Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με 523 ψήφους υπέρ ενέκρινε η Γερμανία τον διευρυμένο ρόλο του EFSF - Ποια είναι τα θολά σημεία του μηχανισμού

Με 523 ψήφους υπέρ ενέκρινε η Γερμανία τον διευρυμένο ρόλο του EFSF - Ποια είναι τα θολά σημεία του μηχανισμού
(upd4)Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανικλη Κάτω Βουλή (Βundestag) τον διευρυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι νέες εξουσίες του EFSF εγκρίθηκαν με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά, ενώ σημειώθηκαν και 3 αποχές. Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν χαιρετίζει την έγκριση του μηχανισμού.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Γερμανία θα ψηφίσει υπέρ του διευρυμένου ρόλου του EFSF. Το ερώτημα που ζητά απάντηση δεν είναι εάν θα εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά εάν αυτό περάσει με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ή εάν θα απαιτηθούν και οι ψήφοι των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) που επίσης έχουν εκφράσει τη βούληση να στηρίξουν την αναβάθμιση του EFSF.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», δηλώνει η Jennifer McKeown, οικονομολόγος στην Capital Economics.
Τι όμως θα συνέβαινε αν η Γερμανία πει «nein» (όχι) και δεν εγκρίνει τον EFSF; Τότε έρχεται η καταστροφή για την Ευρωζώνη, εκτιμά μερίδα αναλυτών...
«Εάν αυτό συνέβαινε θα ήταν καταστροφικό», σχολιάζει η McKeown και εξηγεί: «Όταν η Σλοβακία δεν συμφώνησε στις προηγούμενες αλλαγές στον EFSF, απλά δεν συνεισέφερε στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν συνιστά επιλογή για τη Γερμανία. Εάν η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν εγκρίνει τον EFSF, τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή του μηχανισμού, ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις της Γερμανίας».
Αυτό που είναι κοινός τόπος για αρκετούς αναλυτές είναι ότι η διεύρυνση των διαθέσιμων πόρων του EFSF (440 δισ. ευρώ) αποτελεί ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους.
«Οι ανησυχίες τώρα στρέφονται στην Ισπανία και την Ιταλία. Το EFSF, με τη σημερινή του μορφή και τους πόρους που διαθέτει δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των δύο χωρών αυτών. Μόνο η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με υποχρεώσεις ύψους έως 2 τρις ευρώ», σημειώνει ο Jay Bryson, αναλυτής της Wells Fargo.
«Αυτή είναι η ειρωνεία... Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη προσπαθούν συνεχώς να περιορίσουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης. Ωστόσο οι αρχές πια έχουν χάσει την αξιοπιστία τους», δηλώνει από την πλευρά του ο Jeffrey Frankel, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Harvard.
«Οι Έλληνες ξεμένουν από μετρητά... Και δεν διαφαίνονται άμεσα χρήματα στον ορίζοντα», υποστηρίζει ο Carl Weinberg, αναλυτής της High Frequency Economics για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Εάν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει, τότε ξεκινούν όλων των ειδών τα προβλήματα, κυρίως για τη Γερμανία...».
Ωστόσο, ο αναλυτής της M&G Investments, Mike Ridell εντοπίζει δέκα θολά σημεία που έχει η συμφωνία για το EFSF για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους:
1.Τα κεφάλαια του δεν επαρκούν εάν χρειαστούν βοήθεια η Ιταλία και η Ισπανία
2.Σε περίπτωση που αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF δεν αποκλείονται οι υποβαθμίσεις των ισχυρών χωρών – μελών
3. Αν ένας από τους εγγυητές του EFSF αθετήσει την δέσμευσή του για εγγύηση, τότε άλλος εταίρος θα πρέπει να καλύψει το κενό
4.Δεν υπάρχει διαφάνεια για το που χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια που αντλεί ο EFSF μέσω εκδόσεων ομολόγων
5.Ανησυχία προκαλεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία ενταχθούν στο μηχανισμό, καθώς αυτόματα θα σταματήσουν και οι εγγυήσεις που παράσχουν σε αυτόν
6.Κάθε ομόλογο του EFSF έχει διαφορετικούς εγγυητές. Τι θα γίνει εάν κάποιοι εγγυητές χρειαστούν οι ίδιοι ενίσχυσης;
7.Τι θα γίνει εάν υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους, κράτους ή τράπεζας; Το επίπεδο του χρέους θα αυξηθεί με νέο κίνδυνο υποβάθμισης των εγγυητών.
8.Εάν τελικά υπάρξει αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα είναι μία απόδειξη αποτυχίας τους EFSF.
9.Η διάρκεια του EFSF θεωρητικά είναι έως το 2013
10.Η έλλειψη εμπιστοσύνης, την ώρα που οι επενδυτές καλούνται να καλύψουν εκδόσεις ομολόγων σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο σχήμα που δανείζει χρήματα σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τράπεζες, που θεωρούνται χρεοκοπημένες.

Schaueble: Πρέπει να εγκριθούν οι αλλαγές στο EFSF


Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, τόνισε πρέπει να εγκριθούν οι αλλαγές στο EFSF από τη γερμανική Βουλή.
«Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον συμβεί κάτι άλλο, η Bundestag θα αποφασίσει», διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή χωρίς την έγκριση των μελών του γερμανικού κοινοβουλίου.  
«Θα χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο όσο πιο αποδοτικά μπορούμε. Το ποσό το οποίο αφορά στη Γερμανία δεν θα αλλάξει χωρίς μια εκ νέου απόφαση από τη Bundestag», τόνισε ο Schaeuble.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης