Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανάβει το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους – Προκαλεί με ρατσιστικό άρθρο η Bild

Ανάβει το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους – Προκαλεί με ρατσιστικό άρθρο η Bild
Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προκύπτει από τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ σήμερα.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg τονίζουν ότι η ιδέα που υποστήριξαν αρχικά η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία για τμηματική παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ φαίνεται να εγκαταλείπεται από το Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» τόσο για το δάνειο όσο και για τη συμφωνία του PSI.
Η «Wall Street Journal» από την πλευρά της αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει πλέον αποφασίσει ότι το οικονομικό όφελος από την αγορά ελληνικών ομολόγων θα διανεμηθεί στα μέλη της (τις 17 χώρες της ευρωζώνης) ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου που είχε δοθεί στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.
Η «ελάφρυνση των όρων δανεισμού της Ελλάδας πιθανότατα θα αποφασιστεί οριστικά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαρτίου» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Εν τω μεταξύ, άμεσα θα πραγματοποιηθεί και η ανταλλαγή (swap) ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης με νέους τίτλους, η οποία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, θα πρέπει να ολοκληρωθεί «αυτό το σαββατοκύριακο ώστε να προηγηθεί της αντίστοιχης πράξης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας» προκειμένου οι κεντρικές τράπεζες να μην είναι υποχρεωμένες να υποστούν τις απώλειες που θα προβλέπει η συμφωνία για το PSI.
«Αυτό που είναι πλέον δεδομένο είναι ότι η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στην τελική συμφωνία αποδίδοντας την υπεραξία που έχει εισπράξει από την κατοχή ελληνικών ομολόγων και η οποία ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos».
Σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική Die Welt ανέφερε ότι η διαδικασία συμμετοχής της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για τη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.

Προκαλεί με ρατσιστικό άρθρο η Bild

Με ένα τρομολαγνικό άρθρο στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «στηρίζει τους βίαιους αναρχικούς που καίνε την Αθήνα», η γερμανική εφημερίδα «βλέπει» την κόκκινη απειλή να παραμονεύει στην Ελλάδα στις επικείμενες εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
«Οι Έλληνες κρατούνται από την Ευρώπη, αφού περιμένουν τη Δευτέρα να ανοίξει ο δρόμος για το νέο πακέτο βοήθειας. Αυτή τη φορά, όλα εξαρτώνται από τους ίδιους τους Έλληνες: Θα τηρήσουν τους στόχους εξοικονόμησης; Θα τηρήσουν τα όσα υποσχέθηκαν;» συνεχίζει το άρθρο της Bild.
Χθες οι επικεφαλής των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, μετά την αποχώρηση της λαϊκής δεξιάς, τόνισαν ότι δεσμεύονται με την υπογραφή τους, αλλά και ότι επιθυμούν να κάνουν νέες εκλογές τον Απρίλιο, μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Αλλά μετά τις εκλογές, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο αυτά τα δύο κόμματα θα είναι στην εξουσία, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ποσοστά οριακά στο 10%, την ώρα που τα κόμματα της Αριστεράς συγκεντρώνουν περισσότερο από 40%! Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όλα αυτά τα κόμματα απορρίπτουν κάθε μεταρρύθμιση, ενώ στις τάξεις τους υπάρχουν ηγέτες με αμφιλεγόμενη φήμη» συνεχίζει η Bild.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς, ενώ και αυτός λέγεται ότι ανήκει σε κάποια από τις ομάδες των αναρχικών.
Όσο για το κόμμα του φέρεται να χρηματοδοτεί τα γκρουπούσκουλα αυτά» επισημαίνει η Bild, με περισσή δόση... αυθαιρεσίας, ενώ στη συνέχεια παραθέτει δήλωση, την οποία αποδίδει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: « Όλα τα νέα μέτρα λιτότητας είναι ανούσια. Χρειαζόμαστε τώρα μια άμεση χρεοκοπία. Η λύση μπορεί να έλθει μόνο από τα αριστερά κόμματα, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί και να ενωθούμε ενάντια στο Μνημόνιο. Το χρέος της Γερμανίας διαγράφηκε μετά τον πόλεμο- Γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει εμάς; Προετοιμάζεται ένα νέο ολοκαύτωμα για την Ελλάδα».
«Οι Έλληνες Κομμουνιστές είναι ακόμη πιο ακραίοι! Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης την Κυριακή, ο κομμουνιστής βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος πέταξε τη νομική Σύμβαση στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Και η ηγέτιδα των Κομμουνιστών, Αλέκα Παπαρήγα, επιτίθεται ειδικά στη Γερμανία. Η Παπαρήγα είπε: Οι Γερμανοί μας έκλεψαν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μας χρωστάνε χρήματα, μας χρωστάνε πολλά χρήματα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να ζητήσει τα χρήματα από τους Γερμανούς».
Από το στόχαστρο του γερμανικού λίβελου δεν γλίτωσε ούτε ο ΛΑ.Ο.Σ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Σε άνοδο βρίσκονται και τα ακροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα. Το κόμμα ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ενεπλάκη πρόσφατα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά τώρα, με την παραίτηση από την κυβέρνηση, ελπίζει να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Ακόμη και οι φασίστες που κυνηγούν στην πόλη τους μετανάστες, έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Το ναζιστικό κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου παίρνει στις δημοσκοπήσεις πάνω από 3%, ποσοστό που αρκεί για την είσοδο στο κοινοβούλιο» αναφέρει η Bild.
«Αυτή η πολιτική αβεβαιότητα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Βερολίνου. Στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για τις γερμανικές απαιτήσεις.
Οι διαδηλωτές έκαψαν ήδη γερμανικές σημαίες. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφία της Καγκελαρίου Μέρκελ με ναζιστική στολή» καταλήγει η Bild.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης