Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Από Σεπτέμβριο περιμένουν αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ στελέχη της αγοράς – Αγανάκτηση από την απαξίωση

Από Σεπτέμβριο περιμένουν αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ στελέχη της αγοράς – Αγανάκτηση από την απαξίωση
Να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση για το χρηματιστήριο προκειμένου να προσελκύσει ξανά επενδυτές και να γίνει εργαλείο για τις επιχειρήσεις
Κανένα ενδιαφέρον για μετοχές δεν εντοπίζουν τα στελέχη της αγοράς που βλέπουν τις μέρες να περνάνε χωρίς διαφοροποίηση σκηνικού και φυγή από τη συσσώρευση με παράλληλη βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Η αγορά περιμένει πλέον τις εξελίξεις αναφορικά με την αξιολόγηση και μπορεί στο εσωτερικό να υπάρχει ευφορία και εκτίμηση για γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, τα στελέχη της αγοράς όμως περιμένουν τι θα πει και η άλλη πλευρά, αυτή των δανειστών.
Το καλό σενάριο για το ΧΑ σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, θα είναι να κλείσει η αξιολόγηση σχετικά γρήγορα και να υπάρξει και μια λύση για το χρέος.
Ο κ.Τζάνας σημειώνει πως τώρα το παλιό χρέος έχει διάρκεια 16,67 έτη που είναι σχετικά μικρό διάστημα και θα ήταν θετικό αν υπήρχε τουλάχιστον ένας διπλασιασμός, αφού πλέον η μείωση μέσω κουρέματος της ονομαστικής αξίας έχει απομακρυνθεί.
Μία πρώτη εικόνα για το πόσο έχουν προχωρήσει τα ανοικτά θέματα θα έχουν οι επενδυτές και τα στελέχη της αγοράς στις 29 Αυγούστου που θα γίνει συνεδρίαση του EuroWorking Group με συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη και Moscovici.
Στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup και η αγορά θα λάβει μηνύματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το ενδεχόμενο να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%.
Τα στελέχη της αγοράς πάντως δηλώνουν απογοητευμένα από την πορεία της εγχώριας αγοράς και την πρωτοφανή απαξίωση του χρηματιστηρίου.
Βλέπουν πως με αυτούς τους τζίρους δεν πρόκειται να επιβιώσουν όλες οι χρηματιστηριακές, ενώ δεν βλέπουν και μέλλον για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Εισαγωγές νέων εταιρειών δεν γίνονται, αυξήσεις κεφαλαίου δεν πραγματοποιούνται, θεσμική κοινότητα δεν υπάρχει, εγχώριοι επενδυτές δεν υπάρχουν και γενικότερα σημειώνουν πως πρέπει κάτι να γίνει για να εμπλουτιστεί το μίγμα.
Έχει φτάσει αναφέρουν η «ώρα μηδέν» για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να συζητηθούν όλα από μηδενική βάση.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως από την «τζογοκατάσταση» του 1999 περάσαμε στο άλλο άκρο, στην πλήρη απαξίωση και αδιαφορία.
Μία επικοινωνιακή κίνηση για αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφέρουν πως δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά αυτό θα ήταν το λιγότερο.
Την ώρα που οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις και τα παλιά δάνεια έχουν υψηλά επιτόκια, το ΧΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης φθηνού χρήματος, κάτι που θα βοηθούσε πολλούς ισολογισμούς στο να βελτιώσουν την εικόνα τους αλλά και στις επιχειρήσεις να ελαφρύνουν από τον βραχνά των δανείων, την έλλειψη ρευστότητας και τη δραματική μείωση της καθαρής θέσης από τις συνεχόμενες ζημιές.
Παράλληλα θα βελτίωνε και τα έσοδα των χρηματιστηριακών εταιρειών και του ίδιου του χρηματιστηρίου.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης