Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναδυόμενες αγορές και χρυσό συστήνει η UBS

Αναδυόμενες αγορές και χρυσό συστήνει η UBS
Αρνητικές είναι οι προοπτικές των τεσσάρων βασικών νομισμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη UBS, καθώς το σπιράλ των επιπτώσεων από τα δημοσιονομικά προβλήματα θα επηρεάσουν και την πορεία του δολαρίου, του ευρώ, της στερλίας και του γιεν. Καθώς κανένα από τα παράπανω νομίσματα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σταθερότητα που έχει χάσει το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, η UBS εστιάζει στα νομίσματα της Αυστραλίας, του Καναδά, των σκανδιναβικών χωρών και της Ελβετίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί σε κινήσει στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, οι αγορές δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτήν την εξέλιξη, γι' αυτό το λόγο η UBS θεωρεί ότι το ευρώ είναι ελαφρώς υποτιμημένο σε σχέση με το δολάριο. Μάλιστα, θεωρεί ότι παρόλο που η κρίση στο ευρωπαϊκό έδαφος συνεχίζει να εξελίσσεται, αυτό δε σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να οδηγηθούν στο αμερικανικό δολάριο, καθώς και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εξάρτηση από τις χώρες της Ασίας και της Μ. Ανατολής για την κάλυψη των δανειακών τους αναγκών. Στην παραπάνω οπτική θα πρέπει να προσθέσουμε και την πορεία της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η προοπτική της ενίσχυσης του δολαρίου δεν συνηγορεί προς την κατεύθυνση της επένδυσης σε δολάρια. Επιπλέον, η UBS δεν θεωρεί καθόλου καλές επιλογές τις τοποθετήσεις σε γιεν και στερλίνα, καθώς η πορεία του δημόσιου χρέους για την επόμενη διετία θα είναι η αιτία μεγάλων πιέσεων στα δύο νομίσματα.
Αναφορικά με τις αγορές κεφαλαίου, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η UBS εξακολουθεί να συστήνει τις αναδυόμενες αγορές, σε μετοχές, ομόλογα και συνάλλαγμα, καθώς έχουν σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής θέσης, ενώ και η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να βελτιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων. Μάλιστα, η UBS θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία θα είναι σημαντική, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί αλλά με τον ίδιο αργό ρυθμό, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται συρρίκνωση. Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα, θεωρεί ότι αυτές που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές, και κυρίως στην Ασία και τις ΗΠΑ, θα επωφεληθούν από την υποχώρηση του ευρώ. Επίσης, αναμένει το p/e τους να διαμορφωθεί περίπου στο 10, ιδιαίτερα εκείνο των γερμανικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, θεωρεί ότι η τοποθέτηση σε εταιρείες hedge funds και σχετικών με την αγορά ακινήτων θα αποδόσουν όσο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται.
Αναφορικά με το αργό, θέτει ως στόχο την τιμή των 90 δολαρίων το βαρέλι για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η ζήτηση ιδιαίτερα από την Ασία και την Μέση Ανατολή θα αυξηθεί περεταίρω λόγω της αναπτυξιακής πορείας. Επιπλέον, η UBS βλέπει το χρυσό να διαμορφώνεται στα 1.500 δολάρια τους επόμενους 2 μήνες, ενώ θεωρεί κατάλληλο σημείο εισόδου στην αγορά τιμές κάτω από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης