Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ΑΤΕ δεν μπορεί να προσφύγει στο ELA λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας – Στα 7,3 δις ευρώ η ρευστότητα που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ

tags :
  Η ΑΤΕ δεν μπορεί να προσφύγει στο ELA λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας – Στα 7,3 δις ευρώ η ρευστότητα που έχει αντλήσει  από την ΕΚΤ
Η ΑΤΕ είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας δεν θα μπορούσε  να προσφύγει στο έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ ELA.
Με core tier 1 στο 4,3% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5,7% η ΑΤΕ η ΑΤΕ δεν πληρεί τα ελάχιστα  κριτήρια της ΤτΕ για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος εκτίθεται ενώ η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών μπορεί να πραγματοποιήθηκε βεβιασμένα για να καλυφθεί η παρελθούσα υπέρβαση των κεφαλαίων που έλαβε η τράπεζα από το δημόσιο, αφήνοντας όμως κεφαλαιακά ανεπαρκή την τράπεζα.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ προηγούμενο μια τράπεζα να υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου, να βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μέσα σε 90 με 120 μέρες να μένει πάλι χωρίς κεφάλαια. Αυτό μπορεί να αποτελεί ίσως και ρεκόρ παγκοσμίως;
Για να προσφύγει μια τράπεζα στο ELA χρειάζεται tier 1 πάνω από 8% με βάση τον πυλώνα ΙΙ αυτό ισχύει χρόνια ως διαδικασία.
Η ΑΤΕ δεν πληρεί αυτή την βασική παράμετρο και αν απαιτηθεί λόγω έκτακτων συνθηκών δεν θα μπορεί να προσφύγει στο ELA. Μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί αλλά προφανώς όταν ευρύτατα αναφέρεται ότι οι τράπεζες θα προσφύγουν στο ELA δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί και η ειδική περίπτωση της ATE bank που σχεδιάζει αμκ.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι πέραν  από την προσφυγή 2 τραπεζών στο ELA τον Αύγουστο δεν έχει καταφύγει άλλη τράπεζα έως τώρα (30 Σεπτεμβρίου) στον μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί στο μέλλον, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι πάντως ότι θα ενεργοποιηθεί και άλλες τράπεζες θα προσφύγουν.
Το ELA το Emergency Liquidity Assistance, ο  έκτακτος  μηχανισμός  παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ δεν ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο όπως αναφέρεται από ορισμένες πηγές αλλά τον Αύγουστο και αφορούσε περίπου 4,5 δις ευρώ.
Μια σημαντική μεταβολή της λογιστικής κατάστασης Ιουλίου της ΤτΕ προκάλεσε σύγχυση και ορισμένοι θεωρούν ότι το ELA ενεργοποιήθηκε κρυφά τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι τράπεζες είχαν δανειστεί σωρευτικά 96,293 δις ευρώ έναντι 103 δις ευρώ τον Ιούνιο ενώ οι εγγυήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 148,1 δις ευρώ.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Τον μήνα Ιούνιο στην κατηγορία 7.2 λοιπά χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων ζώνης ευρώ το ποσό που καταγράφεται είναι 31,49 δις; ευρώ.
Τον μήνα Ιούλιο στην κατηγορία 7.2 τα λοιπά χρεόγραφα σε ευρώ μειώθηκαν σε 17,597 δις ευρώ.
Γιατί συνέβη αυτό;
Η ΕΚΤ πριν λίγο καιρό ζήτησε από την ΤτΕ να μεταφέρει διάφορες επενδύσεις τις κυρίως σε ομόλογα από την κατηγορία 7.2 λοιπά χρεόγραφα σε ευρώ στην κατηγορία λοιπά στοιχεία ενεργητικού δηλαδή στην κατηγορία 10 της λογιστικής κατάστασης.
Τον Ιούλιο η κατηγορία 10 λοιπά στοιχεία ενεργητικού ήταν 15,59 δις ευρώ και τον Ιούνιο ένα μήνα πριν 2,259 δις ευρώ.
Τι συνέβη;
Απλά μεταφέρθηκαν περίπου 13,2 δις ευρώ από την κατηγορία 7.2 λοιπά χρεόγραφα στην κατηγορία 10 λοιπά στοιχεία ενεργητικού και έτσι βρέθηκαν από 2,259 δις σε 15,595 δις ευρώ.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι δεν ενεργοποιήθηκε το ELA από την ΤτΕ τον Ιούλιο.
Τον Αύγουστο όμως θα παρουσιαστεί αυξημένη η κατηγορία 6 λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ζώνης ευρώ στην οποία εμφανίζονται τον Ιούλιο 72,98 εκατ ευρώ. Τον Αύγουστο το ποσό της κατηγορίας αυτής θα έχει φθάσει τα 4,5 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης