Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι Αγροτική Τράπεζα - Οι λύσεις που έχουν προτείνει στελέχη του ΤΤ και γιατί θα ανκεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ

Γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι Αγροτική Τράπεζα - Οι λύσεις που έχουν προτείνει στελέχη του ΤΤ και γιατί θα ανκεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ
Δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, που η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει και να χειριστεί με ξεχωριστό τρόπο είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κύκλοι του TT.
Ο χαρακτήρας της τράπεζας, το δανειακό τη χαρτοφυλάκιο, το μοντέλο λειτουργίας της αλλά και το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι –σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους- ξεχωριστό αλλά και ταυτόχρονα βιώσιμο, με την εξαίρεση της έκθεσης της στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Μάλιστα, κατά την περίοδο των έντονων διαπραγματεύσεων για το μέλλον των τραπεζών, και δη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, κύκλοι του πρώτου είχαν παρουσιάσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τρόικα την επιχειρηματολογία τους, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τράπεζας.
Αναλυτικότερα, ανέφεραν ότι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία, καθώς και οι επισφάλειές του κατά Blackrock βρίσκονται στο ένα τέταρτο του μέσου όρου της αγοράς, αλλά και –σε αντίθεση με την Αγροτική Τράπεζα- δεν έχει την τάση και την παράδοση να χάνει τα κεφάλαιά του ανά τριετία.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την επιχειρηματολογία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η τράπεζα έχει ιστορική σύνδεση με την αποταμίευση. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτό, ενώ παράλληλα μπορεί να προσελκύσει σχετικά εύκολα καταθέσεις, είτε όψεως είτε ταμιευτηρίου.
Επίσης, ως προς τα εργασιακά θέματα που αντιμετωπίζει (σχέση με τους συνδικαλιστές, υπεράριθμο προσωπικό, υψηλό κόστος ανά εργαζόμενο κλπ), αυτά θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να διευθετηθούν. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι θα μπορούσαν να μπουν μειώσεις μισθών, μειώσεις προσωπικού αλλά και στοχευμένες και περιορισμένες εθελούσιες έξοδοι.
Αναφερόμενοι στην εξάρτηση του ΤΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη ρευστότητα της, υποστηρίζουν ότι η πραγματική εξάρτηση από αυτήν (ως προς ποσοστό των χρημάτων του δανεισμού προς το ενεργητικό) θα μπορούσε άμεσα να είναι στο 8%, ενώ οι απαιτήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ποσοστό 15% το 2015. Επιπλέον, μετά την επανακεφαλαιοποίηση το ΤΤ μπορεί άμεσα να είναι η μόνη Τράπεζα που επιστρέφει εδώ και τώρα όλα τα λεφτά στην ECB
Παράλληλα, στην επιχειρηματολογία των κύκλων της τράπεζας γίνεται λόγος και για τον χαρακτήρα και την παρουσία της Ταχυδρομικής Τραπεζικής (Postal Banking) σε μια σειρά από χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, αντίστοιχες τράπεζες είναι πολύ ισχυρές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία αλλά και την Κίνα. Μάλιστα, δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την είσοδο κάποιας από τις δύο πρώτες ως στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα, σε μια κίνηση που εκτός από κεφάλαια θα εξασφάλιζε στο ΤΤ και την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Επιπλέον, στα χαρακτηριστικά των ταχυδρομικών τραπεζών συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και να χρηματοδοτήσει κομμάτια του πληθυσμού τα οποία παραδοσιακά δεν έχουν την πιο εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, ένα σχέδιο ενοποίησης του με τα ΕΛΤΑ θα λειτουργούσε ευεργετικά στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης μεγάλου τμήματος της οικονομίας, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης μικρότερων τραπεζών. Χαρακτηριστικά, οι κύκλοι της τράπεζας ανέφεραν την απορρόφηση της πρώην Aspis Bank, μέσω της οποίας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απέκτησε πρόσβαση σε στελέχη από την αγορά, αλλά και έκανε άνοιγμα στην επιχειρηματική τραπεζική, στην οποία στο παρελθόν ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο, ειδικά στο retail κομμάτι.
Καταλήγοντας στην επιχειρηματολογία τους, οι κύκλοι της τράπεζας διατείνονται ότι ουσιαστικά το μοναδικό πρόβλημα που έχει ως τράπεζα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προέρχεται από το PSI, για το οποίο στην πραγματικότητα δεν ευθύνεται, καθώς επένδυσε την επιπλέον ρευστότητα του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θεωρούνταν εξόχως ασφαλή στο παρελθόν. Και προσθέτουν ότι μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, το ΤΤ θα μπορούσε να είναι η μοναδική τράπεζα που μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα την οικονομία.
Να σημειωθεί ότι και η Τρόικα έχει συμφωνήσει ότι το ΤΤ θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης