Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίνεται το μέλλον των κυπριακών τραπεζών…θα παραμείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν; – Έκτακτη συνάντηση της Κυπριακής Ένωσης τραπεζών που θα αξιολογήσει το νέο νόμο για κρατική βοήθεια…

  Κρίνεται το μέλλον των κυπριακών τραπεζών…θα παραμείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν; – Έκτακτη συνάντηση της Κυπριακής Ένωσης τραπεζών που θα αξιολογήσει το νέο νόμο για κρατική βοήθεια…
Κρίνεται το μέλλον των κυπριακών τραπεζών για το αν θα παραμείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το νομοσχέδιο που έχει φέρει για διαβούλευση η κυπριακή κυβέρνηση και το οποίο προσδιορίζει πότε μπορεί να στηρίξει κεφαλαιακά τις κυπριακές τράπεζες προκαλεί μεγάλη ένταση στους κύπριους τραπεζίτες.

Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει επιτρέποντας στο κυπριακό κράτος ακόμη και με την παροχή εγγυήσεων να ελέγχει τις τράπεζες τότε αυτό θα αποτελέσει απαρχή κρατικοποίησης των τραπεζών.
Αν το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση αλλάξει και δώσει κίνητρα στους μετόχους να αντλήσουν κεφάλαια και αν απαιτηθούν περισσότερα να προστρέξουν και στο κυπριακό κράτος με όρους ρεαλιστικούς τότε οι διοικήσεις θα αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές και δεν θα απέκλειαν το κράτος να καταστεί μέτοχος μειοψηφίας.
Τραπεζική πηγή αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα διαφανεί αν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει ιδιωτικό ή θα κρατικοποιηθεί.
Οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται πάνω από 1,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια και το ερώτημα είναι ποιος θα επενδύσει 1,5 δις ευρώ;
Κάποιες τράπεζες έχουν κάνει προεργασία με στόχο να αντλήσουν κεφάλαια και να στηρίξουν τις τράπεζες τους αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν αν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν είναι χαμηλότερα των προσδοκιών να προστρέξουν και στο κυπριακό κράτος.
Οι ζυμώσεις μεταξύ των κυπρίων τραπεζιτών είναι συνεχείς και εκτάκτως πραγματοποιείται συνάντηση της Κυπριακής ένωσης τραπεζιτών με στόχο να αξιολογήσει την τρέχουσα πραγματικότητα και να λάβει αποφάσεις ίσως με την δημιουργία κοινού μετώπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης