Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συγκρίνοντας την τράπεζα Κύπρου και την Marfin Popular Bank – Προσεχώς πλησιάζει η ανατροπή σκηνικού – Οι στόχοι και οι δοκιμασίες των δύο τραπεζών…

Συγκρίνοντας την τράπεζα Κύπρου και την Marfin Popular Bank – Προσεχώς πλησιάζει η ανατροπή σκηνικού – Οι στόχοι και οι δοκιμασίες των δύο τραπεζών…
Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες η τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular bank ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και πλέον  μπορεί να υπάρξει μια καθαρή σύγκριση όχι μόνο σε επίπεδο μεγεθών αλλά και σε επίπεδο στρατηγικής.
Πλέον οι δύο τράπεζες έχουν την ίδια κεφαλαιοποίηση καθώς αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια της σχεδιαζόμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης Κύπρου και Marfin εμφανίζουν την ίδια αποτίμηση.

Πως όμως η Marfin με 3,3 δις ευρώ ζημίες εμφανίζει αναλογικά καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά από την Κύπρου που εμφάνισε ζημίες 1,011 δις ευρώ;
Η απόφαση της Marfin να διενεργήσει προβλέψεις 1,15 δις ευρώ παρ΄ ότι υπερβολικά πολλές και εφάπαξ πέρασαν ένα μήνυμα στην αγορά ότι μετά το haircut και τις προβλέψεις ο ισολογισμός έχει πλήρως εξυγιανθεί.
Βέβαια για την Marfin χωρίς καμία αμφιβολία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και τα σχέδια στρατηγικής συνεργασίας με την Ρωσική VTB που καλλιέργησε μια σημαντική προσδοκία στην αγορά.
Όμως η απόφαση της Marfin να περάσει τώρα τις προβλέψεις – ίσως και λόγω απαίτησης της VTB και ικανοποίησης του Ορφανίδη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που έχει στοχοποιήσει την τράπεζα – εκ των πραγμάτων την φέρνει σε σύγκριση με την τράπεζα Κύπρου.
Η Marfin διενέργησε προβλέψεις 1,15 δις ευρώ και η Κύπρου 426 εκατ ευρώ.
Η διαφορά στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια είναι πολύ μεγάλη και δεν δικαιολογείται.
Η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων της Marfin είναι μια θετική εξέλιξη που προσμετράται όπως επίσης και το γεγονός ότι οι ζημίες είναι 3,3 δις ευρώ αλλά η αύξηση κεφαλαίου 1,35 δις ευρώ.
Τα 1,35 δις ευρώ προφανώς και έχουν επικυρωθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ωστόσο συνεχίζουν  να αποτελούν ένα σκοτεινό σημείο.
Η τράπεζα προ απομειώσεων και ζημιών είχε κεφάλαια 3,5 δις και βρέθηκε με 810 εκατ ευρώ. Με τα 1,35 δις προφανώς θα συνεχίσει να υπολείπεται των κεφαλαίων του παρελθόντος 1,25 δις ευρώ.
Ναι μεν θα μειωθεί το σταθμισμένο  ενεργητικό λόγω του haircut στα ομόλογα άρα υπάρχει ευνοϊκή επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά το 1,35 δις ευρώ αποτελεί στόχο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας που θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε μυστήριο.
Χρηματιστηριακά ευνοήθηκε η Marfin  καθώς η αγορά διαπίστωσε ότι η τράπεζα χρειάζεται 1,35 δις ευρώ δηλαδή λιγότερα κεφάλαια από τις εκτιμήσεις  για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Προφανώς έως τις 2 Απριλίου στην ΓΣ θα υπάρχουν σοβαρότατες ζυμώσεις με τους παλαιούς ή υποψήφιους νέους μετόχους για την πραγματοποίηση του κεφαλαιακού σχεδίου.
Η Marfin μπορεί να βγήκε ζημιωμένη σε επίπεδο μεγεθών και μάλιστα σε πολύ σοβαρό επίπεδο αλλά στρατηγικά θα εξέλθει κερδισμένη στο μέλλον από αυτές τις αποφάσεις.
Η Κύπρου επιχειρεί να ανακεφαλαιοποιηθεί και με βάση ενδείξεις η αύξηση κεφαλαίου και το αξιόγραφο ενισχυμένου κεφαλαίου ενδέχεται να καλυφθούν μερικώς ή σε μεγάλο βαθμό.
Όμως οι χαμηλές προβλέψεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό θα σκιάζουν την εικόνα της τράπεζας στην αγορά.
Η Κύπρου καταφέρνει να παράγει περισσότερα έσοδα και προ προβλέψεων κέρδη από την Marfin λόγω της δομής του ισολογισμού αλλά και των περιουσιακών στοιχείων που τον συνθέτουν. Αυτό είναι ισχυρό πλεονέκτημα της Κύπρου.
Όμως σε αντίθεση με το παρελθόν η εσφαλμένη άποψη ότι η Κύπρου είναι καλύτερη τράπεζα από την Marfin θα εξαλειφθεί.
Η Κύπρου είναι ίδια τράπεζα με την Marfin.
Η προσέγγιση αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο προσεχές μέλλον στην Κύπρο που υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις αλλά και στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης