Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Pimco: Την ώρα που η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία... η Μέρκελ μιλά για λιτότητα - Αν δεν αλλάξει και η ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει στην κρίση χρέους

Pimco: Την ώρα που η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία... η Μέρκελ μιλά για λιτότητα - Αν δεν αλλάξει και η ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει στην κρίση χρέους
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα λύσει την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ όσο συμπεριφέρεται μέσα σε μία ʽδυσλειτουργικήʼ οικογένεια», ανέφερε ο Bill Gross, επικεφαλής της Pimco, επισημαίνοντας ότι το κύριο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι το χάσμα ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο.
Οι βόρειες χώρες έχουν χαμηλό χρέος και εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ οι δείκτες του χρέους στο Νότο είναι υψηλοί και οι οικονομίες τους βασίζονται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες σύνοδοι κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είχαν σημαντική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης.
Την ώρα που η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία... η Μέρκελ μιλά για λιτότητα. Αυτή η δυσλειτουργική οικογένεια της ΕΕ εξακολουθεί να συμπορεύεται χωρίς καμία αλλαγή, πρόσθεσε ο Gross.
Αναφορικά με την πορεία της αγοράς ομολόγων, ο επικεφαλής της Pimco ανέφερε ότι οι επενδυτές πρέπει να μείνουν μακριά από τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ, και να μην παρασύρονται από την πορεία των τελευταίων εβδομάδων, η οποία οφείλεται κυρίως στην τεράστια ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Παραμένουμε εκτός από τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης, ενώ και το γερμανικό bund θεωρούμε ότι είναι υπερτιμημένο εξαιτίας της ασφάλειας που προσφέρει.
«Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν μια αντανάκλαση της ρευστότητας που παρέχεται από την ΕΚΤ. Έχουμε την υποψία ότι οι ιταλικές τράπεζες αγοράζουν το χρέος», επισήμανε ο Gross, θεωρώντας όμως ότι θα πρέπει να πάρει πολύ χρόνο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η ΕΚΤ το μόνο που καταφέρνει είναι να βοηθά τις τράπεζες να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα τους για τρία χρόνια.
Τέλος, αναφορικά με την Πορτογαλία, ο Gross, ανέφερε ότι οι ανησυχίες έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται. Πολλοί νομίζουν ότι θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας. «Αγορά σήμερα στην Πορτογαλία ήταν αργή και με μικρό τζίρο. Πολλές οι ενδείξεις που οδηγούν να κρατήσουμε μετριοπαθή στάση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης