Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το 1,4% της τράπεζας Κύπρου φέρεται να έχει αποκτήσει το Νορβηγικό Norges Bank Investment Management, μέσω της Citigroup - Η μετοχική σύνθεση της τράπεζας

tags :
  Το 1,4% της τράπεζας Κύπρου φέρεται να έχει αποκτήσει το Νορβηγικό  Norges Bank Investment Management, μέσω της Citigroup - Η μετοχική σύνθεση της τράπεζας
Περίπου το 1,4% της τράπεζας Κύπρου φέρεται ότι έχει αποκτήσει μέσω της Citigroup το Νορβηγικό fund Norges Bank Investment Management.
Εσχάτως διακινήθηκαν πάνω από 10 εκατ μετοχές μέσω της Citigroup, στην Κύπρου οι συναλλαγές αυτές είχαν συνδεθεί με την αύξηση του ειδικού βάρους της τράπεζας  στο Eurostoxx.

Η πληροφορία για το Norges δεν είναι νέα,  πριν λίγες  μέρες το www.bankingnews.gr είχε θέσει το ερώτημα αυτό σε στέλεχος της Κύπρου και δεν μας το είχαν επιβεβαιώσει «δεν γνωρίζουμε κάτι ήταν η απάντηση». Είχε τεθεί και ερώτηση αν πρόκειται για άλλο ρώσο επιχειρηματία πέρα της Odella αλλά και αυτή η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί.
Ωστόσο επανέρχεται η φημολογία για το Norges. Τι σημαίνει αυτό για την Κύπρου θεωρητικά η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένο θεσμικό είναι θετική, πρακτικά όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Π.χ το Norges έχει περί το 1,5% της Εθνικής ενώ συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου και στο ομολογιακό που είχε πραγματοποιηθεί.
Από τους ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στο παρελθόν στην Ελλάδα είχε αποδειχθεί  η Norges Bank Investment Management που αποτελεί το εθνικό Ταμείο της Νορβηγίας και εποπτεύεται από την Κεντρική τράπεζα και το Νορβηγικό δημόσιο.
Η Norges Bank διαχειρίζεται συνολικά 360 δις ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ενώ στοχεύει όπως έχει προβλέψει το Ταμείο να ελέγχει 750 δις ευρώ ή 6 τρις ευρώ νορβηγικές Κορώνες.
Σημειώνεται ότι το 60% των επενδύσεων του ταμείου είναι σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα ενώ εσχάτως τοποθετείτε και σε ακίνητα.
Με βάση ορισμένες πηγές που παρακολουθούν πολύ στενά τις δραστηριότητες της Norgers Bank έχει αποκτήσει θέση και σε τραπεζικές μετοχές αλλά και άλλες εταιρίες του 20σάρη.
Ειδική προτίμηση έχει στις τραπεζικές μετοχές, Εθνική συμμετείχε και στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου αλλά και στην  Alpha με ποσοστά 1% με 1,5%.
Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους Νορβηγούς για ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.

H μετοχική σύνθση της τράπεζας Κύπρου

Rybolovlev Odella Resources  Madura Holdings 9,99%
Εκκλησία της Κύπρου 2,5% περίπου ή 22,5 εκατ μετοχές.
Θεόδωρος Αριστοδήμου 1,6%,
Elafonisi Ship Trading  1,5% της οικογένειας Τσάκου
Blackrock Global Funds  1%
USS 0,8%,
UBS με 0,5%,
Investering foreningen Danske Invest 0,6%
Ταμείο Προνοίας 0,4% %
Clearstream Banking με 0,3%.
Σύνολο μετόχων 79.150

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης