Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

El – Erian (Pimco): Οι αγορές δεν είχαν προεξοφλήσει αρκετά τις ιστορικές υποβαθμίσεις στην Ευρώπη – Περιμένουμε να δούμε τις συνέπειες τους επόμενους μήνες – Η πορεία των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΕΚΤ

tags :
El – Erian (Pimco): Οι αγορές δεν είχαν προεξοφλήσει αρκετά τις ιστορικές υποβαθμίσεις στην Ευρώπη – Περιμένουμε να δούμε τις συνέπειες τους επόμενους μήνες – Η πορεία των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΕΚΤ
Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσει τις συνέπειες των χθεσινών υποβαθμίσεων ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El – Erian, ο οποίος σε ένα σύντομο σημείωμα μετά τις ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor’s κάνει λόγο για μία τεράστια μετάλλαξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον El – Erian, οι συνέπειες μπορούν να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες: (i) σε αυτές που ήδη έχουν αποτυπωθεί, αν και όχι πλήρως, στις αποτιμήσεις των αξιών, (ii) σε αυτές που δύσκολα μπορούν να διαγνωστούν ακόμη, αλλά θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες εβδομάδες, και (iii) σε αυτές που θα φανούν σε βάθος χρόνου και δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν από τώρα.
Ήδη οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, δηλαδή το κόστος του δανεισμού των κυβερνήσεων, έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι υποβαθμίσεις θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον. Οι αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει μεγάλο μέρος των μελλοντικών εξελίξεων.
Ο El – Erian επισημαίνει τρεις σημαντικές παραμέτρους για τα γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Οι αγορές ξεκίνησαν πρώτα να αποτυπώνουν στο ταμπλό τους φόβους για τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα διαμόρφωναν τα χαρτοφυλάκια τους σύμφωνα με τις αρνητικές εκτιμήσεις. Αργότερα, οι αρχικές εκτιμήσεις έπαιρναν τη μορφή κύματος, όπου τους αρχικούς φόβους διαδεχόταν η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα οι ροές κεφαλαίων να αναπροσαρμόζονταν εντείνοντας τις ανισορροπίες.
Όλα αυτά συνέβησαν στις ευρωπαϊκές αγορές τους τελευταίους μήνες, παρατηρεί ο El – Erian. Το αποτέλεσμα; Τα επενδυτικά κεφάλαια να αλλάξουν κατευθύνσεις, οι μελλοντικές ροές να περιορίζονται και η αβεβαιότητα να εντείνεται. Αυτό δε φάνηκε μόνο μέσα από τις κεφαλαιαγορές, αλλά και από την αγορά συναλλάγματος και κρατικών ομολόγων.
Οι υποβαθμίσεις αυτές θα πλήξουν άμεσα τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης. Και ο μηχανισμός ο οποίος θα δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι ο ESFS, ενώ στην πορεία θα δούμε μεγάλες ανισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο. Ιδιαίτερα όμως για τον τραπεζικό κλάδο, ο επικεφαλής της Pimco διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις στις εκτιμήσεις του, καθώς η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κρίνει πολλά για το μέλλον και για τη στήριξη του.
Ο El- Erian παραδέχεται ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι υποβαθμίσεις θα αλλάξουν τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι επίσης ακόμη σαφές το πώς θα εξελιχθεί η διαχείριση των προβλημάτων ειδικά για τις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν εσωτερικές αδυναμίες.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι υποβαθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και υπάρχει λίγη σαφήνεια σχετικά με το εύρος των αντιδράσεων από την πλευρά των καταθετών και των νοικοκυριών.
Τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, θα μάθουμε πολλά περισσότερα για τις συνέπειες των ιστορικών υποβαθμίσεων στην Ευρώπη. Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι κίνδυνοι έχουν ενταθεί δραματικά τόσο για την Ευρώπη όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης