Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως η Κύπρου καταφέρνει να υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με τιμή κάτω της ονομαστικής αξίας…- Μια τακτική στα όρια των κανόνων των εποπτικών αρχών και ιδέα…για το μέλλον….

tags :
  Πως η Κύπρου καταφέρνει να υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με τιμή κάτω της ονομαστικής αξίας…- Μια τακτική στα όρια των κανόνων των εποπτικών αρχών και ιδέα…για το μέλλον….
(upd2)Μια ενδιαφέρουσα πρακτική και τακτική ακολούθησε η τράπεζα Κύπρου ώστε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας.
Μια πρακτική που κινείται στα όρια των κανόνων των εποπτικών αρχών και βεβαίως θα αξιολογηθεί και αν οι αρμόδιες αρχές εγκρίνουν ένα τέτοιο σχεδιασμό ίσως να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στο μέλλον. Αν δεν το εγκρίνουν θα ανακύψει θέμα προφανώς….

Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Η ονομαστική αξία της τράπεζας Κύπρου είναι 1 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου είναι 1 ευρώ ενώ η τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής 0,78 ευρώ. (Με βάση τις δωρεάν μετοχές η τιμή της μετοχής της Κύπρου μάλλον αναμένεται να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 0,50 και 0,70 ευρώ)
Η τράπεζα Κύπρου δεν επέλεξε να μειώσει την ονομαστική αξία άρα ουσιαστικά υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με τιμή που εμπεριέχει premium.
Θα ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα αν δεν υπήρχε και η παράμετρος των δωρεάν – χαριστικών μετοχών.
Με την κίνηση αυτή τεχνηέντως μειώνεται η τιμή της αύξησης κεφαλαίου εμμέσως πλην σαφώς σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας. Ως γνωστό ο νόμος απαγορεύει αυξήσεις κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας ωστόσο η Κύπρου με αυτό το περίεργο τρόπο επέλεξε μια μέθοδο που δίνει κίνητρο στον μέτοχο αλλά η απόφαση αυτή κινείται στα όρια των κανόνων των επιτροπών κεφαλαιαγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Θα έχει ενδιαφέρον να πάρουν θέση οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο και αν εγκριθεί αυτή η πρακτική πιθανότατα θα την ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες ή εταιρίθες….  
Ωστόσο δωρεάν μετοχές σημαίνει δαπάνη κεφαλαίου για την τράπεζα οι δωρεάν μετοχές σχετίζονται με συγκεκριμένη αξία στο μετοχικό κεφάλαιο και εδώ εγείρεται ένα θέμα η Κύπρου υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα παραχωρεί κεφάλαιο;

Πρόσφατα το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει τα εξής….

Η απόφαση της τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση έως 396 εκατ συν τα 600 εκατ που θα αναδιαρθρώσει από υποχρεωτικά μετατρέψιμα αξιόγραφα ήταν απόλυτα αναμενόμενη.
Τα πρόσφατα stress tests της EBA κατέληξαν ότι η Κύπρου χρειάζεται 1,472 δις ευρώ νέα κεφάλαια και ως εκ τούτου ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες για κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Κύπρου είναι 2 ειδών.
1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 396 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης (Rights) θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή.
Κάθε τρία Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε μία νέα συνήθη μετοχή ονομαστική αξίας 1 ευρώ  («Νέα Μετοχή») με τιμή διάθεσης 1 ευρώ  ανά Νέα Μετοχή. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν ως πλήρως πληρωμένες Χαριστικές Μετοχές (Βοnus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
2)Εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») ονομαστικής αξίας 1ευρώ  το κάθε ένα μέχρι 600 εκ. και προσφορά για Ανταλλαγή αποκλειστικά προς τους κατόχους ΜΑΕΚ. Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα δύνανται να ανταλλάξουν τα ΜΑΕΚ τους με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας. Τα ΥΜΟ θα λήγουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την έκδοσή τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο. Με τη λήξη του η Τράπεζα θα αποπληρώσει το κάθε ΥΜΟ με την έκδοση μίας Νέας Μετοχής που θα είναι πλήρως πληρωμένη. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε τρεις Νέες Μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ΥΜΟ.
Στις 30 Ιουνίου 2011 η Κύπρου  διατηρούσε ίδια κεφάλαια ύψους €3,7 δις και δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) 8,0% και 11,6% αντίστοιχα. Με την υλοποίηση του Σχεδίου στο σύνολό του, οι ενδεικτικοί δείκτες (pro forma) κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) στις 30 Ιουνίου 2011 υπολογίζονται σε 12,1% και 13,4% αντίστοιχα.

Τα 4 ερωτήματα
Ερώτημα 1ο  είναι επαρκής η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση;
Ερώτημα 2ο είναι ρεαλιστική η τιμή της αμκ;
Ερώτημα 3ο τιμή μετατροπής με βάση τις παρελθούσες ανακοινώσεις των αξιογράφων κεφαλαίου είναι ρεαλιστική;
Ερώτημα 4ο ποια είναι η άποψη της Κεντρικής Τράπεζας για τις δωρεάν bonus shares;

Απαντήσεις
Απάντηση 1ου ερωτήματος
Η EBA ανακοίνωσε ότι η Κύπρου χρειάζεται 1,472 δις ευρώ νέο κεφάλαιο ώστε να είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Η τράπεζα είχε αναφέρει ότι τα 1,472 δις ευρώ θα καλυφθούν από τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου ύψους 887 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1). Το  επιπλέον ποσό που απαιτείται είναι 585 εκατ. ευρώ,  που μπορεί να καλυφθεί μέσω ενίσχυσης κεφαλαίων από κέρδη της 12μηνης χρήσης που λήγει τον Ιούνιο του 2012 και άλλων ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Το καθαρό νέο κεφάλαιο θα είναι 396 εκατ ευρώ και εφόσον καλυφθεί ο στόχος τότε σε μεγάλο βαθμό θα καλύπτεται η κεφαλαιακή απαίτηση των 1,472 δις ευρώ μαζί με τα παλαιά αξιόγραφα.

Απάντηση 2ου ερωτήματος
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στο 1 ευρώ δεν είναι ρεαλιστική είναι πολύ υψηλή όταν η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,83 ευρώ χωρίς discount η αύξηση αλλά με premium.
Όμως η διαδικασία μεταβάλλεται καθώς μαζί με τα δικαιώματα θα δοθούν και bonus shares δηλαδή μια δωρεάν μετοχή για κάθε μια μετοχή της αύξησης κεφαλαίου.
Με την διαδικασία αυτή η τιμή της αύξησης καθίσταται πιο ορθολογική αλλά και πάλι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου παραμένει υψηλή τηρουμένης της συγκυρίας.

Απάντηση 3ου ερωτήματος
Οι τιμές μετατροπής εγείρουν διαχρονικά για την Κύπρου ένα ζήτημα αναντιστοιχίας πρόβλεψης και πραγματικότητας.
Εδώ και χρόνια έχει αναφερθεί ότι οι τιμές μετατροπής ήταν και παραμένουν πολύ υψηλές.
Στην νέα έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου παραμένει υψηλή η τιμή μετατροπής.
Για τις παρελθούσες τιμές μετατροπής δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά απλά εκτός πραγματικότητας.

Απάντηση 4ου ερωτήματος
Αν τα προηγούμενα ερωτήματα ήταν τεχνικά και ουσιαστικά το τελευταίο σχετίζεται με τους κανόνες λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς.
Κατά την άποψη μας είναι λάθος η διανομή δωρεάν μετοχών είναι λάθος μήνυμα σε αυτή την συγκυρία.
Προφανώς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχοντας χαμηλό δείκτη αντικειμενικότητας ενίοτε μπορεί να το ξεπεράσει.
Όμως η διανομή δωρεάν μετοχών αποτελεί λάθος μήνυμα.
Τι θα έπρεπε να είχε γίνει να μειωθεί η ονομαστική αξία και να μειωθεί η τιμή της αμκ και της τιμής μετατροπής.
Αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό. Συν τοις άλλοις δεν θα πληθωριστεί τόσο πολύ η μετοχή της Κύπρου….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης