Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H αύξηση κεφαλαίου ύψους 396 εκατ ευρώ της τράπεζας Κύπρου θα ξεκινήσεις 23 Φεβρουαρίου - Σήμερα η αποκοπή – Θα καλυφθεί; Πως θα συμπεριφερθούν οι 84.588 μέτοχοι;

tags :
H αύξηση κεφαλαίου ύψους 396 εκατ ευρώ  της τράπεζας Κύπρου θα ξεκινήσεις 23 Φεβρουαρίου - Σήμερα η αποκοπή – Θα καλυφθεί; Πως θα συμπεριφερθούν οι 84.588 μέτοχοι;
Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ύψους 396 εκατ ευρώ της τράπεζας Κύπρου ξεκινάει. Από σήμερα 27 Ιανουαρίου η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με τιμή αναπροσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 0,572 ευρώ.
Η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο ΧΑ και το ΧΑΚ ορίστηκε από τις 23/2 έως τις 12/3, ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος από 23/2 έως 19/3.

Το κομβικό ερώτημα είναι η αύξηση κεφαλαίου των 396 εκατ ευρώ της τράπεζας Κύπρου θα καλυφθεί καθώς πραγματοποιείται πάνω σε μια συγκυρία όπου αποσαφηνίζεται το PSI+ και ίσως η τελική ζημία να μην είναι 50% αλλά 70% μαζί με τα αναπροσαρμοσμένα κουπόνια των νέων ομολόγων.
Οι 84.588 μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου καλούνται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Το 20,2% των ξένων δηλαδή οι 863 μέτοχοι  και το 70,8% των φυσικών και νομικών προσώπων οι 83.245 μέτοχοι, καλούνται να συμμετάσχουν σε μια αύξηση κεφαλαίου που στόχο έχει να καλύψει την ζημία του PSI+.
Επίσης ο Odella του ρώσου επιχειρηματία που ελέγχει το 9,99% καλείται να συμμετάσχει παρ΄ότι εμφανίζει λογιστική υποαξία 204 εκατ ευρώ από αρχική επένδυση 260 εκατ ευρώ;
Η εύκολη απάντηση θα ήταν ναι θα καλυφθεί αλλά θα ήταν απάντηση δημοσίων σχέσεων.
Η δύσκολη απάντηση είναι ότι θα καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος σίγουρα πόσο μεγάλο και πόσο θα προσεγγίσει το 100% δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Ωστόσο η εκτίμηση μας είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας Κύπρου θα καλυφθεί.

Η τακτική με τις δωρεάν μετοχές….

Σημειώνεται ότι η  τράπεζα Κύπρου ακολούθησε μια  ενδιαφέρουσα πρακτική ώστε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας.
Η ονομαστική αξία της τράπεζας Κύπρου είναι 1 ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου δεν επέλεξε να μειώσει την ονομαστική αξία άρα ουσιαστικά υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με τιμή που εμπεριέχει σημαντικότατο premium  
Θα ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα αν δεν υπήρχε και η παράμετρος των δωρεάν – χαριστικών μετοχών.
Με την κίνηση αυτή τεχνηέντως μειώνεται η τιμή της αύξησης κεφαλαίου εμμέσως πλην σαφώς σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση έως 396 εκατ συν τα 600 εκατ που θα αναδιαρθρώσει από υποχρεωτικά μετατρέψιμα αξιόγραφα ήταν απόλυτα αναμενόμενη.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε 1,560 δισ. το οποίο πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012.
Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου ύψους 887 εκατ. τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio), είναι συμβατά με τις σχετικές πρόνοιες της Βασιλεία ΙΙΙ και έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές.  Λαμβάνοντας υπόψη τα 887 εκατ. των αξιογράφων, το επιπλέον κεφαλαιακό έλλειμμα  ανέρχεται σε 673 εκατ.  
Παράλληλα πούλησε την θυγατρικής της στην Αυστραλία.
Η πώληση εκτιμάται να έχει θετική επίδραση 250 εκατ. ευρώ περίπου στα ρευστά διαθέσιμα του ομίλου. Επίσης, η πώληση θα έχει θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται θετική συνεισφορά της τάξης των 77 εκατ. ευρώ στο προσωρινό κεφαλαιακό απόθεμα (capital buffer) της Τράπεζας Κύπρου όπως υπολογίστηκε στην Κεφαλαιακή Άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών («EBA») και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το κέρδος του Συγκροτήματος από την πώληση υπολογίζεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2012.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση….  

Η απόφαση της τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση έως 396 εκατ συν τα 600 εκατ που θα αναδιαρθρώσει από υποχρεωτικά μετατρέψιμα αξιόγραφα ήταν μια αναμενόμενη διαδικασία.
Τα πρόσφατα stress tests της EBA κατέληξαν ότι η Κύπρου χρειάζεται 1,56 δις ευρώ νέα κεφάλαια και ως εκ τούτου ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες για κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Κύπρου είναι 2 ειδών.
1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 396 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης (Rights) θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή.
Κάθε τρία Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε μία νέα συνήθη μετοχή ονομαστική αξίας 1 ευρώ  («Νέα Μετοχή») με τιμή διάθεσης 1 ευρώ  ανά Νέα Μετοχή. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν ως πλήρως πληρωμένες Χαριστικές Μετοχές (Βοnus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
2)Εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») ονομαστικής αξίας 1ευρώ  το κάθε ένα μέχρι 600 εκ. και προσφορά για Ανταλλαγή αποκλειστικά προς τους κατόχους ΜΑΕΚ. Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα δύνανται να ανταλλάξουν τα ΜΑΕΚ τους με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας. Τα ΥΜΟ θα λήγουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την έκδοσή τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο. Με τη λήξη του η Τράπεζα θα αποπληρώσει το κάθε ΥΜΟ με την έκδοση μίας Νέας Μετοχής που θα είναι πλήρως πληρωμένη. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε τρεις Νέες Μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ΥΜΟ.
Στις 30 Ιουνίου 2011 η Κύπρου  διατηρούσε ίδια κεφάλαια ύψους €3,7 δις και δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) 8,0% και 11,6% αντίστοιχα. Με την υλοποίηση του Σχεδίου στο σύνολό του, οι ενδεικτικοί δείκτες (pro forma) κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) στις 30 Ιουνίου 2011 υπολογίζονται σε 12,1% και 13,4% αντίστοιχα.

Οι τιμές μετατροπής

Οι τιμές μετατροπής εγείρουν διαχρονικά για την Κύπρου ένα ζήτημα.
Εδώ και χρόνια έχει αναφερθεί ότι οι τιμές μετατροπής ήταν και παραμένουν πολύ υψηλές.
Στην νέα έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου παραμένει υψηλή η τιμή μετατροπής.
Για τις παρελθούσες τιμές μετατροπής δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά

Η πορεία εξέλιξης των αμκ και αξιόγραφων κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου

Ιανουάριος 2012 –  αμκ τιμή 1 ευρώ
Μάιος 2011 - αξιόγραφα τιμή μετατροπής 3,3 ευρώ
Οκτώβριος 2010 – αμκ τιμή 2 ευρώ
Ιούνιος 2009 – αξιόγραφα τιμή μετατροπής 5,5 ευρώ
Ιούλιος 2008 – αξιόγραφα τιμή μετατροπής  10,5 ευρώ
Δεκέμβριος 2005 – αμκ τιμή 4,5 ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης