Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίνεται η τύχη της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού της Κύπρου που ολοκληρώνεται 19 Μαρτίου – Τερματίζονται σήμερα τα δικαιώματα – Εκδηλώνεται ενδιαφέρον παρά τον εσωτερικό πόλεμο….

tags :
   Κρίνεται η τύχη της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού της Κύπρου που ολοκληρώνεται 19 Μαρτίου – Τερματίζονται σήμερα τα δικαιώματα – Εκδηλώνεται ενδιαφέρον παρά τον εσωτερικό πόλεμο….
Η 19η Μαρτίου πλησιάζει όπου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου των 396 εκατ ευρώ της τράπεζας Κύπρου ενώ σήμερα σταματάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος.
Σημειώνεται ότι 3 δικαιώματα θα ισούνται με 1 μετοχή αξίας 1 ευρώ.

Η τράπεζα Κύπρου θα εκδώσει παράλληλα και μετατρέψιμο αξιόγραφο κεφαλαίου με στόχο να συγκεντρώσει μαζί με την αύξηση έως 1 δις ευρώ συνολικά.
Η 27η Μαρτίου έχει προσδιοριστεί ως ημερομηνία πληρωμής των αξιογράφων κεφαλαίου οι νέες μετοχές και η έκδοση χαριστικών.
Αυτά είναι τα διαδικαστικά ως προς την ουσία η αύξηση κεφαλαίου εξελίσσεται και με βάση ενδείξεις υπάρχει ενδιαφέρον από μεγαλομετόχους και μικρομετόχους.
Δεν είναι βέβαιο αν θα καλυφθεί πλήρως αλλά σίγουρα θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της αύξησης και του ομολογιακού.
Οι βασικοί μέτοχοι π.χ. Αριστοδήμου και Odella θα συμμετάσχουν με τα ποσοστά τους αναλογικά.
Να σημειωθεί ότι η πλευρά του Ρώσου επιχειρηματία του Rybolovlev με την Odella Resources και  Madura Holdings δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του στην τράπεζα πάνω από 9,99% καθώς είναι επιχειρηματίας και όχι εταιρικό σχήμα π.χ. τράπεζα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θέτει φραγμούς στο ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού συμμετοχής του Rybolovlev ως επιχειρηματία.  
O Αριστοδήμου και η Εκκλησία της Κύπρου θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου καθώς και άλλοι επενδυτές.
Είναι πρόωρο να υπάρξει εκτίμηση αλλά η αύξηση κεφαλαίου και το αξιόγραφο μπορεί να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα καλυφθούν 100%.
Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου υπό τον Ανδρέα Ηλιάδη δίνει μια μεγάλη μάχη για να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου στηριζόμενη από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ωστόσο 2 μέλη  του ΔΣ της τράπεζας Κύπρου εναντιώνονται στους σχεδιασμούς της διοίκησης και έχουν παρασκηνιακώς προκαλέσει πλειάδα παρενεργειών. (Εμείς πάντως δεν έχουμε κατανοήσει γιατί μονίμως διαμαρτύρονται…)
Η τράπεζα Κύπρου και η διοίκηση Ηλιάδη καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου – μέχρι τώρα δεν πάει άσχημα η αμκ πάντως συγκρίνοντας της με ροή άλλων αυξήσεων κεφαλαίου – να αντιμετωπίσει την μειοψηφία των μελών του ΔΣ που διαμαρτύρονται αλλά και να πορευθεί εν μέσω μεγάλων αλλαγών στην Κύπρο με σημαντική για το τραπεζικό σύστημα την αντικατάσταση του Ορφανίδη από την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως έχει τονιστεί ο νέος διοικητής θα είναι από τον σκληρό πυρήνα (με έμφαση στον πυρήνα) του κομματικού μηχανισμού του Χριστόφια.
Αν ο Α.  Ηλιάδης καταφέρει να ξεπεράσει όλες αυτές τις προκλήσεις και εμπόδια προφανώς θα έχει κερδίσει μια σημαντική μάχη σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα. Η αμκ και το ομολογιακό είναι το προσωπικό στοίχημα του Ανδρέα Ηλιάδη. 

Υποσημείωση

Υπάρχουν διαρροές από επενδυτικούς κύκλους ότι η μετοχή βραχυπρόθεσμα θα δείξει κινητικότητα

Η μετοχική δομή της τράπεζας Κύπρου

Rybolovlev Odella Resources  Madura Holdings 9,99%

Εκκλησία της Κύπρου 2,5% περίπου ή 22,5 εκατ μετοχές.
Θεόδωρος Αριστοδήμου 1,6%,
Elafonisi Ship Trading  1,5% της οικογένειας Τσάκου
Blackrock Global Funds  1%
USS 0,8%,
UBS με 0,5%,
Investering foreningen Danske Invest 0,6%
Ταμείο Προνοίας 0,4% %
Clearstream Banking με 0,3%.
Σύνολο μετόχων 79.150

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης