Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κίνδυνος «σκληρού» dilution για τους μικρομετόχους έξι εισηγμένων – Τι προβλέπεται

Κίνδυνος «σκληρού» dilution για τους μικρομετόχους έξι εισηγμένων – Τι προβλέπεται
Η είσοδος νέου επενδυτή, οι αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και τα προγράμματα εξυγίανσης δημιουργούν συνθήκες έκδοσης υψηλού αριθμού μετοχών ή και απώλειας κεφαλαίου
Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο dilution ή ακόμα και με πλήρη απώλεια των μετοχών τους βρίσκονται αρκετοί μικροεπενδυτές μετά από μία σειρά ανακοινώσεων εισηγμένων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις δείχνουν πως θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός μετοχών ή ακόμα και θα χαθεί μετά από λύση και εκκαθάριση.
Η αύξηση του αριθμού των μετοχών αφορά στις εταιρείες Νηρεύς, Σελόντα, ΓΕΔ και Pasal, όπου στις περισσότερες οι μικροεπενδυτές δε θα μπορέσουν να «αντιδράσουν», να λάβουν δηλαδή μέρος σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Επιπλέον οι μετοχές των Sato και Βαράγκης οδεύουν προς λύση και εκκαθάριση, με μοναδικό σενάριο «σωτηρίας» η οχηματολογία.
Αν υπάρξει δηλαδή ενδιαφέρον από κάποιο επιχειρηματία να αγοράσει τις μετοχές και να χρησιμοποιήσει την εταιρεία ως όχημα για εισαγωγή δραστηριότητας στο ΧΑ.
Πάλι όμως και σε αυτό το σενάριο το dilution πρόκειται να είναι μεγάλο.
Στην περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης οι μέτοχοι θα περιμένουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για να δουν αν μείνει κάτι γι’ αυτούς.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της πώλησης της Νηρεύς από τις τράπεζες στον όμιλο Ανδρομέδα, προβλέπεται σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 27/11 για έκδοση ομολογιακών συνολικού ύψους 237 εκατ. ευρώ.
Το ένα από αυτά τα ομολογιακά θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ, δε θα έχει εξασφαλίσεις αλλά θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές μα κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και κάλυψη με ιδιωτική τοποθέτηση.
Από πλευράς Ανδρομέδα είναι γνωστή η θέση της διοίκησης για έξοδο από το ταμπλό του ΧΑ.
Από την άλλη, μικρομέτοχοι, μεταξύ των οποίων οι προηγούμενοι βασικοί μέτοχοι έχουν συνασπιστεί με ποσοστό λίγο πάνω από 12% προκειμένου να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
Η Νηρεύς έχει αποτίμηση στο ΧΑ 58,8 εκατ. ευρώ με αριθμό μετοχών 294 εκατ., επομένως μία μετατροπή του ομολογιακού σε μετοχές θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των μικρομετόχων και θα βελτιώσει τις συνθήκες για έξοδο της μετοχής από το ΧΑ.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Σελόντα, αφού ο αγοραστής είναι ο ίδιος.
Η αποτίμηση είναι στα 12,7 εκατ. ευρώ και ο αριθμός μετοχών ανέρχεται σε 245,5 εκατ.
Η έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για τις 27/11 θα αποφασίσει την έκδοση ομολογιακών συνολικού ύψους 290 εκατ. ευρώ.
Ένα από αυτά ύψους 70 εκατ. ευρώ θα είναι χωρίς εξασφαλίσεις και με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Όπως δείχνει η σχέση αποτίμησης με το ύψος του ομολογιακού, το dilution θα είναι μεγάλο και θα περιορίσει αισθητά το ποσοστό των μικρομετόχων που και στη συγκεκριμένη εισηγμένη έχουν συνασπιστεί
Η ΓΕΔ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Quest.
Στο σενάριο της εισόδου της Quest ως στρατηγικός επενδυτής στη ΓΕΔ με αύξηση κεφαλαίου, οι παλαιοί μέτοχοι επίσης θα υποστούν σημαντικό dilution.
Η εισηγμένη είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης καθώς δε δημοσίευσε αποτελέσματα εξαμήνου.
Η αποτίμηση ήταν λίγο κάτω από 1 εκατ. ευρώ και στη χρήση 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 25,6 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 51,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές περίπου 23 εκατ. ευρώ.
Η PASAL με αποτίμηση 3 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει σε reverse split με αύξηση ονομαστικής αξίας και αναλογία μία νέα για κάθε 8 παλιές και στη συνέχεια θα μειώσει την ονομαστική αξία στα προηγούμενα επίπεδα.
Από αυτή την κίνηση ήδη χάνουν οι μέτοχοι, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αύξηση κεφαλαίου έως 10 εκατ. ευρώ με τους παλαιούς μετόχους να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους.
Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει συμφωνία με την STERNER STENHUS GREECE AB (με έδρα στην Kungens Kurva της Σουηδίας)η οποία προβλέπει ότι θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντας μετοχές της Εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα με την παραπάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Εταιρεία θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από τον Επενδυτή είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 22 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να προβεί σε ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της προς την Alpha Bank.
Σημειώνεται τέλος πως και σε άλλες εισηγμένες, η διαδικασία εξυγίανσης περιλαμβάνει έκδοση μετοχών (συνήθως προνομιούχες με δικαίωμα μετατροπής σε κοινές) όπως στην περίπτωση της Ακρίτας

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης