Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αποτιμήσεις ΑΤΕ και ΤΤ και η αποπλήρωση των δανείων προς την ΕΚΤ οι βασικοί καταλύτες για την καλοκαιρινή διαδρομή του ΧΑ

tags :
Οι αποτιμήσεις ΑΤΕ και ΤΤ και η αποπλήρωση των δανείων προς την ΕΚΤ οι βασικοί καταλύτες για την καλοκαιρινή διαδρομή του ΧΑ
Στάση αναμονής διατηρούν χρηματιστές και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων για την πορεία του ΧΑ στην καρδιά του καλοκαιριού.

Όπως δηλώνουν στο www.bankingnews.gr όλα θα εξαρτηθούν αφενός από το αποτέλεσμα της αποτίμησης της ATE Βank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που υπολογίζεται στα τέλη Αυγούστου όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr και αφετέρου από την αποπληρωμή του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς ήδη στα τέλη Ιουνίου ο συνολικός δανεισμός είχε ξεπεράσει τα 94 δισ. ευρώ.
Πολύ λίγα πράγματα μπορεί να αλλάξουν την εικόνα στασιμότητας στο ΧΑ αφού οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αδρανείς για την ελληνική αγορά μετοχών περιμένοντας την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους εκπροσώπους της «τρόϊκας» που θα έλθουν την ερχόμενη Δευτέρα για να ετοιμάσουν την τελική τους έκθεση για την δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας τον Σεπτέμβριο από το σύνολο των 110 δισ. ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε ότι η επόμενη δόση του 2010 είναι τον Δεκέμβριο ύψους 9 δισ. ευρώ ενώ για το 2011 είναι προγραμματισμένα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ σε 6 ισόποσες δόσεις. Η ελληνική αγορά βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της πορείας της, καθώς το διεθνές αρνητικό κλίμα καθορίζει τις κινήσεις των επενδυτικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που κυριαρχούν στις ημερήσιες συναλλαγές, με μερίδιο αγοράς από την αρχή του χρόνου λίγο κάτω από το 60%.
Το Χ.Α. θα ακολουθήσει τα διεθνή χρηματιστήρια σε μία πορεία έντονων διακυμάνσεων, χωρίς να μπορεί να προσδιορισθεί χρονικά πότε θα ισορροπήσουν οι αγορές. Μπορεί τα περισσότερα στελέχη της ελληνικής χρηματιστηριακής κοινότητας να δηλώνουν ότι οι περισσότερες πιέσεις και τα άσχημα νέα των διεθνών τραπεζών έχουν παρέλθει, ωστόσο όλοι συμφωνούν με την άποψη ότι οι διακυμάνσεις (volatility)  στις αγορές θα επεκταθούν τουλάχιστον και στο γ' τρίμηνο του 2010.
Όπως έχει δηλώσει σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων της αγοράς  ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος « οι ίδιοι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πανικοβάλλονται. Προκειμένου να κατανοήσουν τη σχέση του κινδύνου με την εκτιμώμενη απόδοση για κάθε τους επένδυση, θα πρέπει να μελετούν και να αξιολογούν τις επενδυτικές επιλογές τους με βάση την ιστορία, τα στρατηγικά σχέδια, την εταιρική διακυβέρνηση, την ποιότητα των διοικήσεων των εταιρειών, όπως και την εμπορευσιμότητα και τη διασπορά κάθε μετοχής. Θα πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση, ότι το Χρηματιστήριο δεν είναι πηγή εύκολου και γρήγορου πλουτισμού».


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης