Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αν πουληθεί ποσοστό του ΟΤΕ στα 9 ευρώ θα είναι σίγουρα ξεπούλημα και όχι αξιοποίηση

Αν πουληθεί ποσοστό του ΟΤΕ στα 9 ευρώ θα είναι σίγουρα ξεπούλημα και όχι αξιοποίηση
Γιατί το τίμημα των 7,99 ευρώ που έγινε το 2011 είναι καλύτερο συγκριτικά με το τίμημα των 9 ευρώ σήμερα
Με τον ΟΤΕ να βρίσκεται πέριξ των 9 ευρώ και συγκεκριμένα να έχει κλείσει την Παρασκευή 10 Ιουνίου στα 8,80 ευρώ, αλλά και να μην έχει δει για το 2016 τιμή πάνω από 9,71 ευρώ, ένα τίμημα κοντά στα 9 ευρώ δεν είναι αξιοποίηση, όπως σίγουρα επιθυμεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ της πώλησης που έγινε το 2011 στα 7,99 ευρώ ή πόσο μάλλον της πώλησης στα 25 ευρώ το 2008, με τη σημερινή εικόνα του Οργανισμού και τα 9 ευρώ που ακούγεται στην αγορά ως τιμή για το πακέτο που έχει το ελληνικό δημόσιο.
Πρόσφατα η BoA/Merrill Lynch έδωσε σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 12 ευρώ σημειώνοντας πως τα δύσκολα τελείωσαν.
Η Eurobank Equities έχει δώσει επίσης σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 11,7 ευρώ, ενώ η Morgan Stanley έχει δώσει σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και τιμή στόχο τα 12,50 ευρώ.
Δεν είναι πάντως μόνο οι εκτιμήσεις των αναλυτών που δίνουν δίκαιες τιμές πολύ μεγαλύτερες από την τρέχουσα ή την εκτιμώμενη τιμή διάθεσης του πακέτου.
Έχουν ιδιαίτερη σημασία τα σχόλια αρκετών αναλυτών που λένε πως τα δύσκολα πέρασαν, ενώ το 2011 που πουλήθηκε στα 7,99 ευρώ τα δύσκολα μόλις άρχιζαν.
Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία να δει κάποιος τα θεμελιώδη τότε και σήμερα.
Αν για παράδειγμα πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης τους ισολογισμούς του 2011 και του 2015, υπάρχει τεράστια διαφορά.
Η βελτίωση του ισολογισμού είναι τεράστια, εξέλιξη που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως θετικά από τους αναλυτές.
Το 2011 είχε καθαρή θέση 1,38 δις. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 7,33 δισ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές σχεδόν 4,9 δισ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 683 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός δηλαδή ήταν περίπου στα 4,2 δισ. ευρώ και τα κέρδη του Οργανισμού είχαν διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ.      
Στο τέλος του 2015 είχε καθαρή θέση 2,25 δις. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 4,85 δις. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 2,2 δις. ευρώ περίπου και ταμειακά διαθέσιμα 1,32 δισ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 900 εκατ. ευρώ περίπου και η κερδοφορία είχε διαμορφωθεί στα 152 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια από το πακέτο στα 7,99 ευρώ μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ έχει μειώσει τον δανεισμό του κατά 2,9 δισ. ευρώ, τις συνολικές του υποχρεώσεις κατά 2,5 δις. ευρώ περίπου, έχει ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια κατά 900 εκατ. ευρώ και έχει πετύχει λίγο καλύτερη κερδοφορία.
Οι δείκτες ξένα/ίδια κεφάλαια ή καθαρός δανεισμός/ίδια κεφάλαια έχουν βελτιωθεί.
Επιπλέον, δεν παρασύρεται η μετοχή με σενάρια δήθεν χρεοκοπίας, καθώς ο δανεισμός του πλέον είναι πολύ περιορισμένος, το περιβάλλον αν και παραμένει υφεσιακό είναι πολύ καλύτερο από αυτό του 2011και οι ξένοι δεν ξεπουλάνε πλέον τα πάντα όπως έκαναν τότε.
Με άλλα λόγια αν πουληθεί στα 9 ευρώ σίγουρα η κυβέρνηση θα έχει αθετήσει άλλη μία υπόσχεσή της περί αξιοποίησης και όχι ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Θα κάνει ακριβώς το ίδιο που κατηγορεί ότι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης