Χρηματιστήριο

Πως φαντάζεται την Ευρώπη του μέλλοντος ο Trichet, o πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ - Aπαραίτητη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο

tags :
Πως φαντάζεται την Ευρώπη του μέλλοντος ο Trichet, o πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ - Aπαραίτητη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο
Με άρθρο - παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη επανέρχεται δύο περίπου μήνες μετά την αποχώρησή του από το τιμόνι της ΕΚΤ ο J.C. Trichet.
Tίτλος του άρθρου "A centralized Europe is a globalized Europe" (Η Ευρώπη του συγκεντρωτισμού είναι μια παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, όποτε οι άνθρωποι αναζητούν δικαιολόγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κοιτούν πάντα προς  τα πίσω. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι, συνεχίζει, να υπάρξουν προσπάθειες στην κατεύθυνση μιας πιο στενής ευρωπαϊκής ένωσης και με προοπτικές στο μέλλον.
"Περί τα 65 χρόνια πριν η Ευρώπη είχε μόνο ένα μοντέλο που θα μπορούσε να ακολουθήσει: Εκείνο των ΗΠΑ: Σήμερα έχει να αντιμετωπίσει μια διεθνής οικονομία, μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Έως το 2016 το ευρωπαϊκό ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης θα βρίσκεται κάτω από εκείνο της Κίνας, ενώ Κίνα και Ινδία μαζί θα έχουν δύο φορές το μέγεθος της οικονομίας της Ευρωζώνης", επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Trichet.
Kαι συνεχίζει "Επομένως η Ευρώπη καθίσταται αναγκαίο να προσαρμοστεί μέσα στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνουν οι αναδυόμενες οικονομίες και για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο - κρίνεται απαραίτητη".
Σύμφωνα με τον Trichet, οι χώρες της Ευρωζώνης σήμερα είναι ταυτόχρονα ανεξάρτητες και αλληλοεξαρτώμενες. Και μπορούν να επηρεάσουν η μία την άλλη τόσο θετικά, όσο και αρνητικά. Η σωστή διακυβέρνηση απαιτεί κάθε κράτος μέλος, αλλά και κάθε ευρωπαϊκός θεσμός να αναλάβει τις ευθύνες του. Κατά τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, αυτό που είναι αναγκαίο πρωτίστως είναι κάθε χώρα της Ευρωζώνης να διατηρήσει σε τάξη τα του οίκου της, ήτοι να ακολουθήσει υπεύθυνες οικονονικές πολιτικές, αλλά και αυστηρή εποπτεία τους. Να υπάρξουν όχι μόνο μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και πρωτοβουλίες που θα καθορίζουν όλες τις πτυχές της οικονομίας.
"Τι όμως πρέπει να γίνει εάν ένα κράτος μέλος δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του; Όλες οι χώρες αξίζουν μια ευκαιρία για βοήθεια. Ωστόσο τι γίνεται με τις χώρες που συνεχώς δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για δημοσιονομική προσαρμογή; Τότε οι ευρωπαϊκές αρχές καλούνται να λάβουν έναν βαθύτερο και πιο εποπτικό ρόλο στη μορφοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθεί ένα κράτος μέλος", προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Trichet, η Ευρώπη του μέλλοντος θα ενσαρκώνει ένα νέο τύπο θεσμών. Και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τολμηρό να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, που θα διαχειρίζεται την εποπτεία των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και ανταγωνιστικότητας.
"Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια των δημοκρατιών της. Στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών. Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα πρέπει να λάβει η Ευρώπη. Επομένως σήμερα δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω, αλλά μπροστά. Μπροστά στις ευκαιρίες συλλογικής βελτίωσης και στη δυναμική κάθε χώρας να καταστεί ισχυρότερη σε μια ορθότερης λειτουργίας ένωση", καταλήγει ο Trichet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης