Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Folli Follie «κοκκινίζει» κωδικούς και δημιουργεί προβλήματα στις χρηματιστηριακές εταιρείες

Η Folli Follie «κοκκινίζει» κωδικούς και δημιουργεί προβλήματα στις χρηματιστηριακές εταιρείες
Για «παλιρροϊκό κύμα» κάνουν λόγο χρηματιστές και αναφέρουν πως ουδείς περίμενε τέτοιου μεγέθους απάτη
Σε κίνδυνο βάζει η υπόθεση Folli Follie και χρηματιστηριακές εταιρείες, αφού ειδικά για κάποιες μικρές, το «κοκκίνισμα» πελατών τις χτυπάει, και στην περίπτωση που τα κεφάλαιά τους είναι λιγοστά, κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας.
Ήδη η περίπτωση της Άτλας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Η μεγάλη κρίση, έφαγε όσο λίπος είχαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες με αποτέλεσμα ένα μικρό πρόβλημα να μην μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.
Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, μιλώντας για το θέμα που έχει δημιουργήσει η Folli Follie, κάνουν λόγο για παλιρροϊκό κύμα.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, η Folli Follie δεν ήταν μία μικρή εταιρεία, αλλά μία εισηγμένη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και του FTSE 25, με αποτέλεσμα να αποτελεί μέρος πολλών χαρτοφυλακίων.
Διαχειριστές χαρτοφυλακίων επίσης κάνουν λόγο για μεγάλη πλήγμα στην αξιοπιστία, με αποτέλεσμα οι ξένοι να είναι επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί για τις ελληνικές μετοχές.
Στελέχη της αγοράς δίνουν χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι έχει συμβεί.
Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρουν την περίπτωση που κάποιο χαρτοφυλάκιο είχε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο 1000 τεμάχια Folli Follie, αξίας 15-18 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.
Το χαρτοφυλάκιο είχε δικαίωμα για margin.
Αγόρασε λοιπόν, ΟΤΕ και Jumbo.
Μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης, η τράπεζα ενημερώνει την ΑΧΕ, πως υπάρχει θέμα margin καθώς θεωρεί τη Folli Follie με μηδενική αξία και ζητά να μηδενιστεί το άνοιγμα.
Πουλώντας τις άλλες δύο μετοχές, αν καλύπτεται το margin, είναι όλα καλά, αν δεν καλύπτεται ζητούν από τον πελάτη να βάλει χρήματα, αφού είναι κόκκινος.
Μία άλλη περίπτωση είναι να κάνει κάποιος επενδυτής trade τη μετοχή, μία μέρα πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης.
Πολλές φορές οι χρηματιστηριακές επειδή γνωρίζουν χρόνια τους πελάτες δεν τους ζητάνε πρώτα να καταθέσουν τα χρήματα και μετά να κάνουν την πράξη.
Αν λοιπόν κάποιος είχε αγοράσει Folli Follie μία μέρα πριν και ήταν ανοικτός, πάλι ζητάει η χρηματιστηριακή τα χρήματα λόγω αναστολής διαπραγμάτευσης.
Μπορεί όμως ο επενδυτές να μην τα έχει χρήματα και απλά να ήθελε να κάνει το trade και να πλήρωνε τη ζημιά ή να εισέπραττε το κέρδος.
Και στα δύο παραδείγματα το κοκκίνισμα του πελάτη και η αδυναμία του να πληρώσει χτυπάει τη χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία αν δεν έχει χρήματα να καλύψει τα ανοίγματα, επεμβαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Οι φόβοι της αγοράς έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες των χρηματιστηριακών εταιρειών να διαχειριστούν ανοίγματα και ελπίζουν πως σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης