Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ποια χαρτιά και σε ποια επίπεδα είναι διατεθειμένο να παρέμβει το «ιππικό» στους μικρούς του ΧΑ

Σε ποια χαρτιά και σε ποια επίπεδα είναι διατεθειμένο να παρέμβει το «ιππικό» στους μικρούς του ΧΑ
Που μπαίνουν εντολές στήριξης και ποιες μετοχές δεν έχουν καθόλου αγοραστές στο ταμπλό
Δεν είναι κρυφό πλέον πως τα περισσότερα «χαρτιά» έχουν κάποιον να τα «προσέχει».
Μπορεί να μην είναι marker maker με τη βούλα από το ΧΑ, είναι όμως κάποιος που προσέχει τις εντολές που μπαίνουν και προσπαθεί να δίνει στη μετοχή κάτι που να παραπέμπει σε καλή συμπεριφορά.
Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς.
Συνήθως κουμάντο κάνουν τα λεφτά και αν ο επιχειρηματίας είναι γαλαντόμος τότε μπορεί να γίνουν θαύματα.
Επειδή όμως στις μέρες μας τα θαύματα σπανίζουν, οι περισσότεροι προσπαθούν απλά να μην σχολιαστούν αρνητικά από τους άλλους συμμετέχοντες.
Κάποτε έλεγαν «ότι υπάρχει πωλητής που ρίχνει τη μετοχή αλλά παρενέβη το… ιππικό και δεν την άφησε να κατρακυλήσει».
Σήμερα, με την εμπορευσιμότητα να είναι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, τους επενδυτές να απέχουν και τους επιχειρηματίες να έχουν δεκάδες άλλα προβλήματα, αυτοί που προσέχουν τα χαρτιά, προσέχουν κυρίως τα λεφτά τους.
Έτσι υπάρχουν χαοτικές αποστάσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών και η προσφορά πολλές φορές δεν μπορεί να απορροφηθεί.
Υπάρχουν εντολές αγοράς σε πολλές μετοχές αλλά το συμπέρασμα που βγαίνει από την ανάλυση αυτών των εντολών είναι ότι έχουν μπει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στην ουσία λένε στους πωλητές πως αν θέλετε να δώσετε τα χαρτιά σας θα το κάνετε στο limit down.
Για παράδειγμα είδαμε στην Μινέρβα να θέλουν να αγοράσουν 4 χιλ. τεμάχια στο -9%, στην Κρέτα Φαρμς 20 χιλ. τεμάχια στο -20% και στον Δρομέα στο -15% 5 χιλ. τεμάχια.
Είδαμε αγοραστές στην Ξυλεμπορία στο -5% και να ζητάνε περίπου 7 χιλ. τεμάχια.
Στην Κρι-Κρι οι αγοραστές ζητούσαν 15 χιλ. τεμάχια στο -4,5%, ενώ στην Επίλεκτος γίνονται πραγματικές μάχες επί τρεις συνεδριάσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γιατί εκεί βγαίνουν οι αγοραστές.
Στην Βιοσώλ στο -20% ήταν κάποιοι διατεθειμένοι να αγοράσουν 20 χιλ. τεμάχια και στην Σελόντα στο -9,8% ζητούσαν 7 χιλ. τεμάχια.
Στην AS Company ήθελαν την περασμένη Πέμπτη να αγοράσουν 9 χιλ. τεμάχια στο -9,7% αλλά την Παρασκευή πουλούσαν στο +4% 23 χιλ. τεμάχια και οι αγοραστές ήταν άφαντοι.
Στην Πλαστικά Θράκης στο -3% έβγαινε καλή στήριξη, ενώ στην Kleemann καθημερινά υπάρχουν εντολές αγοράς από το -6% περίπου και χαμηλότερα.
Οι αγοραστές ζητάνε πολλά κομμάτια αλλά δεν υπάρχουν πωλητές σε εκείνα τα επίπεδα.
Στην Profile ζητούσαν στο -5% 2,5 χιλ. τεμάχια και στην ΕΚΤΕΡ υπήρχαν εντολές αγοράς 1.000 τεμαχίων από το -6% έως το -8%.
Στην Reds στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης ζητούσαν να αγοράσουν στα 0,30 ευρώ 126 χιλ. τεμάχια και υπήρχαν καλές εντολές και την Παρασκευή.
Τέλος στην ΓΕΒΚΑ στήριξη έδιναν εντολές από το -5% και κάτω αλλά χαρακτηρίζονταν μέτριες.
Ωστόσο, οι εντολές στήριξης δεν είναι σε όλες τις μετοχές καθημερινή πρακτική.
Υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου δεκάδες μετοχές δεν έχουν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ούτε μία εντολή αγοράς.
Μετοχές εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους με τους πωλητές να προσπαθούν καθημερινά να πουλήσουν κάποια κομμάτια αλλά με τους αγοραστές να απέχουν πραγματικά.
Την περασμένη Παρασκευή για παράδειγμα μία ώρα σχεδόν πριν το κλείσιμο και μεταξύ άλλων στις Σπύρου, Λανακάμ, Βιοκαρπέτ, Κεπενού, Έλαστρον, Βογιατζόγλου, Μουζάκης, Αττικές Εκδόσεις, Κτήμα Λαζαρίδη, Μαθιός Πυρίμαχα, Ιντερτέκ, Νάκας, Μπήτρος, Ελγέκα Flexopack δεν υπήρχε εντολή αγοράς.
Κάπως έτσι γράφεται μία ακόμα σελίδα στην ιστορία της απαξίωσης δεκάδων εισηγμένων εταιρειών.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης