Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η τεχνική ανάλυση, τα θεμελιώδη και οι αβανταδόρικες εκθέσεις - Σήμα για αρχή ενάρετου κύκλου;

Η τεχνική ανάλυση, τα θεμελιώδη και οι αβανταδόρικες εκθέσεις - Σήμα για αρχή ενάρετου κύκλου;
Ολοκληρώνεται η άνοδος και αρχίζει ταλαιπωρία ή αν ανοίγει ένας νέος ενάρετος κύκλος στο ΧΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κίνηση του ΧΑ από τα χαμηλά των 420 μονάδων, είχε αρχικά ως δικαιολογία τη διάλυση των αποτιμήσεων και την προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων τεχνικά.
Δεν είναι τυχαίο πως αρχές Φεβρουαρίου και μόλις η αγορά προσέγγιζε τις 420 μονάδες πολλοί τεχνικοί αναλυτές δημοσίευσαν διαγράμματα που τόνιζαν τη σημασία της στήριξης και εμμέσως πλην σαφώς έλεγαν ότι άξιζε ένα ποντάρισμα η αγορά.
Στη συνέχεια και όπως απεδείχθη από τη δημοσίευση των ισολογισμών πολλές εταιρείες άξιζαν καλύτερης αποτίμησης παρά τη φοροκαταιγίδα και το αφιλόξενο ελληνικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Δεν είναι λίγες αυτές, μικρές και μεγάλες που δίνουν καλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν τιμήσει τους μετόχους τους (π.χ. Aegean, ΕΛΒΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ κτλ).
Ωστόσο, όλα αυτά τα επισκίαζε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι φωνές από πολλά μέλη της κυβέρνησης για «κόκκινες γραμμές», για ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων, για βροντερό όχι σε νέα μέτρα κτλ. κτλ.
Ίσως γι΄ αυτό ενώ η αγορά σε ένα μήνα και 10 μέρες έχασε 210 μονάδες χρειάστηκε στη συνέχεια περίπου 3 μήνες για να καλύψει αυτά που έχασε.
Σε όλο αυτό το διάστημα η τεχνική ανάλυση ήταν σύμμαχος των long και πολλοί που έβλεπαν την πραγματική οικονομία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης αναρτιόντουσαν τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να αγοράζουν μετοχές και να οδηγούν υψηλότερα τους δείκτες.
Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί στο ΧΑ μία ακόμα συζήτηση για το που βαδίζουμε.
Η ερώτηση έχει να κάνει με το αν ολοκληρώνεται η άνοδος και αρχίζει ταλαιπωρία ή αν ανοίγει ένας νέος ενάρετος κύκλος που βάζει τέλος στην πτωτική κίνηση της αγοράς που διαρκεί καιρό.
Αφορμή για τη συζήτηση έχουν σταθεί και μερικές «αβανταδόρικες» εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα με κορυφαία αυτή της Morgan Stanley για τον ΟΤΕ που ουσιαστικά «ανακαλύπτει» την ισχυροποίηση του ισολογισμού και δίνει τιμή στόχο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.
Αν όντως οι ξένοι θέλουν να αλλάξουν το κλίμα μπορούν να δώσουν υψηλότερες τιμές και για κάποιες άλλες μετοχές που παρακολουθούν φέρνοντας επενδυτές στο ΧΑ.
Ήδη οι ξένοι κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα ήθελαν να δουν καλύτερες αποτιμήσεις.
Τεχνικά, οι long περιμένουν κλείσιμο μήνα για να δουν αν θα βελτιωθούν περαιτέρω τα διαγράμματα, τα οποία βελτιώθηκαν σημαντικά με τη διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών από τον Γενικό Δείκτη.
Σημειώνουν πως είχαμε 22 πτωτικούς μήνες (πλην τους τελευταίους 2 συν τον Μάιο) που ακολούθησαν 22 ανοδικούς.
Αν κλείσει η αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα αλλάξει κάπως το κλίμα για τη χώρα προς το θετικότερο.
Επιπλέον σύμμαχος η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που δίνει πλέον περισσότερους λόγους έκθεσης σε ελληνικό ρίσκο και δη εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη, όπως σημειώνει η Beta στο εβδομαδιαίο σχόλιο.
Από την άλλη οι short σημειώνουν πως τα μέτρα που έρχονται είναι πολύ σκληρά και υφεσιακά.
Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 υποχώρησε κατά 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 215.
Πρόκειται για μεγάλη ύφεση και δείχνει πως αν χτυπηθεί η οικονομία και από τα νέα μέτρα τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν.
Σημειώνουν τέλος πως πολιτικά βλέπουν πως η κυβέρνηση δεν κάνει και πολλά για να προσελκύσει επενδύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την ανεργία και την ύφεση λόγω των μέτρων, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν το ΧΑ κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης