Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι αγορές εμπορευμάτων στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής κρίσης

Οι ευκαιρίες  που παρουσιάζουν οι αγορές εμπορευμάτων στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής κρίσης
Ο τομέας των εμπορευμάτων είναι από τους ταχέως αναπτυσσόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο με τις τράπεζες αλλά και άλλες εξιδεικευμένες εταιρίες να επικεντρώνονται πλέον και στα εμπορεύματα.
Ο  κ. Φιλήμονας Αντωνόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου Marfin Popular Bank, στο τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων και Κεφαλαιαγορών αναφέρεται στις νέες τάσεις αλλά και στα σχέδια της Marfin.



-    Κύριε Αντωνόπουλε η Marfin Popular Bank είναι η μοναδική Τράπεζα σε Ελλάδα και Κύπρο η οποία έχει εξειδικευμένο Τμήμα Εμπορευμάτων το οποίο έχει έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πως δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα;

Η Marfin Popular Bank ήταν ανέκαθεν μια τράπεζα με μεγάλη διείσδυση στη Ναυτιλία, η οποία έχει ένα κύκλο που επηρεάζεται πολύ από την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων είτε άμεσα (τιμές ναυτιλιακού καυσίμου και ναύλων) είτε έμμεσα λόγω των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που μεταφέρουν τα πλοία. Το 2006, λοιπόν, έφυγα από την αγορά των πετρελαίων και ήρθα στον Όμιλο για να δημιουργήσουμε ένα τμήμα που όχι μόνο θα κάλυπτε τις ανάγκες τις Ελληνικής Ναυτιλίας αλλά και όλων των υπολοίπων πελατών (βιομηχανικών ή στον τομέα μεταφορών), οι οποίοι ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να διαχειριστούν τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν από τις αγορές των εμπορευμάτων, έχοντας ένα εξειδικευμένο Τραπεζικό τμήμα δίπλα τους σε κάθε τους βήμα.

-    Είναι πράγματι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι τιμές των εμπορευμάτων είναι όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.  Η τιμή του πετρελαίου παρακολουθείται  καθημερινά  από όλες τις οικονομικές εκπομπές και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου ακούγονται συνεχώς συχνότερα και δυστυχώς με αρνητικές προς τον καταναλωτή συνέπειες.
Η παγκόσμια οικονομία  έχει αλλάξει, η ανάπτυξη που την 10-ετία του ‘80 και του ‘90 προερχόταν, κυρίως, από τις υπηρεσίες του «Δυτικού Κόσμου» (.com?, investment banking, bio-tech) έχει αντικατασταθεί από την ανάπτυξη που προέρχεται, κυρίως, από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες που στηρίζονται στα εμπορεύματα.  Σε μια μελέτη της η Τράπεζα Barclays υπολόγισε πως τις 10-ετίες του ’80 και ’90 η παγκόσμια ανάπτυξη έπρεπε να ξεπεράσει το 3.5% για να έχουμε αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ πλέον αυτό το νούμερο έχει πέσει στο 2.5%. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι νοιώθουμε πως είμαστε σε κρίση, η παγκόσμια ανάπτυξη από το  IMF για το 2011 προβλέπεται πάνω από 4% (οδηγούμενη από Κίνα, Ινδία, Ρωσία) και για αυτό οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν ψηλά (χρυσός στα $1,800/ ουγγιά, πετρέλαιο πάνω από τα $100).
-    Τελικά η Τιμή του Πετρελαίου που είναι? $100 (Brent Αγγλίας)  ή $80 (WTI ΗΠΑ)?

Αυτό είναι ένα λάθος που γίνεται καθημερινά στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Τη μια στιγμή ακούς ότι η τιμή του αργού έκλεισε κάτω από τα $80 και μετά από λίγο ακούς ότι έκλεισε στα $103. Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει 2 μεγάλα benchmarks (τιμές αναφοράς): Η μία είναι η τιμή του αργού της Βόρειας Θάλασσας (Brent) και η άλλη η τιμή του αργού των ΗΠΑ (West Texas Intermediate – WTI), το οποίο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (ΝΥΜΕΧ), αλλά τα συμβόλαια έχουν παράδοση στην Οκλαχόμα στο Cushing.
Λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων (πτώσης της ζήτησης προϊόντων της εσωτερικής αγοράς των ΗΠΑ, αγωγοί που φέρνουν μόνο αργό πετρέλαιο στην Οκλαχόμα από τον Κόλπο του Μεξικό χωρίς δυνατότητα να αντιστραφεί  η ροή τους, απαγόρευση εξαγωγών του αμερικανικού αργού ως στρατηγικό προϊόν και μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας αργού από τις εξαγωγικές χώρες) έχουν γεμίσει οι δεξαμενές αποθήκευσης του αργού στην Οκλαχόμα απ΄ όπου τιμολογείται το WTI, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κατακόρυφη πτώση της τιμής του που δεν αντανακλά την αγορά.
Επομένως για την Ευρώπη, η τιμή του αργού από το οποίο εξαρτάται και η τιμή όλων των σχετικών προϊόντων διύλισης είναι η τιμή του Brent και σε αυτή την τιμή πρέπει να δίνουμε σημασία.

-    Ποιες λοιπόν είναι οι ευκαιρίες στις αγορές εμπορευμάτων στη σημερινή αγορά?
Είναι μια αρκετά γενική ερώτηση, αλλά θα απαντήσω σε ενότητες με τυχαία σειρά:

i.    Στην αγορά των «Πράσινων Προϊόντων» που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, το τμήμα Εμπορευμάτων της Marfin Popular Bank είναι πρωτοπόρο στην παροχή προϊόντων πάνω στα Πιστοποιητικά Ρύπων CO2, τα οποία επηρεάζουν μια πολύ μεγάλη ομάδα βιομηχανικών πελατών. Η αγορά των πιστοποιητικών αυτών αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη παρά τα αρχικά προβλήματα της, λόγω του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκοσίμα που σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο πυρηνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση των μονάδων παραγωγής ρεύματος από συμβατικές που είναι ρυπογόνες.

ii.    Η αγορά της Ναυτιλίας, λόγω της φύσης της παγκόσμιας ανάπτυξης που πλέον στηρίζεται στα εμπορεύματα, κινείται σε επίπεδα υγιή (για κάποιους χαμηλά σε σχέση με τα υψηλά του 2007-2008) και οι αγορές των προθεσμιακών συμβολαίων και των δικαιωμάτων προαίρεσης των ναύλων, όπου η Τράπεζα είναι ηγέτης στην περιοχή, έχει εξαίρετη προοπτική.


iii.    Η αγορά του πετρελαίου και των προϊόντων παρουσιάζει εξαιρετική διακύμανση και είναι μια αγορά δυναμική που τα μέλη της έχουν αντίθετες θέσεις. Οι καταναλωτές (αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανίες, ναυτιλία/ακτοπλοΐα) επιθυμούν χαμηλές τιμές, ενώ οι παραγωγοί, τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας (traders) επιθυμούν υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα σε κάθε φάση του κύκλου της, η πετρελαϊκή αγορά να έχει εξαιρετική απόδοση.

iv.    Η αγορά των πολύτιμων μετάλλων, για πολλούς θεωρείται υπερτιμημένη  και προφανώς είναι δύσκολο για κάποιον να μπει πρώτη φορά σε τέτοιες τιμές, όμως τα ίδια λέγαμε και στην τιμή των $800/ουγγιά, στα $1000 κοκ.
Ο Χρυσός, όμως, αντικατοπτρίζει απόλυτα μια ιδιότητα που έχουν τα άφθαρτα εμπορεύματα  (non-perishable commodities) - όπως τα μέταλλα και το πετρέλαιο – η οποία είναι να προστατεύουν τον ιδιοκτήτη από τον πληθωρισμό και να διατηρούν την αξία τους λόγω της πραγματικής τους χρησιμότητας. Στο σημερινό περιβάλλον, λοιπόν, που το χρήμα τυπώνεται για να καλύψει  τα μεγάλα παγκόσμια χρέη και που ο πληθωρισμός των αγαθών (asset inflation) μπορεί τελικά να δώσει ένα διαβατήριο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση, είναι φυσικό τα σχετικά εμπορεύματα να έχουν υψηλή ζήτηση.

Είναι διαφορετική η εικόνα για  τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα οποία είναι «φθαρτά» εμπορεύματα?

Είναι μια πολύ εύστοχη ερώτηση. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011 και τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 (να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το 1950 ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν στα 2 δισεκατομμύρια).

Επιπλέον, οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ινδία και Κίνα ( με συνολικό πληθυσμό 2.5 δις) αυξάνει το βιοτικό τους επίπεδο συνεχώς και συνεπώς την ποσότητα τροφής που λαμβάνουν κατά κεφαλήν.  Την περίοδο 1994-1996 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων ο μέσος Κινέζος κατανάλωνε 2766 Kcal ενώ ο μέσος Αμερικάνος 3624  Kcal.

Ο συνδυασμός λοιπόν της αύξησης του πληθυσμού με την ταυτόχρονη αύξηση  της κατανάλωσης θερμίδων, θα οδηγήσει τα αγροτικά προϊόντα και τις αγορές τροφίμων σε καταστάσεις υψηλής ζήτησης και μεταβλητότητας. Μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι «κοινωνικά» αγαθά και πολλές φορές οι κοινωνίες έρχονται σε αντίθεση με τη χρήση τους για βιοκαύσιμα ή με τους τρόπους παραγωγής τους μέσω μεταλλαγμένων σπόρων.

-    Επομένως καταλαβαίνουμε, ότι όλοι οι βασικοί τομείς των εμπορευμάτων θα έχουν συνεχώς ευκαιρίες παρά την διαφαινόμενη κρίση τον επόμενο καιρό?
Οι ευκαιρίες είναι ακόμα περισσότερες. Καθώς η κρίση χρέους αποδυναμώνει τις εταιρείες, επειδή είναι δύσκολος ο δανεισμός, αυτό καθιστά την εσωτερική αξία των εμπορευμάτων ακόμα πιο σημαντική.  Με απλά λόγια, μια εταιρεία που μπορεί να δείχνει τον τελευταίο χρόνο ζημιές ή φθίνουσες οικονομικές καταστάσεις που κάνουν δύσκολο τον δανεισμό έναντι της ίδιας, εάν διαχειρίζεται φορτία εμπορευμάτων, τότε μπορεί να δανειστεί κεφάλαια κίνησης ή να λάβει Εγγυητικές Επιστολές έναντι της αξίας του ίδιου του φορτίου (Cargo Financing).

-    Κύριε Αντωνόπουλε είστε ειδικός στην αγορά ενέργειας και πετρελαίων. Θα μας κάνετε μια πρόβλεψη για το που θα πάνε οι τιμές έως το τέλος του χρόνου?

Θα σας απαντήσω με μια αναφορά με την οποία έχει ανοίξει την ομιλία του ένας από τους κορυφαίους διεθνούς φήμης αναλυτές της αγοράς Πετρελαίου:

Υπάρχουν 4 τρόποι να καταστραφεί η φήμη ενός άνδρα:
I.    Ο πιο γρήγορος είναι ο τζόγος
II.    Ο πιο αργός είναι το ποτό
III.    Ο πιο γλυκός είναι οι γυναίκες
IV.    Ο πιο σίγουρος είναι να κάνει προβλέψεις!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης