Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναλύουμε τις φθηνές μικρομεσαίες του ΧΑ που έχουν προοπτικές αλλά δεν τις παρακολουθούν αναλυτές (Μέρος Α΄)

Αναλύουμε τις φθηνές μικρομεσαίες του ΧΑ που έχουν προοπτικές αλλά δεν τις παρακολουθούν αναλυτές (Μέρος Α΄)
Κάτω από 70 εκατ. ευρώ υπάρχουν τουλάχιστον 35 εταιρείες με καλά θεμελιώδη που δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα τιμών
Μπορεί να βρίσκονται στο περιθώριο και να μην κάνουν εύκολα πράξεις καθημερινά, διαθέτουν ωστόσο καλά θεμελιώδη και θα μπορούσαν να δουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αν η αγορά ξεφύγει από την απαξίωση και την αδιαφορία.
Αν δηλαδή επιστρέψουν επενδυτές, βελτιωθούν οι προοπτικές τις οικονομίας και ξεφύγουμε από την βαθιά ύφεση.
Ο λόγος για 35 τουλάχιστον μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ που τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν είναι καλά παρά την κρίση και ο ισολογισμός τους δικαιολογεί καλύτερη αποτίμηση.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και ο βαθμός συγκέντρωσης που σε πολλές εταιρείες το πλειοψηφικό πακέτο βρίσκεται συγκεντρωμένο σε λίγα χέρια και υπό προϋποθέσεις εύκολα θα μπορούσε η αποτίμηση να βελτιωθεί, χωρίς ιδιαίτερες «αντιδράσεις» όπως έχει γίνει ήδη σε κάποιες.
Για μερικές εταιρείες του ΧΑ η χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με τον ισολογισμό προβληματίζει, καθώς το ταμπλό αποτιμά την εταιρεία σε κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά ο ισολογισμός δεν δείχνει ότι υπάρχει τέτοιο σενάριο.
Το Bankingnews.gr ζήτησε από αναλυτή μεγάλης χρηματιστηριακής που ασχολείται με εταιρείες τέτοιου μεγέθους να ξεχωρίσει αυτές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές.
Σε αποτίμηση έως 70 εκατ. ευρώ οι εταιρείες που ξεχωρίζουν είναι 35.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις 17 και αύριο (Τρίτη 15 Νοεμβρίου) τις υπόλοιπες.
Μάλιστα από την ανάλυση δίνονται εκτιμήσεις για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, τις πωλήσεις καθώς και τα εκτιμώμενα p/e των εταιρειών.
Ξεκινώντας βάσει κεφαλαιοποίησης και από την μεγαλύτερη στην μικρότερη, πάντα κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ η πρώτη εταιρεία είναι η Κυριακίδης.
Πρόκειται για μία μετοχή που έχει καταγράψει τεράστια άνοδο από τα χαμηλά αλλά τα ολοένα και βελτιούμενα αποτελέσματα την καθιστούν ακόμα και μετά από τέτοια άνοδο φθηνή.
Η μετοχή διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2015 10,3 φορές και η εκτίμηση είναι ότι το 2016 θα βελτιωθεί περαιτέρω η κερδοφορία από τα 6,7 εκατ. ευρώ στα 7,7 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το p/e να είναι στις 9 φορές.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα έχει χαμηλό p/bv (0,51 φορές) είχε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ το 2015 που στην αποτίμηση των 65 εκατ. ευρώ δεν δίνουν χαμηλό p/e ενώ για το 2016 αναμένονται ζημιές.
Η Quest που σύντομα θα επιστρέψει σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους αναμένεται να έχει κέρδη 9 εκατ. ευρώ το 2016 που δίνουν p/e 7,2 ενώ ο δείκτης p/bv είναι μόλις στις 0,4 φορές.
Χαμηλή αποτίμηση καλή μερισματική απόδοση, ισχυρός ισολογισμός και bonus η επιστροφή κεφαλαίου.
Η Καράτζης αποτελεί επίσης μία πολύ καλή επενδυτική επιλογή.
Στην αποτίμηση των 56 εκατ. ευρώ παίζει με p/e 9,9 φορές για το 2015 και 8,6 φορές για το 2016 αφού εκτιμάται ότι θα έχει καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ο δείκτης p/bv είναι στις 0,53 φορές.
Η Τεχνική Ολυμπιακή με ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ το 2015 και εκτιμώμενη μείωση στα 7 εκατ. ευρώ έχει εξαιρετικά χαμηλό p/bv (0,12x).
Στην αποτίμηση των 32 εκατ. ευρώ προφανώς η αποτίμηση του Porto Karras μάλλον αδικείται.
Η Flexopack εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα κέρδη της στα 4,8 εκατ. ευρώ και στην αποτίμηση των 30 εκατ. ευρώ περίπου το p/e θα είναι και πάλι μονοψήφιο και κάτω από 7 φορές, ενώ στις 0,6 φορές είναι ο δείκτης p/bv.
Η Πετρόπουλος εκτιμάται ότι θα παίζει με p/e 10,2 φορές ήτοι θα δημοσιεύσει 2,8 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και διαπραγματεύεται 0,9 φορές τα ίδια κεφάλαια.
Η Λούλης δεν έχει ελκυστικό p/e και με διπλασιασμό κερδών το 2016 θα είναι στις 23,5 φορές αλλά ο δείκτης p/bv είναι στις 0,32 φορές και επίσης διαπραγματεύεται 0,26 φορές τις εκτιμώμενες πωλήσεις του 2016.
Η Mermeren με αποτίμηση 25,8 εκατ. ευρώ θα έχει σημαντική μείωση κερδοφορίας το 2016 από 4,9 εκατ. ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ που αυξάνει το p/e στις 12,9 φορές.
Η Έλτον εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα κέρδη στα 3,7 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ και άρα παίζει με p/e 6,4 φορές και p/bv  0,47 φορές.
Αποτιμάται μόλις στα 23,5 εκατ. ευρώ άρα η αποτίμηση ως προς τις εκτιμώμενες πωλήσεις είναι στις 0,2 φορές.
Η Nexans μετά την αύξηση κεφαλαίου ισχυροποιήθηκε περαιτέρω και συγκεντρώθηκε σημαντικά το μετοχολόγιο.
Αναμένεται να έχει μηδενική κερδοφορία, αλλά έχει μηδενικές σχεδόν υποχρεώσεις και p/bv 0,53 φορές.
Η Elinoil αναμένεται να έχει μείωση κερδών στα 3,2 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ και άρα p/e μόλις 6,7 φορές και p/bv 0,46 φορές.
Σημειώνεται πως η μερισματική απόδοση είναι στο 17,7%.
Η Ελτράκ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την κερδοφορία της, ήτοι στα 2,9 εκατ. ευρώ και άρα θα παίζει με p/e 7 φορές και p/bv 0,31 φορές.
Η Κανάκης θα έχει κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ άρα p/e 8,6 φορές και p/bv 1,02 φορές σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή.
Η Έλαστρον από ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 2 εκατ. ευρώ άρα θα παίζει με p/e 5,7 φορές ενώ εξαιρετικά χαμηλός είναι ο δείκτης p/bv που είναι στις 0,18x.
Η Ιντεάλ θα διατηρήσει τα κέρδη του 1 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 11,2 φορές και p/bv 0,66x.
Τέλος η Inform Lykos με αποτίμηση 10 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι από ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει κέρδη 800 χιλ. ευρώ και άρα θα βελτιωθεί ο πολλαπλασιαστής κερδών στις 12,7 φορές ενώ ο διαπραγματεύεται τα ίδια κεφάλαια μόλις στις 0,2 φορές.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης