Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση έφεραν άνοδο στις μετοχές των ΑΤΕ και ΤΤ η κρατικοποίηση θα φέρει μεγάλη πτώση…

Τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση έφεραν  άνοδο στις μετοχές των  ΑΤΕ και ΤΤ η κρατικοποίηση θα φέρει μεγάλη πτώση…
Η άνοδος των μετοχών της ΑΤΕ και του ΤΤ θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην πρόταση της Πειραιώς και δευτερευόντως στο τραπεζικό άλμα των τελευταίων ημερών.
Όμως η άνοδος αυτή έχει στηριχθεί σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Αν αντί για ιδιωτικοποίηση το ελληνικό δημόσιο επιλέξει την διαδικασία της κρατικοποίησης, μέσω της δημιουργίας ενός κρατικού πυλώνα, τότε η αγορά δεν θα αντιδράσει θετικά οι μετοχές θα χάσουν το ανοδικό momentum θα ξεκινήσει η πτώση των μετοχών σε ΑΤΕ και ΤΤ...
Σημειώνεται ότι με  χρηματιστηριακούς όρους το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ αποτιμώνται στα 1,35 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο όταν προ της πρότασης της Πειραιώς εμφάνισαν αξία περίπου 750 με 800 εκατ ευρώ.
Χωρίς να προσμετράται premium καθώς μετά την προσφορά της Πειραιώς εμπεριέχεται στις αποτιμήσεις πλέον το 77% της ΑΤΕ αποτιμάται 864 εκατ ευρώ και το 34% του ΤΤ στα 451 εκατ ευρώ.
Συνολικά οι δύο τράπεζες εμφανίζουν αποτίμηση 1,35 δις ευρώ.
Με όρους καθαρής θέσης τα 701 εκατ ευρώ της προσφοράς της Πειραιώς αντιστοιχούν στο 77% της ΑΤΕ και στο 34% του ΤΤ.
Όμως ποια μπορεί να είναι η πραγματική αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ ποιες παράμετροι θα ληφθούν υπόψη και ποιο είναι το fair value υπό την έννοια ότι θα πρέπει να περιληφθούν και παράμετροι όπως ανάγκη κεφαλαίων, αποτελέσματα κ.α.
Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα 701 εκατ είναι χαμηλή προσφορά και οι τρέχουσες αποτιμήσεις ίσως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ειδικά στην ΑΤΕ.
Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στην μέση.
Κοντά στα 850 εκατ ευρώ με  1 δις ευρώ μπορεί να αναφερθεί ότι πλησιάζει μια θεωρητικά πραγματική αξία.
Αν τώρα αντί για ιδιωτικοποίηση επιλεγεί η λύση της κρατικοποίησης οι μετοχές των δύο τραπεζών θα υποχωρήσουν και η αντίδραση της αγοράς θα είναι ξεκάθαρα αρνητική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης