Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η σύσταση τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη; Cheuvreux: Μόνο το πρώτο λιθαράκι θα μπει στη Σύνοδο Κορυφής - Σταδιακά οι αποφάσεις και... τι υποσχέθηκε η Merkel στον Obama;

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η σύσταση τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη; Cheuvreux: Μόνο το πρώτο λιθαράκι θα μπει στη Σύνοδο Κορυφής - Σταδιακά οι αποφάσεις και... τι υποσχέθηκε η Merkel στον Obama;
Το πρώτο στάδιο για την επίτευξη συμφωνίας, με στόχο τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρώπη, αναμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών η Cheuvreux, στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο "The Promise" (Η υπόσχεση).
Κατά τον οίκο πράγματι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πως πρέπει να είναι η Ευρωζώνη... την επόμενη μέρα, ωστόσο, όπως εξηγεί, οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν σταδιακά. Η Σύνοδος της 28ης -29ης Ιουνίου θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο.  
Η προσδοκία του οίκου στην κατεύθυνση αυτή βασίζεται τόσο στην ένταση των πιέσεων που ασκούνται στην Ευρωζώνη να αναλάβει δράση, όσο και στη "λογική", την οποία, όπως όλα δείχνουν, πρέπει να επιστρατεύσουν - και θα επιστρατεύσουν - οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αποφασιστική συμφωνία ή οριστικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται για κανέναν λόγο, εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.
Αλλά, όπως επισημαίνουν, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως συστήνεται ένας χάρτης, ένα στοχο-χρονοδιάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη σύσταση μιας αξιόπιστης αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης που πρέπει να συνοδεύουν την νομισματική ένωση.
Κατά τη Cheuvreux, ειδικά οι προσπάθειες για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης προσδίδουν άλλη δυναμική και μεγαλύτερη αξιοπιστία στο όλο εγχείρημα.
"Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής σύγκλισης αποτελεί το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μέτρο που μπορεί να ληφθεί για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας", εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου.
Μάλιστα η Cheuvreux αποδίδει μεγάλη βαρύτητα σε ένα συγκεκριμένο γεγονός: Την υπόσχεση της Γερμανίδα Καγκελαρίου, A. Merkel, στον Αμερικανό πρόεδρο B. Obama, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μεξικό, πως δεν πρόκειται να σαμποτάρει την επανεκλογή του, αποτυγχάνοντας η ίδια την επίτευξη συμφωνίας επί ευρωπαϊκού εδάφους για σύσταση μηχανισμών που θα αποκλιμακώσουν τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη.

Ενδείξεις σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών

Κατά τον οίκο, τα σημάδια σταθεροποίησης της "εγχώριας αξίας" των ευρωπαϊκών αγορών είναι πλέον εμφανή. Το γεγονός αυτό περιορίζει τους κινδύνους για μια ισχυρή πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άμεσο μέλλον.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο, οι ενδείξεις της σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες εκείνοι που αποδεικνύουν ότι είναι πραγματικές οι ενδείξεις σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών; Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, οι θέσεις των επενδυτών σε αυτές - αν και υπερβολικές αρκετές φορές - καθώς και η προσδοκία πως οι ηγέτες θα αναλάβουν δράση.

Στα 1,20 -1,25 δολ το σημείο στήριξης για το ευρώ
Κατά τον οίκο, οι ενδείξεις σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών περιορίζουν αυτόματα τον κίνδυνο νέας πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με τη Cheuvreux, το σημείο στήριξης για το ευρώ παραμένει στα επίπεδα των 1,20 -1,25 δολαρίων.
Μάλιστα αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι short θέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα τείνουν να μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης