Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σχέδιο κεφαλαιακής διάσωσης της ΑΤΕ εξετάζει το ελληνικό δημόσιο, θα επενδύσει σε νέα αμκ 300-350 εκατ για να επιτευχθεί το όριο του 8% και μετά ΤΧΣ – Δεν αποκλείεται έξοδος από το ΧΑ…ενώ δεν εγγυώνται νέα αύξηση οι τράπεζες

tags :
     Σχέδιο κεφαλαιακής διάσωσης της ΑΤΕ εξετάζει το ελληνικό δημόσιο, θα επενδύσει σε νέα αμκ 300-350 εκατ για να επιτευχθεί το όριο του 8% και μετά ΤΧΣ – Δεν αποκλείεται έξοδος από το ΧΑ…ενώ δεν εγγυώνται νέα αύξηση οι τράπεζες
(upd)Λύση ημίμετρο μελετά  ο βασικός μέτοχος της ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 89,7% ώστε να διευθετήσει το μείζον κεφαλαιακό ζήτημα της ανεπαρκούς κεφαλαιακά τράπεζας.
Η ΑΤΕ έμεινε χωρίς κεφάλαια κατ΄ ουσία μετά την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατάρρευσαν με το core tier 1 στο 4,3% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5,7%. H TτΕ ζητάει Core tier 1 στο 10% άρα η τράπεζα χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 700 εκατ με 1  δις ευρώ.

Με βάση πηγή στο υπουργείο Οικονομικών η μόνη λύση που μπορεί να εξεταστεί αυτή την περίοδο είναι το  ελληνικό δημόσιο να μπορεί να συγκεντρώσει από τα ευρώ που δεν του περισσεύουν 300 -350 εκατ ευρώ ώστε η τράπεζα να επιτύχει τον ελάχιστον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8% έτσι ώστε να μπορεί να κάνει χρήση και του ELA από την ΤτΕ.
Με τα κεφάλαια αυτά τα οποία θα συγκεντρωθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου το ελληνικό δημόσιο θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής του πάνω δηλαδή από το 89,7%.
Πηγή στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι μπορεί να τεθεί και θέμα εξόδου της μετοχής από το ΧΑ αλλά ίσως ακόμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην είναι της παρούσης.
Η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις παρελθούσες παραδοχές.
Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε ως εγγυητής στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου λόγω της συγκυρίας είναι προφανές ότι δύσκολα τράπεζες θα αποδεχθούν να αναλάβουν ως εγγυητές αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Ως εκ τούτου στην νέα αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει μόνο το ελληνικό δημόσιο το οποίο αντιμετωπίζει πλέον την ΑΤΕ ως μεγάλο βάρος.
Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου οι τράπεζες κατέχουν το 7,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ και αναζητούν τρόπους πλήρους απεμπλοκής τους. Δεσμεύονται από την διαδικασία των αμκ π.χ. διακράτηση μετοχών…αλλά όπως τονίζει το ίδιο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος «αν μπορούσαμε να πουλήσουμε τις μετοχές θα το πράτταμε»
Και ενώ αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιο κεφαλαιακής διάσωσης της ΑΤΕ τα 300-350 εκατ δεν φθάνουν να αντιμετωπίσουν τις νέες κεφαλαιακές προκλήσεις της τράπεζας. Νέο haircut, Blackrock θα υποχρεώσουν την ΑΤΕ σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Με δεδομένο ότι το κράτος δεν έχει κεφάλαια επεξεργάζονται μια φόρμουλα ώστε μετά την αύξηση η ΑΤΕ να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το καταστατικό του Ταμείου ορίζει ότι κρατικές τράπεζες πρέπει να στηρίζονται από το κράτος κεφαλαιακά και όχι από το ΤΧΣ  αλλά ίσως υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις.
Η ΑΤΕ βιάστηκε να επιστρέψει τις προνομιούχες μετοχές των 675 εκατ τις οποίες τώρα χρειάζεται 100%.

Η μετοχική σύνθεση της ΑΤΕ Bank

Ελληνικό δημόσιο 89,7%
Τράπεζες 7,8%
Μικρομέτοχοι 1,6%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης