Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα σημάνει για τις αγορές η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed

Τι θα σημάνει για τις αγορές η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed
Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της χώρας και να τροφοδοτήσει με περισσότερο χρήμα την αγορά ανησυχούν τους επενδυτές...
Ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, δήλωσε σαφώς πως στόχος του είναι να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά. Επαναφέρει το πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αγοράζοντας ομόλογα του δημοσίου όπως και πριν από τον Μάρτιο του 2010.
Η ανακούφιση της αγοράς θα είναι σημαντική σύμφωνα με τους αναλυτές σε πρώτη ανάγνωση. Ο David Bloom, αναλυτής της HSBC κάνει λόγο για ώθηση της οικονομίας που θα κινηθεί με επιτάχυνση.
Κι αν στο μυαλό των περισσοτέρων, η αλλαγή πλεύσης της Fed μοιάζει σαν εκκεντρική οπισθοχώρηση, ο Bloom εγκρίνει τη ρότα που χάραξε ο Bernanke μιλώντας για “δρακόντεια μέτρα μεν, αναγκαία δε”.
H πρακτική της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής ανακουφίζει το δημόσιο που θα μπορεί πλέον να τροφοδοτήσει με περισσότερο χρήμα την αγορά αλλά κάτω από το καθεστώς πίεσης του δολαρίου κρίνεται επισφαλής.
Πρώτος αντιτάχθηκε ο οικονομολόγος Mark Faber. “Είναι πολιτική υποτίμησης της αμερικανικής οικονομίας η τροφοδότηση της αγοράς με επιπλέον χρήμα”. Ο 64χρονος Ελβετός αναλυτής πιστεύει στη δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ και θεωρεί ότι τα πράγματα είναι αντιστρέψιμα δίχως ακραίες κινήσεις.
Ο Timothy Geithner, Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, τόνισε χθες ότι οι πληγές της αμερικανικής οικονομίας βαδίζουν προς την επούλωσή τους. Δεν εξήγησε όμως αφενός με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί αυτό, δεν έλυσε αφετέρου το πανθομολογούμενο πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας. Αντιθέτως, το παραδέχτηκε δημοσίως εκτιμώντας περαιτέρω άνοδο των αριθμών. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε αν θα έκανε την ίδια δήλωση δίχως να έχει την προηγούμενη δήλωση του Bernanke κατά νου, η οποία ουσιαστικά του λύνει  - εν μέρει – τα χέρια αφού ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της απορρόφησης νέων κρατικών ομολόγων.
Το βασικό πρόβλημα στις ΗΠΑ, που συμπυκνώθηκε στη συρρίκνωση της ανόδου του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, είναι η έλλειψη χρήματος στην αγορά για δημιουργία νέων επενδύσεων και η πενιχρή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τα χθεσινά στοιχεία των δεικτών κατανάλωσης στις ΗΠΑ δείχνουν ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα: αμελητέα αύξηση ύψους 0,1%. Στασιμότητα, λιμνάζοντα νερά. Ο Bernanke, βέβαια, έχοντας στο νου τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η Fed, αναμένει αύξηση του δείκτη τους ερχόμενους μήνες.
Η Moody's τόνισε από τη Δευτέρα την ανάγκη ενός νέου σχεδίου εξόδου από τη δίνη του δημοσίου χρέους. Η πιθανολογούμενη στρατηγική του Bernanke μπορεί μόνο να αυξήσει τις υποχρεώσεις του αμερικανικού κράτους προς τη Fed.
Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να εξισορροπήσει τα οικονομικά δεδομένα. Σε μια περίοδο, όπου το ευρώ μοιάζει να δείχνει και πάλι “σκληρό” απέναντι στο δολάριο και η στερλίνα πιέζει επίσης ασφυκτικά το αμερικανικό νόμισμα, οι φήμες και μόνο μπορούν να δημιουργήσουν αρνητική κατάσταση για το δολάριο, πόσο μάλλον αν βρεθούν και περισσότερα δολάρια στην αγορά.
Οι ΗΠΑ θα βρουν το χρήμα για τις επενδύσεις που θέλουν και θα ποντάρουν πλέον στα θετικότερα νούμερα του επόμενου τριμήνου για την ανάκαμψη. Μέχρι τότε το αρνητικότερο σενάριο θα είναι μια κάθετη πτώση του δολαρίου. Ακόμη όμως και αυτό το σενάριο να αποτελέσει πραγματικότητα, οι μετοχές της Wall Street θα αποβούν ελκυστικότερες για το σύνολο των επενδυτών που θα αναμένουν και τις πολιτικές της διευκόλυνσης της αγοράς να πιάσουν τόπο μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, ο William O' Donnell της RBS υπογραμμίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα αυξήσει την ένταση στην αγορά της Wall Street επειδή προφανώς πρόκειται για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης επειδή η Fed φοβάται περαιτέρω στασιμότητα των παραγωγικών δεικτών”.
Ο Yusuf Heusen της IG διαφωνεί. “Υπάρχει ήδη φρέσκος αέρας ενθουσιασμού στη Wall Street. Χρειάζεται μεν υπομονή ακόμα, την οποία οι επενδυτές παραδοσιακά δεν έχουν, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο νέου χρήματος στην αγορά, δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα τολμήσουν να αγοράσουν”.
Ο Bernanke καθησύχασε τους τραπεζίτες ότι “δεν θα παρεκκλίνει από την σκληρή νομισματική πολιτική του προηγούμενου διαστήματος”, με την οποία είχαν συμφωνήσει πλήρως το προηγούμενο διάστημα η JP Morgan και η Morgan Stanley αλλά τα δεδομένα δείχνουν άλλα. Οι αναλυτές της Bank of America Merill Lynch ανησυχούν ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από τη Fed θα εκτραχύνει το δημόσιο χρέος της χώρας. Ο Marc Faber παρεμβαίνει και βρίσκει τους φόβους δικαιολογημένους. “Πιστεύω πως οποιοσδήποτε στον κόσμο που ασχολείται με αυτά τα θέματα, πόσο μάλλον αν ζει στις ΗΠΑ, ενδιαφέρεται για την πορεία του δολαρίου και την αξία της αμερικανικής οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο χρέος. Τα κρατικά ελλείμματα είναι μεγάλα και το γνωρίζουμε όλοι. Η έκδοση ακόμη περισσότερων κρατικών ομολόγων ίσως δημιουργήσει ακόμα σοβαρότερο πιστωτικό πρόβλημα στη χώρα”, δήλωσε ο έγκριτος οικονομολόγος.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης