Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος κρατικοποίησης των Κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Marfin; Από το ΑΚΕΛ ο νέος διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου που θα αντικαταστήσει τον Ορφανίδη

  Πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος κρατικοποίησης των Κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Marfin; Από το ΑΚΕΛ ο νέος διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου που θα αντικαταστήσει τον Ορφανίδη
Πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος κρατικοποίησης των μεγάλων κυπριακών τραπεζών;
Το ερώτημα αυτό δεν έρχεται τυχαία στην επικαιρότητα λόγω μόνο αναφορών κύπριων αξιωματούχων αλλά αποτελεί ένα μεγάλο προβληματισμό τόσο του πολιτικού, οικονομικού συστήματος αλλά και της επενδυτικής κοινότητας.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου η τράπεζα Κύπρου και η Marfin και ακολούθως η Ελληνική θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Ειδικά η Κύπρου και η Marfin θα χρειαστούν 3,5 δις ευρώ κεφάλαια.
Η Κύπρου έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνει αμκ 397 εκατ και μετατρέψιμο αξιόγραφο 600 εκατ ευρώ.
Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση το core tier 1 θα διαμορφωθεί στο 9,1%.
Η τράπεζα Κύπρου ακόμη και αν καταφέρει να καλύψει πλήρως το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης της διατρέχει ακόμη εξωγενείς κινδύνους.
Αύξηση του haircut στα ελληνικά ομόλογα ή οποιαδήποτε εμπλοκή μπορεί να εμπλέξει την όλη διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι σημαντική αλλά και πάλι κινούνται κοντά στα κατώτατα όρια που έχουν τεθεί.
Προφανώς μπορεί να χρειαστεί και άλλη κεφαλαιακή ενίσχυση η τράπεζα.
Η Marfin με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και με παραδοχή ότι ισχύει η εκτίμηση της EBA για ανακεφαλαιοποίηση 1,9 δις ευρώ περίπου θα χρειαστεί μέσω αύξησης κεφαλαίου να αντλήσει 1,2 με 1,3 δις ευρώ.
Κομβικής σημασίας θα είναι βεβαίως και οι τελικές εισηγήσεις της διοίκησης όσον αφορά την πολιτική προβλέψεων καθώς η τράπεζα προειδοποίησε για αυξημένες προβλέψεις.
Η Marfin ήδη διενεργεί υψηλές προβλέψεις και όπως αποδεικνύεται και από το δείγμα της Blackrock που αφορά την Ελλάδα είναι επαρκείς.
Οποιαδήποτε αύξηση των προβλέψεων της τράπεζας απλά θα υποχρεώσει την τράπεζα να αυξήσει το ύψος της κεφαλαιακής της ενίσχυσης.
Συν τοις άλλοις με βάση την Blackrock οι νέες προβλέψεις των τραπεζών θα αποδειχθούν ελεγχόμενες και δυνητικά μπορούν να κατανεμηθούν σε βάθος 3ετίας ακόμη και αν έχει εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά η όλη διαδικασία.
Για την Marfin καθοριστικής σημασίας για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσουν οι βασικοί μέτοχοι και ειδικά MIG και Dubai που έχουν καταλήξει σε κοινή στρατηγική.
Όπως στην περίπτωση της Κύπρου έτσι και στην περίπτωση της Marfin το ρίσκο της ανακεφαλαιοποίησης είναι υψηλό.
Είναι ενθαρρυντικό ότι και οι 2 τράπεζες έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με ίδια μέσα ωστόσο αν αυτό για κάποιο λόγο δεν καταστεί εφικτό η Κύπρος αδυνατώντας ως χώρα να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζες ή θα καταλήξει σε μνημόνιο λόγω τραπεζών ή θα αναζητηθεί μια φόρμουλα ενίσχυσης των κεφαλαίων μέσω του EFSF.
To συμπέρασμα είναι ότι οι Κυπριακές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα - αυτό είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη - αλλά το ρίσκο της όλης διαδικασίας είναι πολύ μεγάλο ενώ ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποκλειστεί η κρατικοποίηση των κυπριακών τραπεζών μερικώς ή ολικώς.  

Ο παράγοντας της Blackrock

Όπως πρόσφατα είχε τονιστεί , υπέρ  της έλευσης της Blackrock στην Κύπρο ώστε να ελέγξει το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών φαίνεται ότι τάσσεται η πολιτική εξουσία του νησιού.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες στόχος είναι να απομακρυνθούν οι σκιές για τις κυπριακές τράπεζες και να παρουσιαστούν πλήρως εξυγιασμένες  στα μάτια των διεθνών επενδυτών.
Σε πολιτικό επίπεδο η λύση της Blackrock θα έρθει να ενισχύσει την προσπάθεια πλήρους διαφάνειας των τραπεζών που αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να αποκτήσουν οι Κυπριακές τράπεζες έξωθεν καλή μαρτυρία.
Ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου κ Ορφανίδης, δεν είναι σαφές αν υποστηρίζει την έλευση της Blackrock στην Κύπρο αλλά το βέβαιο είναι ότι ο νέος διοικητής ο οποίος έχει μακρά εμπειρία συμπλέει με την άποψη ότι οι τράπεζες πρέπει με την βούλα διεθνών οίκων υψηλού κύρους και αξιοπιστίας να καταδείξουν παγκοσμίως ότι είναι ισχυρές.
(Μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση. Επειδή αναφέρονται πολλά ονόματα στην Κύπρο για το ποιος θα είναι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εμείς δεν θα αναφερθούμε στην ονοματολογία αλλά θα διευκρινίσουμε ότι θα προέρχεται από το ΑΚΕΛ δηλαδή από το πολιτικό σύστημα.)
Με βάση όλες τις ενδείξεις η έλευση της Blackrock στην Κύπρο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καλοκαίρι ή αρχές Φθινοπώρου.
Προφανώς στο επίκεντρο θα βρεθούν η Κύπρου, η Marfin η Ελληνική αλλά και μικρότερες τράπεζες όπως και οι συνεταιριστικές.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης