Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ Credit Agricole, Societe Generale, Citibank και HSBC θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα – Θα υποστούν ζημία 8-10 δις ευρώ – Οι σωρευτικές ζημίες θα ξεπεράσουν τα 20-22 δισ ευρώ

Αν η Ελλάδα φύγει  από το ευρώ Credit Agricole, Societe Generale, Citibank και HSBC θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα – Θα υποστούν ζημία 8-10 δις ευρώ – Οι σωρευτικές ζημίες θα ξεπεράσουν τα 20-22 δισ ευρώ
(upd3)Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ Credit Agricole, Societe Generale, Citibank και HSBC θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή που έχει την δυνατότητα παρακολούθησης του τραπεζικού συστήματος.

Με βάση εκτιμήσεις σε μια τέτοια περίπτωση η ζημία που θα υποστούν οι 2 γαλλικές Credit Agricole, Societe Generale μέσω της Emporiki και Geniki η μια βρετανική HSBC και η μια αμερικανική τράπεζα Citibank θα είναι ύψους 8-10 δις ευρώ
Τα 8-10 δις θα είναι η ζημία από την αποχώρηση από την Ελλάδα ενώ αν προσμετρηθούν και οι ζημίες που έχουν καταγράψει οι τράπεζες σωρευτικά τα τελευταία έτη και ειδικά η Emporiki σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν πραγματοποιηθεί τότε οι σωρευτικές ζημίες κυμαίνονται μεταξύ 20-22 δις ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γαλλικές τράπεζες έχουν καταστρώσει το plan B στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ ενώ η HSBC έχει δώσει χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2012 για τις οριστικές αποφάσεις της.
Η Citibank Ελλάδος ελέγχεται από την Holding στις ΗΠΑ και ως γνωστό είναι προς πώληση.
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ οι δραστηριότητες θα μειωθούν δραστικά ενώ δεν αποκλείεται και η οριστική παύση των εργασιών.
Πολύ έγκαιρα  από τα τέλη Μαΐου το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει  ότι εναλλακτικό σχέδιο plan B στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ έχει εκπονήσει η Credit Agricole ενώ ανάλογο σενάριο έχει επεξεργαστεί και η Societe Generale.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 η Commerzbank έχει επεξεργαστεί σχέδιο με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ζημίες που έχουν υποστεί έως τώρα Credit Agricole και Societe Generale στην Ελλάδα αλλά και τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και τις δυνητικές ζημίες που μπορεί να προκύψουν από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ θα υποστούν συνολική σωρευτική ζημία 19 δις ευρώ που αποτελεί ρεκόρ για τις τράπεζες προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των δύο γαλλικών τραπεζών παρά το μέγεθος του ενεργητικού και των κεφαλαίων τους.
Με βάση πληροφορίες στο επιτελείο της Credit Agricole υπό τον CFO του ομίλου τον Bernard Delpit και τον CEO υπεύθυνο για τις διεθνείς δραστηριότητες του retail banking Brunode Laage έχουν μελετήσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην αυξημένη παρουσία τους στην Ελλάδα και το έχουν υποβάλλει στον CEO του group τον Jean Paul Chiffelt.
Μάλιστα χθες διέρρευσε ότι η Credit Agricole εξετάζει σχέδιο διάσπασης της Emporiki Bank σε good και bad bank φέρεται να εξετάζει η μητρική της, η Credit Agricole.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Credit Agricole φέρεται να εξετάζει τη μεταφορά των "υγιών" assets εκτός της Emporiki Bank, δηλαδή τον διαχωρισμό της τράπεζας σε good και bad bank.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Credit Agricole δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Emporiki Bank με άλλες ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Credit Agricole θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει τελείως την Emporiki, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.
"Η Credit Agricole καταρτίζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", διαμηνύουν στη Wall Street Journal τραπεζικά στελέχη.
Η Credit Agricole αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.
Ωστόσο κατά τη WSJ, η αποκάλυψη των σχεδίων της Credit Agricole αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη μέχρι σήμερα πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο στην Ελλάδα, ήτοι την αποχώρησή της από το ευρώ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές.
Να σημειωθεί ότι η συνολική έκθεση της Credit Agricole στην Ελλάδα ανέρχεται στα 22,2 δις ευρώ.
Όμως η Credit Agricole έχει επενδύσει και υποστεί ζημίες 12 δις ευρώ στην Ελλάδα λόγω της παρουσίας της στην Emporiki και προφανώς μια αλλαγή νομίσματος στην Ελλάδα θα είχε σημαντικές συνέπειες στον ισολογισμό της θυγατρικής στην Ελλάδα αλλά και στους τρόπους αποτίμησης της επένδυσης.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες αν η Ελλάδα επέστρεφε στην δραχμή η σωρευτική ζημία της Credit Agricole θα έφθανε τα 17 δις ευρώ. Σε αυτές τις ζημίες περιλαμβάνονται και οι παρελθούσες ζημίες των 12 δις ευρώ κυρίως κεφαλαίων αλλά ζημιών που έχει υποστεί η Emporiki τα τελευταία χρόνια.
Η Credit Agricole επιχείρησε τουλάχιστον 4 φορές να πετύχουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Emporiki bank αλλά λόγω της κατάστασης της Ελλάδος τα τελευταία 2,5 χρόνια υπήρξε ραγδαία επιδείνωση.
Να σημειωθεί ότι με βάση το plan B αν τελικά δηλαδή η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή η Credit Agricole έχει επανασχεδιάσει πλήρως το πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων και ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα επένδυσε επιπλέον 2,5 δις κεφάλαια ενώ μειώθηκε η παρεχόμενη ρευστότητα στα 4,6 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο από 10,4 δις ευρώ αρχές του 2011.

Το σενάριο οριστικής αποχώρησης

Το σενάριο οριστικής αποχώρησης έχει εξεταστεί απόν την Credit Agricole από την Ελλάδα και την Emporiki.
Η βασική αιτία που δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη είναι ότι αν αποχωρήσουν θα χάσουν συνολικά πάνω από 17 δις ευρώ μαζί με τις παρελθούσες ζημίες και προφανώς το ΔΣ της τράπεζας δεν είναι έτοιμο να υποστεί τέτοια ζημία.
Στα πλάνα  ανακεφαλαιοποίησης τα οποία είναι 3 παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες η Credit Agricole έχει εξετάσει 3 σενάρια μαζί με την ΤτΕ.
1)Να ανακεφαλαιοποιήσει με τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ την Emporiki εκ νέου η Credit Agricole.
2)H Credit Agricole να μην συμμετάσχει σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση και η  Emporiki να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδος.
3)Η Credit Agricole να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση καλύπτοντας το 60-70% των κεφαλαιακών αναγκών και το υπόλοιπο 30% με 40% να το καλύψει το ΤΧΣ..

Νέα προβλήματα για την Geniki bank – Και η αποχώρηση στα πλάνα της Societe Generale

Στα τελευταία διοικητικά συμβούλια της Societe Generale στο Παρίσι, το ζήτημα της Geniki bank έχει απασχολήσει την διοίκηση.
Η τράπεζα είναι ζημιογόνος στην Ελλάδα ενώ οι ζημίες 795 εκατ το 2011 κατ΄ ουσία αποδυναμώνουν πλήρως τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν υποχωρήσει στο 6%.
Ένα βασικό ζήτημα της Geniki bank είναι οι σωρευμένες ζημίες που καταγράφονται στα λοιπά αποθεματικά 1,118 δις ευρώ.
Η τράπεζα χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου και ήδη έχει προκαταβάλλει η Societe Generale 60 εκατ. Προφανώς η MIG που κατέχει το 0,09% της τράπεζας δεν ενδιαφέρεται πλέον….
Και η Societe Generale έχει εξετάσει την λύση του Ελληνικού ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όλο το πλάνο εξυγίανσης έχει τιναχθεί στον αέρα ενώ προφανώς και πλάνα κινήτρων όπως το Ambition SG 2015 με τις δωρεάν μετοχές αποτελεί απλά μια ανάμνηση για στελέχη και εργαζομένους.
Η Societe Generale έχει εξετάσει την περίπτωση επιστροφής της Ελλάδος στην δραχμή και μια τέτοια εξέλιξη θα φθάσει τις σωρευτικές ζημίες από το παρελθόν και τις νέες κοντά στα 2 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης