Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε πέντε άξονες το επιχειρηματικό σχέδιο της Marfin Egnatia Bank

Σε πέντε άξονες το επιχειρηματικό σχέδιο της  Marfin Egnatia Bank
Έμφαση σε πέντε άξονες δίνει η Marfin Egnatia Bank σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Βασιλακόπουλος, σε ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση του Ομίλιου. Οι άξονες διευρύνονται στη διατήρηση ισχυρής ρευστότητας («για τον σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί -μεταξύ άλλων- η έκδοση επιπλέον σειρών (κοινών) καλυμμένων ομολογιών, όπως εκείνη των 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2010»), στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, στη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα του 2009 («στο πλαίσιο αυτό αναδιοργανώνεται η λειτουργία του ομίλου, ώστε να γίνεται κεντροποιημένη παρακολούθηση εξόδων») και στην επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ομίλου («ώστε οι δύο τράπεζες να λειτουργούν με διαχείριση στόχων από διαχειριστές υπεύθυνους σε επίπεδο ομίλου»).
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου ανήλθε πέρυσι στο 10,86%, χωρίς αυτός να συμμετέχει στο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών και παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, που επηρέασε τα μεγέθη του 2009 (τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους έκλεισαν σε μόλις 3,5 εκατ. ευρώ, μετά την έκτακτη εισφορά των 10,8 εκατ).
Μέχρι το τέλος του 2010 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Marfin Εγνατίας Τράπεζας ΑΕ από τη Marfin Popular Bank Ltd, η οποία επρόκειτο κανονικά να «κλείσει» στις 30/6, όπως επιβεβαίωσε εκ νέου σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Κώστας Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ανάγκη σύγκλισης ελληνικής και κυπριακής νομοθεσίας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις φήμες περί κύματος τραπεζικών συγχωνεύσεων εν μέσω θέρους, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «δεν έχουμε κάτι άλλο υπόψη μας για συγχωνεύσεις».
Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά επανήλθαν τον Μάιο τα μερίδια του τραπεζικού ομίλου της Marfin στην ελληνική αγορά καταθέσεων και χορηγήσεων. Κι αυτό, παρά τη μείωση της συνολικής «πίτας» δανείων και καταθέσεων στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαΐου το μερίδιο αγοράς της Marfin στις καταθέσεις αυξήθηκε οριακά, στο 4,5%, έναντι 4,4% στο τέλος του 2009 (4,9% το 2008), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χορηγήσεις διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι 5,4% τον περσινό Δεκέμβριο (5,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2008), όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, κατά την τακτική γενική συνέλευση της Marfin Egnatia Bank.
Ο κ.Βασιλακόπουλος γνωστοποίησε ότι τα «κόκκινα» (καθυστερημένα) δάνεια της Τράπεζας κινούνταν στα επίπεδα του μέσου όρου της αγοράς, δηλαδή γύρω στο 7% των συνολικών χορηγήσεών της, με πολύ καλύτερη εικόνα στα επιχειρηματικά. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο όμιλος θα μπορέσει να βγει από την κρίση σχετικά αλώβητος, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης