Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΗSBC: Εάν το ευρώ καταρρεύσει θα υπάρξει νέα διεθνής κρίση - Όλοι θα υποφέρουν το ίδιο - Βερολίνο και Παρίσι να βρουν λύση τώρα!

ΗSBC: Εάν το ευρώ καταρρεύσει θα υπάρξει νέα διεθνής κρίση - Όλοι θα υποφέρουν το ίδιο - Βερολίνο και Παρίσι να βρουν λύση τώρα!
"Το μέλλον του ευρώ κρίνει το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Η υγεία της παγκόσμιας οικονομάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιβίωση του ευρώ. Εάν το ευρωπαϊκό νόμισμα οδηγηθεί στην κατάρρευση, τότε το ξέσπασμα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης... μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης θα είναι γεγονός". Τα ανωτέρω επισημαίνουν στην τελευταία 5σελιδη έκθεσή τους με τίτλο "Euro meltdown would pave the way for another Great Depression" οι αναλυτές της ΗSBC.
Η δημιουργία του ευρώ αποτέλεσε καταλύτη για τη σύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας. Ξαφνικά οι Γερμανοί μπορούν να επενδύουν στην Ιταλία, οι Ισπανοί στη Γαλλία, οι Βέλγοι στην Πορτογαλία. Ξαφνικά τα εθνικά όρια - τα οποία και προσέδιδαν περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες - ξεπεράστηκαν.
Η εμφάνιση του ευρωπαϊκού νομίσματος οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση, ωστόσο σε μια ασταθή μορφή παγκοσμιοποίησης, καθώς η αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων έφερε στο προσκήνιο σημαντικές ανισορροπίες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τα ελλείμματα ή πλεονάσματα των ευρωπαϊκών χωρών με όρους ανταγωνιστικότητας αποτελούν τη λανθασμένη προσέγγιση. Στην πραγματικότητα, πλεονάσματα και ελλείμματα αποτελούν κατά κύριο λόγο μια ιστορία ισορροπίας μεταξύ μιας στρατηγικής εξοικόνομησης και επενδύσεων. Στην αληθινή ζωή ωστόσο οι ανωτέρω αποφάσεις καθορίζονται από το πως αποτιμούνται οι εξελίξεις στις αγορές.
Κατά την HSBC, στο πέρασμα του χρόνου οι Γερμανοί έχουν δανείσει περισσότερα από όσα έχουν δανειστεί χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Εάν οι δανειστές επιλέξουν να αυξήσουν το δανεισμό τους, ωθώντας τους δανειολήπτες να δανειστούν περισσότερα, τότε τα επιτόκια δανεισμού πρέπει να υποχωρήσουν. Εάν αντίθετα, οι δανειολήπτες πιέσουν τους δανειστές να δανείσουν περισσότερα, τότε τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Στην τρέχουσα συγκυρία, αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι λόγω της απουσίας πολιτικής φύσεως σύνδεσης μεταξύ χρεωμένων χωρών και πιστωτών τους, το ευρώ δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και για το λόγο αυτό θεωρούν αναπόφευκτη την κατάρρευσή του. Και με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην προώθηση της διαδικασίας αυτής. Πως; "Ξεφορτώνονται" ιταλικά ομόλογα, ενώ αντίθετα αγοράζουν τα αντίστοιχα γερμανικά, αποδεικνύοντας ότι στην μετά του ευρώ πιθανή εποχή, το νέο ιταλικό νόμισμα θα υποχωρούσε έναντι του αντίστοιχου νέου γερμανικού νομίσματος.
"Σκεφτείτε τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν σε μια πειστική λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Σκεφτείτε πόσο θα αυξηθούν τα στοιχήματα για την κατάρρευση του ευρώ και πόσο θα υποχωρήσει το ενιαίο νόμισμα. Μετά τι είδους χρηματοοπικονομικό σύστημα θα υπάρχει;" διερωτάται η HSBC.
Και συνεχίζει: Εάν το ευρώ πάψει να υπάρχει, πόσο και πως θα αποτιμάται ένα ιταλικό ομόλογο εκδιδόμενο σε ευρώ;
Σύμφωνα με την HSBC, εάν οι Ευρωπαίοι δεν καταλήξουν σε μια συντονισμένη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους η οικονομική αναρχία θα είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μάλιστα αυτή η αναρχία θα ωθήσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα διεθνή κρίση.
Το μήνυμα του οίκου είναι σαφές: Αυτό που απαιτείται είναι μια λύση. Μια λύση συλλογικών ευθυνών, χωρίς οι Βόρειοι δανειστές να επιρρίπτουν ευθύνες στους Νότιους δανειολήπτες. Αυτή είναι μια πλήρως εσφαλμένη στρατηγική. "Οι Βόρειοι δανειστές θα υποφέρουν το ίδιο με τους Νότιους δανειολήπτες αν το ευρώ καταρρεύσει. Όσο πιο σύντομα το αντιληφθούν, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας", σχολιάζει η HSBC, απευθύνοντας συγχρόνως έκκληση προς Βερολίνο και Παρίσι να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο και να αναζητήσουν λύση. "Είναι προτιμότερο να αναλαμβάνει κάποιος πολιτικά ρίσκα παρά να βρίσκεται αντιμέτωπος με πελώρια οικονομική αποτυχία", καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης