Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ολική επαναφορά στο ΧΑ – Τα δύο μνημόνια μειώνουν το ρίσκο για μετοχές – Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν

Ολική επαναφορά στο ΧΑ – Τα δύο μνημόνια μειώνουν το ρίσκο για μετοχές – Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν
Σκεπτικισμός από τους Έλληνες για το κόστος των μνημονίων στα εισοδήματα, τοποθετήσεις από ξένους
Μπορεί οι Έλληνες να έχουν παγώσει από το ύψος των φόρων που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν με τα δύο νέα μνημόνια που έρχονται αυτή τη φορά, το ΧΑ όμως προεξοφλεί μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας αλλά και πιθανή βελτίωση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να κινείται έντονα ανοδικά.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις άλλαξαν ριζικά το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί.
Οι πληροφορίες για ρήξη παραλίγο να χαλάσουν το θετικό σενάριο αφού απογοήτευσαν τους επενδυτές, αλλά τελικά η πίεση στα οικονομικά της χώρας φαίνεται πως έκανε την κυβέρνηση να υπογράψει ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο αλλά και μέσω ενός δεύτερου να πάρει τα προληπτικά μέτρα που ήθελε το ΔΝΤ.
Η μακρά συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται πως διασπάστηκε ανοδικά με την υπέρβαση των 600 μονάδων δίνοντας στόχο τις 630 με 640 μονάδες.
Το επίπεδο αυτό δεν είναι μόνο η επόμενη τεχνική αντίσταση, αλλά και η αφετηρία της χρονιάς.
Ο Γ.Δ. έχει απώλειες από την αρχή του έτους πλέον μόλις 4% οι οποίες θα μηδενιστούν μόλις προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο αντίστασης.
Οι αναλυτές της Fast Finance αναφέρουν πως «ο Γ.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2014 γύρισε πτωτικά μετά από περίπου δύο χρόνια ανόδου με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις.
Για πρώτη φορά μετά από 2 και πάλι χρόνια η αγορά δοκιμάζει για πρώτη φορά να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση.
Συνήθως μια πρώτη διάσπαση μπορεί να μας δώσει μία έξαρση τιμών και αμέσως μετά να κάνει μία διόρθωση, η οποία όμως είναι ευκαιρία για αγορά.
Χρειάστηκε να χαθεί ο έλεγχος του τραπεζικού κλάδου από την χώρα αλλά και να περάσουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που πίστευαν πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με εύκολους τρόπους.
Μπροστά μας φυσικά έχουμε σημαντικά προβλήματα μιας και από την μία η αξιολόγηση μας ανοίγει τον δρόμο να αποφύγουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, βοηθάει σημαντικά ειδικά τον τραπεζικό κλάδο να πάρει ανάσες παρόλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να κλείσει η συμφωνία δεν μας φαίνεται ότι είναι και ο πιο κατάλληλος για να υπάρχει εύκολη βιωσιμότητα της οικονομίας στο μέλλον αλλά και καλές πιθανότητες για μία σοβαρή ανάπτυξη που θα μας βοηθήσει πιο γρήγορα στην ανάκαμψη.
Σίγουρα στην πορεία θα υπάρξουν σημαντικές ακόμα παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με την Ελληνοαμερικάνικη ΑΧΕ «ο Γ.Δ. διέσπασε ανοδικά τη συσσώρευση διάρκειας δύο μηνών μεταξύ 540-580 μονάδων.
Πιθανότατα, η διάσπαση αυτή θα δημιουργήσει νέο ανοδικό κύμα με την περιοχή μεταξύ 630-640 μονάδων να αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό επίπεδο αντίστασης».
Από πλευράς μετοχών ήδη αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αλλάξει επίπεδο και έχουν σβήσει τις μεγάλες απώλειες που είχαν.
Πλέον κινούνται ανοδικά από την αρχή του έτους, ενώ και οι τράπεζες βρίσκονται κάποιες κοντά και κάποιες λίγο πάνω από τα επίπεδα αυξήσεων κεφαλαίου.
Η μετοχή που έχει ξεχωρίσει βέβαια από την αρχή του έτους είναι αυτή της MIG.
Με εξαιρετικούς όγκους ενισχύεται κατά 128%.
Άνοδο 90% καταγράφει η μετοχή της Attica Group στο ίδιο διάστημα, αλλά με μικρότερους όγκους συναλλαγών.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίησης έχει ξεχωρίσει η Aegean με άνοδο 25%, η Jumbo με άνοδο 18,5%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 14% και η Τέρνα Ενεργειακή με 14% επίσης
Στο υπόλοιπο ταμπλό, η Βιοκαρπέτ αθόρυβα και με περιορισμένη εμπορευσιμότητα έχει ενισχυθεί κατά 71%.
Κατά 12% ενισχύεται η μετοχή της ΕΥΑΘ, η Σαράντης κατά 15%, και η μετοχή της Φουρλής κατά 9% περίπου.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης