών θα προσέδιδε, σύμφωνα με τη UBS, ένα επιπλέον 19% επί της κεφαλαιοποίησής τους ως προστιθέμενη αξία. Ωστόσο, πλην της Ελλάδας και της Αλβανίας, στις υπόλοιπες οκτώ χώρες όπου διατηρούν μερίδιο οι δύο τράπεζες, αυτό δεν θα ξεπερνούσε το 15%. Επίσης, η επιρροή τους σε Σερβία και Ρουμανία κρίνεται μικρή. Τα συνολικά κεφάλαια των δύο τραπεζών θα άγγιζαν τα 155 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν θα ξεπερνούσε τα συνολικά κεφάλαια της Εθνικής. Επιπλέον πονοκέφαλος για τους ομίλους Λάτση και Σάλλα θα είναι η ρευστότητα καθώς η UBS δεν προβλέπει αύξησή της μέσα από το νέο deal. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις υπολογίζεται στο 125%.

Alpha - Πειραιώς: Ο... εκρηκτικός συνδυασμός


Προστιθέμενη αξία ύψους 20% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησής τους θα έδινε ένα πιθανό deal ανάμεσα σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για ένα deal με εξαιρετικές προοπτικές αλλά η UBS δίνει μικρές πιθανότητες υλοποιήσής του βάσει και της ιδιοσυγκρασίας των μεγαλομετόχων των δύο τραπεζών. Η κοινοπραξία σίγουρα δεν θα εξασφάλιζε έναν τραπεζικό κολοσσό όμως θα γιγάντωνε τα μερίδια αγοράς της τράπεζας τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Η νέα τράπεζα θα γινόταν πιο ευέλικτη επιχειρηματικά εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά της Πειραιώς και θα αποκτούσε μεγαλύτερο καταθετικό υπόβαθρο λόγω Alpha Bank. Η Πειραιώς θα μπορούσε να επωφεληθεί από το εταιρικό banking franchise του ομίλου Alpha ενώ η νέα τράπεζα θα είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει ισχυρό αντίπαλο της Eurobank στον τομέα της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε σημείο που να αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, η συγχώνευση των δύο τραπεζών και πάλι, όπως και στην περίπτωση της συγχώνευσης της Πειραιώς με τη Eurobank, δεν φέρνει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Η δυναμική υπαρχουσών τραπεζών και νέων πιθανών σχημάτων με αριθμούς

*τα οικ. στοιχεία σε δις ευρώ Εθνική Alpha Eurobank Πειραιώς
Κεφαλαιοποίηση 7,2 3,4 3,6 1,8
Ενεργητικό 117,5 68,6 85,9 68,6
Καταθέσεις 70,5 41,5 44,8 30,1
Δάνεια 70,4 51,6 56,3 37,7
Καταστήματα 1770 1081 1632 876
Υπάλληλοι 36381 15163 23578 13442

*τα οικ. στοιχεία σε δις ευρώ Eθνική/ Alpha Εθνική/ Eurobank Εθνική/ Πειραιώς Eurobank/ Alpha Eurobank/ Πειραιώς Alpha/ Πειραιώς
Κεφαλαιοποίηση
10,8 9 7 5,4 5,2
Ενεργητικό 186,1 203,5 186,1 154,5 154,5 137,2
Καταθέσεις 112 115,4 100,6 86,3 74,9 71,5
Δάνεια 121,9 126,6 108,1 107,8 94 89,3
Καταστήματα 2851 3402 2646 2713 2508 1957
Υπάλληλοι 51544 59959 49823 38741 37020 28605


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης