Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διάσταση απόψεων νέας και παλιάς διοίκησης στην Cyprus Popular Bank για το αν και ποιοι ήξεραν για τις αγορές ελληνικών ομολόγων – Τι δήλωσε η διοίκηση Σαρρή – Στυλιανίδη και τι απαντά ο Ευθ. Μπουλούτας

Διάσταση απόψεων νέας και παλιάς διοίκησης στην Cyprus Popular Bank για το αν και ποιοι ήξεραν για τις αγορές ελληνικών ομολόγων – Τι δήλωσε η διοίκηση Σαρρή – Στυλιανίδη και τι απαντά ο Ευθ. Μπουλούτας
(upd2)Διάσταση απόψεων για το επίμαχο θέμα της έκθεσης της Cyprus Popular Bank υπάρχει μεταξύ της προηγούμενης και της νυν διοικήσεως της τραπέζης, με τον πρόεδρο, Μιχάλη Σαρρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρίστο Στυλιανίδη, να τονίζουν ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε ενημερώσει τα αρμόδια όργανα για τη μεγάλη έκθεση της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα. Από τη μεριά του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ευθύμιος Μπουλούτας, δηλώνει ότι «όλοι γνώριζαν τις κινήσεις και όλοι έχουν συμμετάσχει στις αποφάσεις των διοικήσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η ηγεσία της Τράπεζας εξήγησε ότι δεν ήταν ενήμερη για τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, από τις οποίες οι τράπεζα έχασε πάνω από 2 δις. ευρώ. Αν και η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για τον κίνδυνο το Μάρτιο του 2010, η διοίκηση της Τράπεζας δεν ενημερώθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, οι εν λόγω επενδύσεις δεν εγκρίθηκαν ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο της τραπέζης, ενώ δεν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις από το συμβούλιο των τραπεζών ή άλλων αρμοδίων οργάνων. Η επικέντρωση σε τόσο μεγάλο κίνδυνο δεν ήταν σωστή και σοφή απόφαση, τόνισε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι αυτό φάνηκε και από το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Μ. Σαρρή οι εξελίξεις στην Ελλάδα και οι απειλές για έξοδο της από την ευρωζώνη έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες στην αγορά, με την τράπεζα να δυσκολεύεται να βρει στρατηγικούς επενδυτές. Ωστόσο, η παρέμβαση του κράτους, εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Μπουλούτας: Η έκθεση σε ομόλογα αναλύεται λεπτομερώς στις οικονομικές καταστάσεις που εγκρίνονται κάθε τρίμηνο από το ΔΣ


Από τη μεριά του, ο κ. Μπουλούτας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του Σαρρή, υποστήριξε ότι η έκθεση της Τράπεζας σε ομόλογα καταγραφόταν στους λογαριασμούς της Τράπεζας και σημειώνει ότι έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε αυτήν, σε τουλάχιστον δύο συνεδρίες του ΔΣ της Τράπεζας, το 2010.
«Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαρρή και του κ. Στυλιανίδη σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι δήθεν τα αρμόδια όργανα της Λαϊκής Τράπεζας δεν είχαν ενημερωθεί για τη μεγάλη έκθεση της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, και ότι ακόμα και όταν η Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το Μάρτιο του 2010, με επιστολή στην οποία έκανε σύντομη αναφορά στα ομόλογα, η διοίκηση της Τράπεζας δεν ενημερώθηκε, θα ήθελα να αποκαταστήσω την αλήθεια», αναφέρει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.
1. «Οι θέσεις της Τράπεζας σε ομόλογα αναλύονται λεπτομερώς στις οικονομικές καταστάσεις που εγκρίνονται κάθε τρίμηνο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κάτω από τον τίτλο Κυβερνητικοί Τίτλοι και Έντοκα Γραμμάτια, στις παραγράφους Χρεόγραφα Διαθέσιμα προς πώληση και Χρεόγραφα Διακρατούμενα μέχρι τη Λήξη. Η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από το Δ.Σ. ακολουθεί της θετικής εισήγησης της Επιτροπής Ελέγχου και των Εξωτερικών Ελεγκτών. Συνεπώς υπήρξε έγκριση αλλά και πλήρης και ανελλιπής ενημέρωση του Δ.Σ. και των οργάνων της Τράπεζας για την έκθεση σε Ομόλογα.
2. Επιπρόσθετα αναλυτικές αναφορές στα Ελληνικά Κυβερνητικά Χρεόγραφα ελάμβαναν χώρα περιοδικώς στα Διοικητικά Συμβούλια και συγκεκριμένες αναφορές έγιναν στο Δ.Σ. της Τράπεζας την 9/2/2010 στη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκε ομόφωνα η Στρατηγική της Τράπεζας αναφορικά με την έκθεση σε Ελληνικά Ομόλογα. Ταυτόχρονα στο Δ.Σ. που έλαβε χώρα στις 22/6/2010 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων των Τραπεζών της Ευρωζώνης η όποια ζητήθηκε από τη CEBS (Committee of European Banking Supervisors), με αναλυτική αναφορά σε όλα τα κυβερνητικά χρεόγραφα της Τράπεζας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η CEBS απαίτησε στα συγκεκριμένα αποτελέσματα την xρήση συντελεστή στάθμισης κινδύνου για τα ελληνικά χρεόγραφα μεταξύ 2.35% και 3.18%. (Πιθανή ζημία στην περίπτωση χρεοκοπίας)
3. Αναφορικά με την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή είχε αποδέκτη Κύπριο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος άμεσα την κοινοποίησε στη Δ/ση Εσωτερικού Ελέγχου, την Δ/ση Οικονομικών, την Δ/ση Διαχείρισης Κινδύνων και τη Δ/ση Κεφαλαιαγορών. Οι αρμόδιες διευθύνσεις της Τράπεζας σύμφωνα με την πάγια πρακτική συνεργάστηκαν στην επίσημη απάντηση της Τράπεζας η οποία υπογράφηκε από τον ίδιο τον αποδέκτη. Προφανώς τόσο η επιστολή όσο και η απάντηση της ήταν εις γνώση των πάντων».
«Συνεπώς τα αναφερθέντα στη διάσκεψη από τους κκ. Σαρρή και Στυλιανίδη στερούνται τεκμηρίωσης αλλά και σοβαρότητας», συνεχίζει.
«Εάν δε, κάποιοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια μακριά από λαϊκισμούς και αποφυγή δήθεν ευθυνών, η συλλογική απόφαση της Τράπεζας για αγορά Ελληνικών Ομολόγων την περίοδο που αγοράστηκαν ήταν ορθή. Ουδείς μπορούσε να προβλέψει τότε ότι περί τα μέσα του 2011 θα ξεκινούσαν καν συζητήσεις περί «κουρέματος». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καμία Ελληνική ή Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τις επενδύσεις της σε Ελληνικά Ομόλογα, η δε σχετική συζήτηση περί δήθεν ευθυνών γίνεται μόνο στη Κύπρο», σημειώνει.
«Οι ανωτέρω ισχυρισμοί μου αποδεικνύονται εξ εγγράφων που έχω στη διάθεσή μου που δυστυχώς λόγω της δεσμεύσεως του απορρήτου δεν μπορώ να δώσω στη δημοσιότητα, είμαι όμως διατεθειμένος να παραδώσω στη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έναντι της οποίας φυσικά το απόρρητο δεν ισχύει», καταλήγει.

(Πρώτη ενημέρωση: 12:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης