Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Bank of America: Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα - Η άτακτη χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν - Αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ελληνική κυβέρνηση και τρόικα μπορεί να βρουν τη χρυσή τομή...

Bank of America: Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα - Η άτακτη χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν - Αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ελληνική κυβέρνηση και τρόικα μπορεί να βρουν τη χρυσή τομή...
H Eλλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, προειδοποιούν στην τελευταία έκθεση τους με τίτλο "Greece on razor’s edge", οι αναλυτές της Bank of America.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κυριακής στέφθηκε από αποτυχία, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία για τα νέα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι της τριμερούς.
Σύμφωνα με τον οίκο, η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα πρέπει να εστιάσει στην επίτευξη συμφωνίας στα εξής κρίσιμα ζητήματα:
- Κλείσιμο οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου και απολύσεις 15.000 υπαλλήλων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα
- Μείωση του κατώτατου μισθού, πάγωμα αυξήσεων των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα
- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
- Αύξηση των ευέλικτων σχέσεων στην αγορά εργασίας
- Μεταρρύθμιση και περικοπή των επικουρικών συντάξεων
- Περικοπές στον αμυντικό εξοπλισμό
- Περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη
Κατά τη Bank of America, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η συμφωνία για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του PSI+. Συμφωνία και για το PSI+ και τη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, προειδοποιεί ο οίκος.
Σύμφωνα με τη BofA, αν και οι πιέσεις της τρόικα προς την Ελλάδα είναι ασφυκτικές, κοινό έδαφος μπορεί να επιτευχθεί, αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Ο οίκος προειδοποιεί πως τυχόν άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανέναν. Η Ελλάδα έχει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες. Χωρίς πρόσβαση στις αγορές και δίχως επίσημη οικονομική βοήθεια η χώρα θα βρεθεί δέσμια μιας σειράς αρνητικών εξελίξεων που θα την οδηγήσουν εκτός της Ευρωζώνης. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, καθώς δεν θα υπάρχουν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή του.
"Την ώρα που το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο, το χαοτικό σενάριο περί άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα έχει συστημικές επιπτώσεις", προειδοποιεί ο οίκος.
Κατά τη BofA, η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει το ευρώ στα 1,25 δολ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012.
"Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, η κοινωνική αναταραχή που θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλη", προβλέπει παράλληλα.
"Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη δυσμενή κατάσταση της Ελλάδας δεν έχουν πλήρως αποτιμηθεί...", καταλήγει η BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης