Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

HSBC: Πάνω από 100 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με ελληνικό haircut στο 70%, πορτογαλικό στο 40% και στόχο για τον Core Tier 1 στο 10%

HSBC: Πάνω από 100 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με ελληνικό haircut στο 70%, πορτογαλικό στο 40% και στόχο για τον Core Tier 1 στο 10%
Τις επιπτώσεις που θα υποστούν τα κεφάλαια των τραπεζών σε περίπτωση haircut στα ευρωπαϊκά ομόλογα και διατηρώντας τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ εξετάζει η HSBC στην 8σέλιδη νέα έκθεση της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (European Banks). Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος είναι δυνατόν να χρειαστεί περί τα 98 δις. ευρώ νέα κεφάλαια.
Η HSBC χρησιμοποίησε δύο σενάρια υπό τα οποία εντόπισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έτσι ώστε να φτάνει ο δείκτης core tier 1 στο 10%. Πιο συγκεκριμένα:
-Στο πρώτο σενάριο έλαβε υπόψιν της τις εκτιμήσεις του 2013 για το μέγεθος του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό (RWA). Σ’ αυτήν την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα είναι στα 98 δις. ευρώ.
-Στο δεύτερο σενάριο έλαβε υπόψιν της τις εκτιμήσεις του 2013 για το μέγεθος του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό (RWA) αυξημένες κατά 15%. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα είναι στα 192 δις. ευρώ.
Το haircut που επιβάλει στα σενάρια της η HSBC είναι τα εξής:
Ελλάδα: 70%
Πορτογαλία: 40%
Ιρλανδία: 17%
Ισπανία: 16%
Ιταλία: 12%
Βέλγιο: 4%
Οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. Υπό το πρώτο σενάριο οι ελβετικές και οι βρετανικές θα είναι αυτές που δεν θα χρειαστούν καθόλου κεφάλαια, ενώ οι γαλλικές θα χρειαστούν λίγο περισσότερα από 10 δις. ευρώ με βάση το πρώτο σενάριο και περίπου 35 δις. ευρώ με βάση το δεύτερο σενάριο.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 17 δις. ευρώ υπό το πρώτο σενάριο και λίγο πάνω από 20 δις. ευρώ υπό το δεύτερο σενάριο. Αντίθετα, οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 26 δις. ευρώ και 20 δις. ευρώ αντίστοιχα στο πρώτο σενάριο, και περίπου 45 δις. ευρώ και 40 δις. ευρώ αντίστοιχα στο δεύτερο σενάριο.
Με βάση το πρώτο σενάριο ελκυστικές για την HSBC θα είναι οι μετοχές των Lloyds, Credit Agricole, BNP Paribas, Societe Generale και Barclays ενώ μη ελκυστικές θεωρεί τις Credit Suisse, Santander, BBVA, Standard Chartered και Deutsche Bank.
Με βάση το δεύτερο σενάριο ελκυστικές για την HSBC θα είναι οι μετοχές των Lloyds, Credit Agricole, BNP Paribas και Barclays ενώ μη ελκυστικές θεωρεί τις Credit Suisse, Santander, BBVA, Standard Chartered και Julius Baer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης