Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αγορές ιδίων μετοχών και μερικά εύλογα ερωτήματα που θέτουν στελέχη της αγοράς

Οι αγορές ιδίων μετοχών και μερικά εύλογα ερωτήματα που θέτουν στελέχη της αγοράς
Εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους γίνονται και άρα τους μετόχους ή μήπως και βοηθούν κάποιους να πουλήσουν ευκολότερα
Προβληματισμένα εμφανίζονται κάποια στελέχη της αγοράς με τον επιθετικό ρυθμό που αγοράζουν ίδιες μετοχές ορισμένες εισηγμένες, ενώ δεν παραλείπουν να συνδέσουν τις ανακοινώσεις των αγορών ιδίων μετοχών με ανακοινώσεις για πωλήσεις μετοχών βασικών μετόχων.
Σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα σημειώνουν πως υπάρχει εταιρεία όπου αγοράζει καθημερινά δικές της μετοχές σε όποια τιμή στο ταμπλό, είτε ενισχύεται σημαντικά η μετοχή είτε υποχωρεί.
Αναφέρουν πως μέσα σε διάστημα 3 μηνών έχει αγοράσει το 3% του μετοχικού κεφαλαίου.
Είναι ανάγκη να γίνουν σε τόσο σύντομο διάστημα οι αγορές και μήπως προσφέρουν τη δυνατότητα σε περιόδους μεγάλων πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε κάποιοι να ρευστοποιήσουν πιο εύκολα τις θέσεις τους;
Άλλη περίπτωση είναι εταιρεία να κάνει αγορές με την μετοχή να έχει καταγράψει τεράστια άνοδο και να βρίσκεται σε ιστορικά πενταετίας.
Επιπλέον, ενώ η εταιρεία εμφανίσει εξαιρετική κερδοφορία και υγιή εικόνα ισολογισμού, η αποτίμηση θεωρείται τουλάχιστον γεμάτη.
Άλλη εταιρεία χωρίς να διαθέτει καλά θεμελιώδη τρέχει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Ακόμη πιο παράξενο γίνεται το θέμα στην περίπτωση όπου η εταιρεία κάνει αγορές ιδίων και οι βασικοί μέτοχοι εμφανίζονται πωλητές και βάσει ανακοινώσεων η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια για να αναπτύξει συγκεκριμένο project.
Πιο αναλυτικά, πρόσφατα ξεκίνησε η Σαράντης να αγοράζει δικές της μετοχές με κάποιες από αυτές να αγοράζονται σχεδόν στα 9 ευρώ που είναι υψηλό πενταετίας για τη μετοχή.
Μάλιστα πρόεδρος και αντιπρόεδρος ανακοίνωσαν πωλήσεις μετοχών στην τιμή των 8,90 ευρώ.
Η εταιρεία εμφανίζει πολύ καλή κερδοφορία, είναι από τις λίγες που κάνει εκτιμήσεις και τις τηρεί και έχει καλό ισολογισμό.
Επιπλέον έχει σημειώσει πως σκοπός του προγράμματος είναι η εξυπηρέτηση των εκάστοτε επιτρεπομένων εκ της ισχύουσας νομοθεσίας σκοπών και χρήσεων, οι οποίοι σήμερα περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις μειώσεως του μετοχικού κεφαλαίου, εκπλήρωσης υποχρεώσεων που απορρέουν είτε από μετατρέψιμους χρεωστικούς τίτλους είτε από προγράμματα διάθεσης μετοχών σε εργαζομένους,  καθώς και για σκοπούς μελλοντικής απόκτησης μετοχών άλλης εταιρείας.
Η ΕΧΑΕ αγοράζει δεκάδες χιλιάδες μετοχές καθημερινά, με κάποιες να έχουν γίνει με μέση τιμή 5,45 ευρώ την ώρα που το υψηλό τρέχοντος έτους είναι στα 5,56 ευρώ, ενώ έχουν γίνει αγορές και κάτω από τα 4 ευρώ.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει αγοράσει πάνω από το 3% του μετοχικού κεφαλαίου.
Διαθέτει καλή εικόνα ισολογισμού, υψηλή ρευστότητα, καλές ταμειακές ροές, αλλά είχε το 2015 και αναμένεται να έχει και φέτος χαμηλή κερδοφορία και επομένως υψηλό p/e.
Λόγω ρευστότητας ίσως θα μπορούσε και να αγοράζει φθηνές μετοχές του ΧΑ από τον δείκτη θεμελιωδών μεγεθών δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις καλές εταιρείες, σημειώνουν κάποιοι αναλυτές.
Μία ακόμα περίπτωση είναι αυτή της Lamda Dev. όπου μάλιστα ενώ γίνονται καθημερινές αγορές, ανακοινώθηκε μεγάλη πώληση μετοχών από ξένο βασικό μέτοχο.
Επιπλέον η εταιρεία έχει να τρέξει το project του «Ελληνικού», να καταβάλει το τίμημα στο ελληνικό δημόσιο και επομένως χρειάζεται κεφάλαια.
Ακόμα πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί πως ακριβώς θα βρεθούν τα κεφάλαια και αν θα είναι για παράδειγμα δανεισμός, αύξηση κεφαλαίου ή εισφορά.   
Ίσως θα έπρεπε να γίνεται πιο συνετή διαχείριση και αν περίσσευαν όντως τα κεφάλαια ας τα επέστρεφαν όλα στους μετόχους και να αποφασίσουν αυτοί που θα επενδύσουν ή αν θέλουν να «επενδύσουν» αξιοποιώντας τη ρευστότητα, ας ρίξουν και μια ματιά σε μετοχές που είναι πάμφθηνες και παράγουν κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση της τελευταίας εξαετίας.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης