Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ΑΤΕ υλοποιεί αμκ ενώ ξέρει ότι σε λίγους μήνες θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη – Έμμεση αναφορά για εμπλοκή ΤΧΣ – Αποκλείστηκε από την ΕΚΤ λαμβάνει ρευστότητα μόνο από το ELA 6,6 δις….και οι μισθοί της διοίκησης….

   Η ΑΤΕ υλοποιεί αμκ ενώ ξέρει ότι σε λίγους μήνες θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη – Έμμεση αναφορά για εμπλοκή ΤΧΣ – Αποκλείστηκε από την ΕΚΤ λαμβάνει ρευστότητα μόνο από το ELA 6,6 δις….και οι μισθοί της διοίκησης….
Τα διαδραματιζόμενα στην ΑΤΕ bank αποτελούν πρωτοφανείς εξελίξεις για τις οποίες την κυριότερη ευθύνη μεταξύ άλλων φέρει ο βασικός μέτοχος το ελληνικό δημόσιο.
Το ελληνικό κράτος άρα ο φορολογούμενος πολίτης χρηματοδότησε κεφαλαιακά την ΑΤΕ με αύξηση κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ ωστόσο τα κεφάλαια που απέμειναν εφόσον αποπληρώθηκαν οι προνομιούχες μετοχές 675 εκατ δεν ήταν επαρκεί.

Η ΑΤΕ βρέθηκε μόλις 3 - 4 μήνες μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που ήταν και εγγυημένη πάλι χωρίς κεφάλαια.
Η καθαρή θέση της τράπεζας στα 264 εκατ ευρώ το core tier 1 στο 2,8% όπως και το tier 1 στο 8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 4,3%. Η ΤτΕ ζητάει core tier 1 10%.
Διαβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου των 290 εκατ ευρώ εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης συμμετέχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση μιας τράπεζας της ΑΤΕ χωρίς αντίκρισμα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο ότι η αύξηση των 290 εκατ ευρώ ίσως να μην είναι επαρκής καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να μην φθάσει στο 8%.
Επίσης θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου καθώς λόγω του PSI+ τα ίδια κεφάλαια της ΑΤΕ θα καταστούν αρνητικά.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τράπεζες που ήταν εγγυητές της αύξησης κεφαλαίου την οποία κάλυψε το κράτος στην προηγούμενη φορά δεν εγγυώνται την νέα αύξηση. Συμμετέχουν ως απλοί σύμβουλοι η Εθνική και η Eurobank.
Το ερώτημα είναι οι τράπεζες ανάδοχοι της προηγούμενης αύξησης θα χάσουν τα κεφάλαια τους;
Για πρώτη φορά πάντως σε επίσημο κείμενο όπως το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου γίνεται έμμεση αναφορά για προσφυγή στο ΤΧΣ.
Από τα ενδιαφέροντα μεταξύ των άλλων είναι
1)η ΑΤΕ έως το 2013 δεν μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και τα έντοκα που κατέχει δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 300 εκατ ευρώ.
2)Έως το 2013 θα διαγράψει 800 εκατ δάνεια.
3)Στην σελίδα 89 του ενημερωτικού δελτίου αναφέρεται ότι απαγορεύεται η διαφήμιση της τράπεζας από κεφάλαια που έχει λάβει. Η τράπεζα παρ΄ όλα αυτά διαφημίζεται και αυτό είναι λάθος.
4)Το πλέον εντυπωσιακό όλων είναι ότι η ΑΤΕ δεν μπορεί να δανεισθεί από την ΕΚΤ και αυτό αποτελεί έκπληξη.
Τα 6,6 δις ευρώ ρευστότητα που εμφανίζει την έλαβε από την ΤτΕ μέσω ELA. Οι εγγυήσεις ανέρχονται στα 12,7 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο ELA οι τράπεζες πληρώνουν 2% υψηλότερο επιτόκιο από ότι στην ΕΚΤ δηλαδή συνολικά 3,25%.
5)Η ΑΤΕ μετά την νέα αμκ των 290 εκατ θα διαθέτει 1,75 δις μετοχές. Οι μικρομέτοχοι θα πρέπει να θεωρείται αδύνατο ότι δεν θα συμμετάσχουν.
Να σημειωθεί ότι το κράτος κατέχει 89,90% και οι ιδιώτες 10,10%. Μετά την αύξηση θα υπάρξει dilution και το κράτος θα βρεθεί στα 92,48% και οι ιδιώτες στο 7,52%.
6)Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 0,60 ευρώ με την έκδοση 0,38129 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά.
Σήμερα 8 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η ημερομηνία αποκοπής.
Μεταξύ 14 και 21 Δεκεμβρίου η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, στις 28 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η αμκ και οι νέες μετοχές εισάγονται 10 Ιανουαρίου.

Οι απολαβές της διοίκησης

Στην χρήση 2010 ο Θ Πανταλάκης διοικητής της ΑΤΕ έλαβε 264.371 ευρώ μεικτές αποδοχές και 14.504 ευρώ αποζημιώσεις από συμμετοχή σε ΔΣ της τράπεζας και 21.700 από θυγατρικές.
Η Λάζαρη η αντιπρόεδρος έλαβε 232.132 ευρώ μεικτές αποδοχές, 14.504 ευρώ αποζημιώσεις από ΔΣ της τράπεζας και 36.439 ευρώ από θυγατρικές.
Για το 2011 η  (μικτή) αμοιβή του Προέδρου του Δ.Σ. Θ Πανταλάκη και του εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Δ.Σ. θα διαμορφωθεί σε 229 χιλ. και 191 χιλ. περίπου, αντίστοιχα, πλέον εργοδοτικών εισφορών. Επίσης, η ακαθάριστη (μικτή) αμοιβή για το 2011 σε ετήσια βάση του μη εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Δ.Σ. θα διαμορφωθεί σε €11 χιλ. περίπου, πλέον εργοδοτικών εισφορών. Το ποσό αποζημίωσης των Μελών του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2010 μέχρι
και την 31.05.2011, ενώ από 01.06.2011 καθορίζεται στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά μήνα, εφόσον το μέλος μετέχει σε μία
τουλάχιστον συνεδρίαση το μήνα, ανεξαρτήτως αριθμού συνεδριάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης