Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΟΟΣΑ: Αυξήστε το «τείχος προστασίας» της ΕΕ – «Επανακεφαλαιοποιήστε τις τράπεζες» - Με ύφεση είναι αντιμέτωπες οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες – Η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ στην ανάκαμψη

ΟΟΣΑ: Αυξήστε το «τείχος προστασίας» της ΕΕ – «Επανακεφαλαιοποιήστε τις τράπεζες» - Με ύφεση είναι αντιμέτωπες οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες – Η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ στην ανάκαμψη
«Η Ισπανία δε θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια» αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, την οποία παρουσίασε στο Παρίσι ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος, Pier Carlo Padoan.
Στην έκθεση ο Οργανισμός για τη Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη προβλέπει επίσης πτώση του ΑΕΠ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Προβλέπει πιο αναλυτικά πτώση του ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 0,5% το δεύτερο, αύξηση του ΑΕΠ της G7 κατά 1,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ύφεση επίσης σε Ιταλία και Γαλλία.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ότι μόνο η Γερμανία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα αποφύγει την ύφεση.
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ο Οργανισμός προβλέπει σταθεροποίηση των οικονομιών της G7, αλλά, όπως υπογραμμίζει, η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα προχωρήσει με διαφορετικούς ρυθμούς για την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, εννοώντας ότι η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Για την Ιαπωνία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% το πρώτο εξάμηνο και υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1,4% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω και τις προβλέψεις ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας – Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012 και 2,8% το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Οι προηγούμενες προβλέψεις του Νοεμβρίου έκαναν λόγο για 1,7% και 1,9%, αντίστοιχα.
Αναφορικά με τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ο κ. Padoan υπογράμμισε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα δράσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» εξηγώντας ότι μιλά για τις πολιτικές των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, το «τείχος προστασίας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των οικονομιών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Padoan μίλησε για συμπτώματα «πιστωτικής κρίσης», σημειώνοντας ότι ο δανεισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και προσφάτως υποχώρησε περαιτέρω, παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη συνέχεια επανέλαβε την έκκληση για αύξηση τους «τείχους προστασίας» της ΕΕ και ταχύτερη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών όχι μόνο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα - όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία - αλλά και στην «κραταιά» Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης