Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπέρ της τραπεζικής ένωσης ο Draghi (ΕΚΤ) - Χρειάζεται πανευρωπαϊκό ταμείο στήριξης τραπεζών, αξιόπιστος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης και σύστημα εγγύησης καταθέσεων - 'Ετοιμο για κεντρικό ρόλο το ESRB

tags :
Υπέρ της τραπεζικής ένωσης ο Draghi (ΕΚΤ) - Χρειάζεται πανευρωπαϊκό ταμείο στήριξης τραπεζών, αξιόπιστος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης και σύστημα εγγύησης καταθέσεων - 'Ετοιμο για κεντρικό ρόλο το ESRB
(upd 3) Υπέρ της τραπεζικής ένωσης, ως ένα πρώτο βήμα ενός ευρωπαϊκού οράματος για το μέλλον της 'Ενωσης τάσσεται ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Mario Draghi. 'Οπως υποστηρίζει, χρειάζεται μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός  στην τραπεζική εποπτεία. Επιπλέον,χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκού επιπέδου ταμείο στήριξης των τραπεζών, καθώς και ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να γεμίσει το κενό, τονίζει ο Draghi.  Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κεφαλαιακή έλλειψη των τραπεζών, ή να αποτρέψει τα ρίσκα, αν και έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και πολλά ακόμη σε μικρό χρονικό διάστημα για την διαχείριση της κρίσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το bank run μπορεί να αποφευχθεί με το ταμείο εγγύησης καταθέσεων που προτείνει, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι ο ESM θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τον EFSF, αν και παραμένει το ζήτημα εάν θα μπορεί να παράσχει βοήθεια στις τράπεζες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις εθνικές κυβερνήσεις.
Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο τραπεζίτης επεσήμανε ότι εάν και είχαν εξαιρεθεί από τις πράξεις χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, έγιναν εκ νέου δεκτές μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Συστημικούς Κινδύνους (ESRB) - το θεσμικό όργανο που εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ - είναι έτοιμο να παίξει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των συστημικών ρίσκων, σύμφωνα με τον Draghi.
'Οπως επισημαίνει, το ESRB συνεχίζει να εξετάζει εάν οι κανόνες για τα ενέχυρα (collateral) των τραπεζών μπορούν να εξελιχθούν σε μακροπρόθεσμα εργαλεία.
Επιπλέον, διαπιστώνει εκ νέου αβεβαιότητα για το οικονομικό outlook της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει η πρόκληση περιορισμού της μετάδοσης της κρίσης μεταξύ των χωρών - μελών της ευρωζώνης.
Προκλήσεις επίσης διακρίνει και στην δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βελτίωση στις μεθόδους επίλυσης της κρίσης και εποπτεία σε πανευρωπαίκό επίπεδο.
Ο ίδιος τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και με επιμονή. Τάσσεται όμως κατά της χρήσης των χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης