Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Που θα μπορούσε να οδηγήσει η σύμπλευση Βγενόπουλου και Safa και γιατί αγοράζουν μετοχές; Γιατί η MIG έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι τα χειρότερα για τον όμιλο έχουν περάσει;

tags :
 Που θα μπορούσε να οδηγήσει η σύμπλευση Βγενόπουλου και Safa και γιατί αγοράζουν μετοχές;  Γιατί η MIG έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι τα χειρότερα για τον όμιλο έχουν περάσει;
Marfin Investment Group. Η εταιρία που πριν λίγα χρόνια με την απόφαση της να αντλήσει 5,19 δις ευρώ κεφάλαια επιτυχώς έστρεψε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Πως μια σχεδόν άγνωστη εταιρία καταφέρνει να συγκεντρώσει 5,19 δις ευρώ;

Οι εποχές της μεγάλης δόξας παρήλθαν γρήγορα καθώς η ελληνική κρίση βύθισε στο σκοτάδι όλες τις υγιείς προσπάθειες των ελλήνων επιχειρηματιών.
Ο επενδυτής που τοποθέτησε χρήματα στην MIG είδε σχεδόν να χάνει την περιουσία του λόγω της βύθισης της μετοχής.
Ωστόσο παρά την κρίση και παρά την μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της MIG η εταιρία δεν έχασε ποτέ την εσωτερική της αξία που υπολογίζεται σταθερά πάνω από 2 δις ευρώ.
Η MIG θα είναι μια από τις ελάχιστες εταιρίες που όταν αλλάξει ρότα η χώρα θα έχει τα απαραίτητα εφόδια να ανακάμψει.
Διαθέτει κεφάλαια, νέο management και βεβαίως μετόχους που την στηρίζουν ενεργά.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι οι μετοχικές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και τοποθετήσεις στην MIG είναι συνεχείς.
Εκτιμούμε ότι ο σκληρός πυρήνας των μετόχων που ελέγχει πλήρως η ομάδα Βγενόπουλου ξεπερνάει το 45 με 50%.
Να σημειωθεί ότι το IRF της Α. Φράγκου έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με 17,91%, ακολουθεί το Dubai με 17,28% ενώ Βγενόπουλος και εφοπλιστές ελέγχουν ένα επιπλέον 15%.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και βεβαίως μετά το deal μεταξύ MIG και Abu Dhabi Mar η Privinvest Offshore SAL (Holding), νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας κ. Iskandar Safa, αγοράζει μετοχές. Το ποσό είναι προφανώς πολύ μικρό αλλά η στρατηγική είναι οι αγορές να είναι συνεχείς και συστηματοποιημένες. Στόχος είναι η Abu Dhabi Mar να ξεπεράσει σε πρώτη φάση το 5%.
Οι κινήσεις του Abu Dhabi αλλά και του Α. Βγενόπουλου φαίνεται ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί προσεχώς με επίκεντρο τον όμιλο της Marfin.
Ξέχωρα όμως από τις όποιες μετοχικές μεταβολές σημειώνονται, η ουσία είναι ότι η σύμπλευση Βγενόπουλου και Safa αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα σημαντικών εξελίξεων και στρατηγικών στο επόμενο διάστημα.
Ο Α. Βγενόπουλος προσπαθώντας να θωρακίσει την MIG και το κυριότερο να προετοιμάσει την MIG για την επόμενη μέρα έχει δημιουργήσει σοβαρές συμμαχίες και ταυτόχρονα διατηρεί μια πραγματική καθαρή εσωτερική αξία άνω των 2 δις ευρώ.
Η MIG δεν είναι τράπεζα, συνδέεται με την Marfin Popular καθώς ελέγχει το 2,7%, έχει δανειστεί ο όμιλος το 14% των δανείων από την Marfin Popular και προφανώς σχεδιάζει το μέλλον με αρκετή βεβαιότητα και σταθερότητα για το πώς θα βρει την εταιρία την επόμενη μέρα….της Ελλάδος.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το νέο ισχυρό σχήμα Βγενόπουλου -Safa θα απασχολήσουν την επικαιρότητα προσεχώς….

Υποσημείωση

Όσοι καλοπροαίρετοι…..σπεύσουν να αναφέρουν ποιος είναι ο Safa πέραν από την τεράστια περιουσία του, το γεγονός ότι διοικεί τα ναυπηγεία του Αμπού Ντάμπι, πέραν ότι είναι Γαλλολιβανέζος  και Μαρωνίτης χριστιανός έχει άριστες σχέσεις με τους Άραβες και κατά το ορθότερο με τους ισχυρούς Άραβες του Αμπού Ντάμπι.
Π.χ. να επενδύσει το Αμπού Ντάμπι 1,5 δις ευρώ σε μια στρατηγική επένδυση θα ήταν κάτι εφικτό.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης