Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -7% και ΧΑ -2,36% στις 662 μον. λόγω ΟΟΣΑ και bad bank που πλήττει στην ανοδικότητα των μετοχών – Το νέο 10ετές 1,50% από 1,57%

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -7% και ΧΑ -2,36% στις 662 μον. λόγω ΟΟΣΑ και bad bank που πλήττει στην ανοδικότητα των μετοχών – Το νέο 10ετές 1,50% από 1,57%
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 371 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας διατηρώντας την πρώτη στήριξη των 370 μονάδων
(upd18)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 662 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική -6,85% και την Eurobank -5% .... ενώ υποχώρησε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με τις δεικτοβαρείς Motor Oil -5,97%, ΟΠΑΠ -5,73%,  ΔΕΗ -4,04%...
Σύμφωνα, με την εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί δύο σενάρια για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, κατά το πρώτο σενάριο στο οποίο δεν θα υπάρξει έξαρση του COVID-19, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί -8% το 2020 έναντι μείωσης -9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί +4,5% το 2021 έναντι +6,5% στην Ευρωζώνη.
Στο δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση που θα υπάρξει μία νέα έξαρση της COVID-19 σε όλες τις χώρες περί τα τέλη του 2020, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.
Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το 2021 στο πρώτο σενάριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή 10 Ιουνίου συνεδρίαση της Fed , η οποία πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Επίσης, αύριο Πέμπτη (11/6/2020) συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το συμβούλιο διοικητών του ESM ενώ στην ατζέντα θα βρίσκεται η  Ελλάδα και η ετήσια έκθεση του 2019.
Την ίδια ημέρα θα συνεδριάζει και το Eurogroup  όπου θα αποφασιστεί η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των SNP’s & ANFA’s, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι  τα κέρδη των κεντρικων ευρωπαϊκών τραπεζών  από τα ελληνικά ομόλογα.
Στον κουμπαρά των διαθεσίμων θα καταλήξουν τα 3 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε στις 9 Ιουνίου 2020 η κυβέρνηση από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου με το ύψος του μαξιλαριού των εσόδων να διαμορφώνεται πλέον στα 38 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης , το επόμενο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 18 μηνών.
Είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο εξετάζει να βγει στις αγορές με ένα νέο έντοκο γραμμάτιο για να αντλήσει μεγαλύτερη ρευστότητα σε μια χρονιά με έξτρα δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 670 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 690 μονάδες
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -6,85% και ακολούθησαν Eurobank -5%, Alpha Bank -4,45% και Πειραιώς -3,15% .
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση σε Aegean -7,84%, Motor Oil -5,97%, ΟΠΑΠ -5,73%......
Σημειώνεται πως σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ο ΟΠΑΠ ενώ αύριο 11/6 η διοίκηση θα ενημερώσει τους αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης...
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει παρασκηνιακώς να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την σύσταση εταιρίας asset management agency ή πιο απλά bad bank για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών, γιατί τα ερωτήματα…. πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν, ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια, θα υπάρξει dilution – αραίωση – των παλαιών ιδιωτών μετόχων θα διατηρούνται στο προσκήνιο πλήττοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.  
Και ενώ Lagarde ΕΚΤ, Enria SSM και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι δεν είναι της παρούσης το ζήτημα της bad bank θα εξαρτηθεί από την πορεία των NPEs που θα προκαλέσει η ύφεση στις οικονομίες της Ευρώπης… στην Ελλάδα η ΤτΕ συνεχίζει παρασκηνιακώς να μεθοδεύει την σύσταση εταιρίας asset management.
Ήδη έχει αποταθεί σε εταιρίες ορκωτών ελεγκτών για να αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του σχεδίου.
Η πρόταση της ΤτΕ εάν τελικώς προχωρήσει δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμη νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021..
Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή bad bank ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters , η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία bad bank προκειμένου να διαχειριστεί το νέο κύμα κόκκινων δανείων, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψει λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός..
Όπως σημειώνει τι δημοσίευμα, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η ΕΚΤ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας, έχει στόχο να αποτρέψει μία δεύτερη τραπεζική κρίση, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Ένα από τα σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση, περιλαμβάνουν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως εγγυητή της bad bank.
Eν συνεχεία, η bad bank θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων με αγοραστές τις εμπορικές τράπεζες, με αντάλλαγμα χαρτοφυλάκια απλήρωτων δανείων.
Αυτά τα δάνεια, θα «φορτωθούν» στην ΕΚΤ από τις τράπεζες, ως εγγύηση για χρηματοδότηση.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,50% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές κινείται στο 151% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6672 μονάδες βάσης από 6620 χθες 04/6.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,69% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,24%.
Στο πρώτο τέταρτο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank +3,73% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,9% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,12%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική και Eurobank ..αλλά και στο σύνολο αχεδόν  των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ -6,3%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,27% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,40%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,36% στις 662 μονάδες έχοντας υψηλό στις 686,27 μονάδες και χαμηλό στις 662,41 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 71,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 61,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,86 εκατ. ευρώ και όγκου 2,03 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 430,7 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 800 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 99,5 χιλ. τεμάχια αξίας 63,2 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 52 χιλ. τεμάχια αξίας 630 χιλ. ευρώ, ο  ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 452,5 χιλ. ευρώ και ο Ελλάκτωρας 30 χιλ. τεμάχια αξίας 30 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 670 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι 710 και οι 730 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 371 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 370 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 330 μονάδες
Στην πρώτης αντίστασης βρίσκονται οι 400 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Μια σημαντική άκρως δυσμενής εξέλιξη λαμβάνει χώρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η οποία αποδεικνύει ότι λόγω της ύφεσης… οι ξένες τράπεζες δεν αναλαμβάνουν ελληνικό κίνδυνο και για τον λόγο αυτό διέκοψαν τον δανεισμό προς την Ελλάδα.
Μέχρι τώρα ότι πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων σημειωνόταν στην Ελλάδα οι ξένες τράπεζες χρηματοδοτούσαν το τίμημα κάθε πώλησης σχεδόν με 50% έως 60% επί της συναλλαγής.
Για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα NPEs… δανείζουν οι ίδιες στα funds αυξάνοντας έτσι το ρίσκο στους ισολογισμούς τους.
Από την άλλη υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, τα funds όταν αγοράζουν ελληνικά NPEs ζητούν το 20% με 25% του τιμήματος να τελεί υπό αίρεση επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων NPEs, πρακτικά έχουν τα funds την δυνατότητα να πάρουν πίσω το 20% του τιμήματος.
Άρα εάν υποθέσουμε ότι μια ελληνική τράπεζα πουλάει χαρτοφυλάκιο NPEs έναντι τιμήματος 200 εκατ ευρώ, τα 100 εκατ τα δανείζει η ίδια η ελληνική τράπεζα και αναλαμβάνει τον κίνδυνο και το fund ζητάει το 20% του τιμήματος να τεθεί υπό αιρέσεις δηλαδή 40 εκατ άρα στην πράξη το deal των 200 εκατ έχει στοιχίσει στο fund 60 εκατ ευρώ.
Η πρώτη τράπεζα που δάνεισε για τον σκοπό αυτό ήταν η Εθνική τράπεζα όταν πρόσφατα πούλησε το πρόγραμμα Icon 1,6 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων έναντι τιμήματος 336 εκατ ευρώ.
Η Bain Capital πλειοδότησε και όπως ανέφερε η Εθνική κατέβαλε το 21% της ονομαστικής αξίας των 1,6 δισεκ. δηλαδή 336 εκατ ευρώ
απευθυνόταν σε μια ξένη τράπεζα ώστε να δανειστεί το 50% του τιμήματος και εν προκειμένω τα 168 εκατ και τα υπόλοιπα 168 εκατ να τα καταβάλλει η ίδια μετρητά λόγω κινδύνου επιδείνωσης εξαιτίας της ύφεσης…  η Εθνική τράπεζα για να προχωρήσει το deal… δάνεισε  η ίδια στην Bain Capital για το 50% του τιμήματος δηλαδή τα 168 εκατ. ευρώ .
Άρα στην πράξη το deal των 336 εκατ ήταν τίμημα των 168 εκατ γιατί τα υπόλοιπα 168 εκατ τα έδωσε η Εθνική τράπεζα υπό την μορφή δανείου.

H επικαιρότητα

Η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio είναι κομβικής σημασίας, αφού επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ γίνεται αναφορά στην κοινή γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού, της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.
Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα για να περιφρουρήσει η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος και για συμφωνίες με Αίγυπτο, Αλβανία και Κύπρο.
Η συμφωνία πάντως, ήταν προετοιμασμένη εδώ και μήνες ωστόσο οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά το τουρκολυβικό μνημόνιο και κλείδωσε πριν από δεκαπέντε μέρες με τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Conte.
Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η πρώτη συμφωνία έγινε με μια ευρωπαϊκή χώρα γιατί έτσι θα έχει και την ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Ρώμη υπέγραψαν την Τρίτη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών.
Στο κόκκινο είναι η ανησυχία επιστημόνων και κυβέρνησης για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ύστερα από τα 100 και πλέον κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες πέντε  ημέρες στην Ελλάδα.
Αν και οι επιδημιολόγοι και οι αρμόδιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει καλή, ωστόσο προειδοποιούν ότι η επιδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και ότι ο ιός είναι έτοιμος να κάνει την αντεπίθεση του και να καταστρέψει ότι θετικό έχει επιτευχθεί έως σήμερα.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το άνοιγμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας και της κοινωνίας, με το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων από την ερχόμενη Δευτέρα 15/6 αλλά και με τη γενικότερη χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, κορυφώνει την αγωνία των επιστημόνων και των ειδικών για το πώς θα εξελιχθεί ο ιός τις επόμενες ημέρες στην χώρα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους, επισημαίνει πως η κατάσταση παραμένει υπό πλήρη έλεγχο και υποστηρίζει πως αυτό που προέχει είναι να τηρούνται από τους πολίτες τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, επανήλθε από χθες Τρίτη 9/6 η ημερήσια – μέσω γραπτής ανακοίνωσης – ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3058 με τους νεκρούς στους 183

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (10/6) οι αγορές στην Ασία, μετά την ολοκλήρωση του ανοδικού σερί στη Wall Street καθώς και λόγω των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων σε Ιαπωνία και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,15%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,42%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,18% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,31%.

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα Τετάρτη (10/6) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Federal Reserve στις ΗΠΑ.
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποια σημαντικά αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, ωστόσο αναμένουν τις εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο DAX στην Φρανκφούρτη έχει ενισχυθεί πάνω από 16%, ο CAC 40 πάνω από 13% και ο FTSE 100 +6%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,90%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,40%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1%, ο S&P στο -0,55% και ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3% (20,40 δολ.).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική 

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και με την Εθνική να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με πτώση -6,85%  με όγκο 10,26 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6660 ευρώ, με πτώση -4,45%, με όγκο 20,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5205 ευρώ, με πτώση -3,15% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 664 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,41 ευρώ, με πτώση -5% με όγκο 26 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,61 ευρώ, με πτώση -2,09% και με κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2305 ευρώ, με πτώση -4,16% και όγκο 591 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με πτώση -1,97% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Mε σημαντικές απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρας....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Φουρλής και Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,81 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση στα 8,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 11,98 ευρώ, με πτώση -0,17% και αποτίμηση 5,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,4160 ευρώ, με πτώση -4,04% και αποτίμηση 793 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,35 ευρώ, με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 8,80 ευρώ με πτώση -5,73% και αποτίμηση 2,95 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -3,78% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,39 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,01 ευρώ, με πτώση -5,97% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,82 ευρώ με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 16,02 ευρώ με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,17 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 764 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε  στα 3,93 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,08 ευρώ, με πτώση -4,76% και κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ.
 
Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα λόγω ΕΚΤ και έκδοσης νέου 10ετούς, έχει απόδοση 1,50% εκδόθηκε 1,57% -  Οριακά τα περιθώρια ανάκαμψης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 10 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, κυρίως λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2020 αντλώντας 3 δισεκ. με επιτόκιο 1,57% και τρέχον επιτόκιο 1,50%.  
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,50% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,51%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,50% με το αμερικανικό 10ετές 0,79% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,72 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,28% με απόδοση αγοράς 0,31% και απόδοση πώλησης 0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,19 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,67 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,24% και απόδοση πώλησης 1,19%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,36%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 100 και απόδοση 1,50% με απόδοση αγοράς 1,52% με απόδοση πώληση2 1,48%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,32 μονάδες βάσης και 1,54% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,62%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 143,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 183 μονάδες βάσης από 173 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.672 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις 4 Ιουνίου 2020 αλλά και τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Ιουνίου 2020 στο 1,51%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/6/2020 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,07%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης