Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι περιμένουν οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές για να τοποθετηθούν στην Ευρώπη- Φως στο τούνελ βλέπει η Citigroup

tags :
Τι περιμένουν οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές για να τοποθετηθούν στην Ευρώπη- Φως στο τούνελ βλέπει η Citigroup
Ο φόβος της double dip ύφεσης και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας σε χώρα της ευρωζώνης είναι οι δύο κύριοι λόγοι διατήρησης της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στις αγορές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UBS. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές προτιμούν να διατηρήσουν στάση αναμονής, καθώς θεωρούν ότι σε μόλις δύο μήνες από τώρα ο κόσμος των αγορών θα είναι πολύ διαφορετικός. Γιατί να μην περιμένουν; .. εκτιμά η UBS, θέτοντας τις απαντήσεις σε εννέα ερωτήματα που πλανώνται στη σκέψη των επενδυτών...
1. Πότε τελειώνει η περίοδος μεταβλητότητας;
Σύμφωνα με τη UBS οι επενδυτές θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα συμβεί, και περιμένουν να ανακοινωθεί ώστε να προχωρήσουν χωρίς το βάρος των αρχικών συνεπειών. Μάλιστα, αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί το αναπόφευκτο, καθώς αυτές οι καθυστερήσεις το μόνο που προκαλούν είναι έντονη μεταβλητότητα.
Το δεύτερο που περιμένουν είναι τα αποτελέσματα των stress tests, ζητώντας επίμονα να ανακοινωθούν όλα, καλά και άσχημα, σχετικά με τις τράπεζες. Για την ίδια τη UBS τα τεστ αντοχής θα πρέπει να είναι λίγο πιο σκληρά, διαφορετικά οι ενισχύσεις της κεφαλαιακής επάρκειας που θα συστηθούν δε θα είναι ικανές να βοήθησουν τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η ανάπτυξη. Θα επαναληφθεί δηλαδή αυτό που είχε συμβεί στην Ιαπωνία.
Το τρίτο έρχεται από την αγορά συναλλάγματος και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που βλέπουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,15 μέχρι το τέλος του έτους και στο 1,10 μέχρι το τέλος του 2011, πτώση που προκαλεί σημαντική ανασφάλεια στις αγορές.
2. Αυξάνεται ο κίνδυνος αρνητικής αύξηση των εταιρικών κερδών το 2011;
Η UBS θεωρεί ότι ο κύκλος της ανόδου της εταιρικής κερδοφορίας μόλις ξεκίνησε, ενώ τοποθετεί την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 25% το 2010 και στο 10% το 2011.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν εξετάσουμε τον κύκλο της κερδοφορίας από το 1979, όταν ξεκινά η φάση της ανάκαμψης τότε αυτή διαρκεί τουλάχιστον 5 χρόνια. Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο.
3. Ποιο είναι το πραγματικό P/E της ήπιας ανάπτυξης;
Η UBS έκανε έρευνα και ζήτησε από τους επενδυτές να της πουν με πόσο δείκτη p/e θα ήταν ικανοποιημένοι και οι περισσότεροι απάντησαν ότι θα ήταν ευχαριστημένοι στο 12,3. Σημειώνεται εδώ ότι στα τέλη του 2008 ήθελαν 10.
4. Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα;
Όπως και στην ερώτηση με το p/e η UBS ζήτησε από τους επενδυτές σε ποια επίπεδα θα ήθελαν τους δείκτες, και ιδιαίτερα για το συνθετικό δείκτη FTSE Eurofirst 300. Οι απαντήσεις για το τέλος του έτους διαμορφώθηκαν ως εξής:
α σενάριο: Αύξηση κερδών 20%, p/e 15 και επίπεδα δείκτη 1.570 μονάδες
β σενάριο: Αύξηση κερδών 10%, p/e 13,4 και επίπεδα δείκτη 1.250 μονάδες
γ σενάριο: Αύξηση κερδών 10%, p/e 12,3 και επίπεδα δείκτη 1.100 μονάδες
δ σενάριο: Αύξηση κερδών 0%, p/e 10 και επίπεδα δείκτη 875 μονάδες
5. Διαθέτει ακόμη η Γερμανία τη σύσταση "buy";
Η Γερμανία έχει αποδώσει κατά 5% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωαγορές από τα μέσα Απριλίου.
Επιπλέον, η UBS θεωρεί ότι η αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας η οποία είναι και η κυριότερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ, σε αναλογία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρώτη. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 3% από το 3,2%, ενώ αύξησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Γερμανίας στο 2% και στο 2,2% αντίστοιχα για το 2010 και το 2011.
6. Τι συμβαίνει με την κρίση χρέους της Ευρώπης;
Όλοι επενδυτές φοβούνται τις λέξεις: πακέτα διάσωσης, χρεοκοπίες, μέτρα λιτότητας και αντιεπιχειρηματικές κυβερνητικές αποφάσεις.
Σημειώνεται εδώ ότι η Ευρωπαίοι διαθέτουν πολύ περισσότερες αποταμιεύσεις σε σχέση με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει σημαντικό πρόβλημα οι κυβερνήσεις δε θα πρέπει να πάρουν επιπλέον μέτρα για την αποκάσταση του δείκτη αποταμιεύσεις/συνολικό κρατικό χρέος. Άλλωστε, μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι υπερχρεωμένες, αλλά και οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία είναι στην ίδια κατάσταση.
7.Τι συμβαίνει με τα stress tests και την έλλειψη υποστηρικτικών κεφαλαίων από την ΕΚΤ;
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις υπαγορεύουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και υστερούν στις κεφαλαιοποιήσεις τους από αυτές των ΗΠΑ. Ωστόσο, θα πρέπει τα stress tests να είναι αρκετά δυνατά για να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα. Εάν δε γίνει αυτό τότε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που έγινε με τις ιαπωνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να διατηρήσει το πρόγραμμα 3μηνης παροχής ρευστότητας σε περίπτωση που χρειαστεί και για όσο χρειαστεί.
8.Που βλέπετε ότι αξίζει να επενδύσετε;
Οι περισσότεροι επενδυτές απάντησαν ότι βλέπουν τον τραπεζικό κλάδο, τις τηλεπικοινωνίες και τις φαρμακευτικές. Βέβαια όσον αφορά τις τράπεζες εξαρτάται από τα αποτελέσματα των κεφαλαίων που χρειάζονται.
9.Τι συμβαίνει με τα μερίσματα;
Καθώς στην παρούσα φάση η μόνη επιστροφή κεφαλαίου που φαίνεται να πετυχαίνουν οι επενδυτές είναι αυτή των μερισμάτων, είναι σημαντικό ότι πολλές εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να ενισχύσουν τις ασπίδες προστασίας έναντι ενδεχόμενης ύφεσης, εκτιμά η UBS.


Πιο ελέγξιμη η κατάσταση για το ευρώ

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, οι BNP Paribas, Royal Bank of Scotland και UBS τόνιζαν ότι το ευρώ κατρακυλούσε έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το τελευταίο να απειλεί ,εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, να διαλύσει την ΕΕ. Κυρίως οι επενδυτές ήταν εκείνοι που κατάφεραν να δουν την 6,4% «στροφή» του ευρώ, από το χαμηλότερο της τετραετίας (1,1877 δολ.) στο  1,2641 δολάρια στις 9 Ιουλίου. « Υπήρχε έντονη αρνητικότητα ως προς το ευρώ», δήλωσε ο Mansoor Mohi- uddin της UBS, ενώ συμπλήρωσε ότι  «παρόλη την αδυναμία σε ορισμένες αγορές ομολόγων , δεν υπάρχει πλέον η πίεση για διάλυση της ζώνης του ευρώ». Από την άλλη, το υποτιμημένο ευρώ βοηθάει τις εξαγωγές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Friedrich Eichiner  της BMW, καθώς θέτουν τις βάσεις για περεταίρω ανάπτυξη το 2011 και το 2012.


Φως στο τούνελ βλέπει η Citigroup

Σταδιακή βελτίωση «βλέπει» σχετικά με την εξέλιξη των ελληνικών στοιχείων και τις προοπτικές της εγχώρια οικονομίας η Citigroup, σύμφωνα με σημερινή της έκθεση. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι επιτέλους «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για τη Ελλάδα», καθώς η ύφεση είναι πιο ήπια από όσο αναμενόταν και τα δημοσιονομικά έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Ακόμη, παρατηρεί θετικότερη ειδησεογραφία για την οικονομική κατάσταση της χώρας , σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες, ειδικότερα μετά την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων. Η Citigroup εκτιμά ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω θετικές εκπλήξεις στα στοιχεία. Τέλος, τονίζει ότι και μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαντάζει αυτή τη στιγμή ένα μακρινό ενδεχόμενο και λιγότερο επώδυνο σε σχέση με αυτό που περιμένει η πλειοψηφία των αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης