Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

HSBC: Πως να την σκαπουλάρετε το 2012... αλλά προετοιμαστείτε και για το χειρότερο σενάριο... την κατάρρευση της Ευρωζώνης - Οι αγορές σε ένα παιχνίδι "τράβα με να σε τραβώ ( pushmi - pullyu)"

HSBC: Πως να την σκαπουλάρετε  το 2012... αλλά προετοιμαστείτε  και για το χειρότερο σενάριο... την κατάρρευση της Ευρωζώνης - Οι αγορές σε ένα παιχνίδι
Να προετοιμαστούν ακόμη και για το χειρότερο σενάριο... την κατάρρευση της Ευρωζώνης, προτρέπει τους επενδυτές η HSBC, στην τελευταία έκθεσή με τίτλο "Riding out the storm - Global equities in 2012" (Διεθνείς αγορές 2012: Πως να τη σκαπουλάρεις).
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια μοιάζουν πλέον πιθανά, καθώς σε λίγα 24ωρα αναμένεται η έλευση του 2012. Ένα πολύ αρνητικό σενάριο, ήτοι η κατάρρευση της Ευρωζώνης και εν συνεχεία η είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, δεν κρίνεται πλέον απίθανη.
Αλλά, στον αντίποδα, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών έχει ήδη λάβει bearish (απαισιόδοξη) στάση εν αναμονή του 2012, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο μιας θετικής έκπληξης όσον αφορά στην έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους...
"Σκεφτείτε πως θα αντιδράσουν οι αγορές αν η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel αναγκαστεί να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγου και ταυτόχρονα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση (QE)", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της HSBC.
Ωστόσο κατά τον οίκο, ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια για τους μήνες που έρχονται είναι η πλήρης κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ευρωζώνη, γεγονός που θα ωθήσει τη Γερμανία να υπαναχωρήσει και να δεχθεί να συμβούν εκείνα στα οποία ακόμη αντιτίθεται, με μοναδικό στόχο τη σωτηρία του ευρώ.

Αναλυτικότερα, η HSBC σκιαγραφεί ως εξής την τρέχουσα κατάσταση - και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν - στην Ευρωζώνη:

- Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλαδας και να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, προκειμένου να επιτύχουν μια μείωσή του σε βιώσιμα επίπεδα, ήτοι για παράδειγμα στο 70-80% του ΑΕΠ.
- Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες που θα χρειστούν φιλόδοξα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
- Η υιοθέτηση αξιόπιστων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κρίνεται πέρα για πέρα επιτακτική ανάγκη.
- Η στήριξη της ΕΚΤ, μέσω συνεχούς παροχής ρευστότητας, κρίνεται αναγκαία.
- Η νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη δημιουργία μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης.

Mεταξύ ελπίδας και απελπισίας το 2012 οι αγορές...

Στην έκθεσή της η HSBC, για να περιγράψει την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν το 2012 οι διεθνείς αγορές, επικαλείται ένα φανταστικό ζώο, γνωστό από τις ταινίες Dr Dolittle: Πρόκειται για το pushmi - pullyu, ένα ζώο που αποτελεί διασταύρωση γαζέλας - μονόκερου. Βασικό γνωρισμά του το ότι έχει δύο κεφάλια: Όταν το ζώο αυτό επιχειρεί να κινηθεί, τα δύο κεφάλια ωθούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις...
"Το πρόβλημα με τις αγορές είναι ότι δεν έχουν δύο κεφάλια, όπως το περίεργο αυτό ζώο το pushmi - pullyu, αλλά έχουν δύο εξαιρετικά χοντρές ουρές", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Σύμφωνα με την HSBC το βέβαιο είναι ένα: Το 2012 οι αγορές θα είναι όμηροι των πολιτικών αποφάσεων και θα ταλαντεύονται μεταξύ ελπίδας και απελπισίας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης