Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα stress tests η πλειοψηφία των ομολόγων δεν θα αποτιμάται στο fair value

  Στα stress tests η πλειοψηφία των ομολόγων δεν θα αποτιμάται στο fair value
Το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί και στα διεθνή λογιστικά πρότυπα φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των stress tests για τα ομόλογα καθώς τα HTM, LaR δεν θα περιλαμβάνονται στις αποτιμήσεις υπό την έννοια ότι θα καταγράφεται μόνο το κόστος κτήσης..
Στις τράπεζες υπάρχουν 4 χαρτοφυλάκια
1)trading αποτιμάται κάθε μέρα και επηρεάζει μόνο τα αποτελέσματα
2)AFS διαθέσιμα προς πώληση επηρεάζουν μόνο τα ίδια κεφάλαια
3)ΗΤΜ διακράτηση έως την λήξη δεν αποτιμώνται επί της ουσίας
4)LaR το δανειακό χαρτοφυλάκιο το πιο «ευέλικτο» χαρτοφυλάκιο δεν αποτιμάται μετράει το κόστος κτήσης.
Οι τράπεζες λοιπόν μεθοδικά μετέφεραν περίπου 24 δις ευρώ ομόλογα στα HTM και LaR δηλαδή στα χαρτοφυλάκια που δεν αποτιμώνται και έτσι βρίσκονται οι τράπεζες να καταγράφουν ελεγχόμενες ζημίες παρά την εκτόξευση του spread στις 800 μονάδες βάσης.
Βέβαια η εκτόξευση του spread στο β΄ τρίμηνο θα επηρεάσει τα ίδια κεφάλαια ούτως ή άλλως περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.
Ποια είναι τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών; Πρόσφατα το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι:

Εθνική τράπεζα
Διαθέτει χαρτοφυλάκιο 19,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 δις ευρώ βρίσκονται στο trading 4,6 δις στο AFS και 13,2 δις ευρώ στο HTM – LaR.
Στο δ΄ τρίμηνο του 2009 η Εθνική κατείχε 18 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονταν trading 3,1 δις AFS 8,1 δις ευρώ και ΗΤΜ 6,9 δις ευρώ
Άρα αυξήθηκε το HTM – LaR κατά 6 δις ευρώ δηλαδή το χαρτοφυλάκιο που δεν αποτιμάται.
Η Εθνική με αυτή την στρατηγική προστατεύει το κεφάλαιο της.

Alpha bank
Η Alpha bank κατέχει 4,2 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται AFS 0,6 δις ευρώ και HTM 3,6 δις ευρώ στο παρελθόν κυμαίνονταν στο 2,7 με 2 δις ευρώ το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Η Alpha bank θα έχει μικρή αρνητική επίδραση από ομόλογα λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Πειραιώς
Κατέχει 8 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται AFS 2,6 δις ευρώ, ΗΤΜ 4,3 δις ευρώ και trading 1,1 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση την δομή του χαρτοφυλακίου ομολόγων προστατεύει σημαντικά τα κεφάλαια της η Πειραιώς.

ΑΤΕ Bank
Στα 3,9 δις ευρώ τα ομόλογα που κατέχει και κατανέμονται, 2,4 δις ευρώ AFS, 0,8 δις ΗΤΜ και 0,7 δις ευρώ trading.
Αν δεν έχει μεταβληθεί η σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα υπάρχει επίδραση στην καθαρή θέση.

ΤΤ
Το Ταμιευτήριο κατέχει 5,36 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται 5,082 δις ευρώ AFS και 260 εκατ ευρώ ΗΤΜ.
Έτσι εξηγείται γιατί το ΤΤ εμφάνισε και την μεγαλύτερη κεφαλαιακή απώλεια στα 2 τελευταία τρίμηνα περίπου 440 εκατ ευρώ.
Ίσως να αλλάξει η δομή των χαρτοφυλακίων του ΤΤ και περισσότερα ομόλογα να κατευθυνθούν στο ΗΤΜ.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης