Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ιδού οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα PIIGS

Ιδού οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα PIIGS
Ο πορτογαλικός τραπεζικός κλάδος φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των αδύναμων χωρών της νότιας ευρωζώνης, την επονομαζόμενη ομάδα PIIGS, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι πορτογαλικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 65,54 δισ. κρατικά ομόλογα των PIIGS, ενώ το συνολικό μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα 459 δισ. δολ. (14%). Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιρλανδία (21,5 δισ. δολ.), ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (9,7 δισ. δολ.) και η Ιταλία 5,2 δισ. δολ...
Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των PIIGS βρίσκονται οι ιρλανδικές τράπεζες, με συνολική έκθεση 90,378 δισ. δολ., δηλαδή το 13,5% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου της χώρας.
Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση της κατάταξης με τη μεγαλύτερη έκθεση βρίσκονται οι τράπεζες της Γαλλίας και του Βελγίου. Η Γαλλία κατέχει περίπου 911,32 δισ. δολ., ήτοι το 10,4% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου, το οποίο φτάνει τα 8,76 τρισ. δολ.. Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιταλία, όπου οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν 511,45 δισ. δολ., ενώ η μικρότερη στην Πορτογαλία με 44,74 δισ. δολ. ομολόγων.
Οι τράπεζες του Βελγίου έχουν έκθεση στα ομόλογα των PIIGS περίπου 119 δισ. δολ., περίπου το 8% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου που φτάνει το 1,5 τρισ. δολ..
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ολλανδία, οι τράπεζες της οποίας κατέχουν περίπου 243,6 δισ. δολ., ήτοι το 6,8% του συνολικού τους μεγέθους. Τη μεγαλύτερη έκθεση την έχουν στα ιταλικά ομόλογα, 68,73 δισ. δολ., ενώ στην Ελλάδα κατέχουν 11,89 δισ. δολ..
Ακολουθεί στην έκτη θέση ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος, αφού κατέχει 703,8 δισ. δολ. ομολόγων PIIGS, το 6,2% του συνολικού του μεγέθους που ξεπερνά τα 11,38 τρισ. δολ. Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι 45 δισ. δολ., ενώ στην Ιταλία είναι στα 189,68 δισ. δολ., στην Ιρλανδία 183,76 δισ. δολ. και στην Πορτογαλία 47,38 δισ. δολ.
Στην έβδομη και στην όγδοη θέση της έκθεσης βρίσκονται οι τράπεζες της Ιαπωνίας και της Αυστρίας. Η Ιαπωνία κατέχει περίπου 121,87 δισ. δολ., ήτοι το 5% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου, το οποίο φτάνει τα 2,42 τρισ. δολ.. Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιταλία, όπου οι ιαπωνικές τράπεζες κατέχουν 53,08 δισ. δολ., ενώ η μικρότερη στην Πορτογαλία με μόλις 4,22 δισ. δολ. ομολόγων.
Οι τράπεζες της Αυστρίας έχουν έκθεση στα ομόλογα των PIIGS περίπου 50,15 δισ. δολ., περίπου το 4,8% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου που φτάνει το 1,035 τρισ. δολ.
Στις δύο τελευταίες θέσεις της δεκάδας βρίσκονται η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία, με την πρώτη να κατέχει 417,86 δισ. δολ. και τη δεύτερη 149,8 δισ. δολ.. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η μεγαλύτερη έκθεση των βρετανικών τραπεζών παρατηρείται στην Ιρλανδία, ήτοι 187,51 δισ. δολ., ενώ των ισπανικών στην Πορτογαλία, αφού φτάνει στα 86,08 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr
Analyst

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης